Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ilk mitinginde neden konuşmadı?

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın dün (15 Ocak) Kartal Meydanı’nda yaptığı mitingte Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın konuşmaması mitinge katılan yurttaşlar arasında konu oldu. Baş’ın ittifak hakkında yayımlanan bir kulis haberine tepki olarak konuşmadığı öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, dün “Savaşa, yoksulluğa, baskılara ‘dur’ diyelim. Birlikte değiştirelim” başlığıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda ilk mitingini yaptı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, ittifaktaki diğer tüm siyasi partilerin liderlerinden farklı olarak konuşma yapmadı ve alanda yurttaşların arasında bulunmayı tercih etti. Baş, miting öncesinde genel başkanların en önde taşıdığı pankartın arkasında da fotoğraf vermedi.

Baş’ın konuşmayacağı ise miting bitince anlaşıldı. Miting sırasında Baş’ın neden konuşmadığını sorduğumuz HDP’li ve TİP’lilerden yanıt alamadık.

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgiye göre TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın konuşma yapmamasının nedeni, Birgün gazetesinde 14 Ocak’ta yayımlanan ve kendilerinin tekzip ettiği “Aday bu ay belli olacak” başlıklı haberi HDP’nin tekzip etmemesi.

Bugün Erkan Baş’ın ya da TİP yetkililerinin görüşüne başvurmak üzere ulaştığımız TİP Basın Bürosu, 14 Ocak’ta Parti Meclisi (PM) toplantısı yaptıklarını ve bugün (16 Ocak) “dünkü duruma da açıklık getirecek şekilde bir sonuç bildirgesi yayımlayacaklarını” belirtti. Bürodan bir yetkili, “İttifakımızda hiçbir sorun yok, bu konuda özel bir açıklamaya gerek olduğunu da düşünmüyoruz. PM olarak zaten geniş bir açıklama kaleme alacak, orada ayrıntıları vereceğiz” dedi.

HDP Bürosu da TİP tarafından bir açıklama yapılmadan bu konuda görüş vermeyeceklerini belirtti.

Birgün ne yazmış, TİP ne demişti?

Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin “Aday bu ay belli olacak” başlıklı Birgün gazetesi haberi 14 Ocak’ta, yani ittifakın ilk mitinginin yapılacağı 15 Ocak’tan bir gün önce yayımlandı.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil haberi yalanladı. Kadıgil’in ardından TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve çok sayıda TİP üyesi de bilhassa “20 milletvekili istediler” ifadesini eleştirdi.

TİP aynı gün,“Yüzde 3 dolayında oy alacağını savunan TİP yöneticilerinin, TBMM’de grup kurmaya yetecek sayı olan 20 milletvekilinin seçilmesi garantili yerlerden aday gösterilmesini istediği ifade edildi” cümlelerinin yer aldığı haberi tekzip etti.

Tekzip metninde şöyle denildi: “İttifak bileşeni siyasi partiler ve mücadele kurumlarının seçimlere nasıl girileceğine dair tartışmalarını sürdürdüğü doğrudur. Fakat TİP’in HDP’den 20 milletvekili istediğine dair iddialar tamamen gerçek dışı ve dayanaksızdır. Bu iddiayla kamuoyuna yalan ve yanlış bilgi verilmektedir.”

Birgün ise konuya ilişkin açıklamasında, “Her şeyden önce tekzip metnindeki eleştirilerin aksine haberin oluşum sürecinde adı geçen iki partiden de isimlerle görüşüldüğünü ve benzer sorular sorulup yanıtlar alındığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Üstelik haber takibinin Meclis’te görev yapan bir grup gazeteciyle birlikte yapıldığını da özellikle belirtiriz” dedi.

TİP’in HDP’den beklediği tekzip geldi

HDP Basın Bürosu, bu haberimizden sonra Birgün ve Al Monitor’de yayımlanan iki haberi tekzip etti. Açıklamada, Birgün’ün haberi için şöyle denildi: “İttifakımız ve onun hiçbir bileşeni herhangi bir platformda vekil sayısı üzerinden bir tartışma ve pazarlık yürütmemiştir. Birgün gazetesinde yayımlanan, HDP ve TİP’i töhmet altında bırakan haber tamamen asılsızdır.”

Bu açıklamayla “HDP yöneticilerinin basına konuştuklarında isimlerini gizlememe konusunda ilke kararı aldıkları” da belirtildi.

TİP PM’den açıklama: “Kontenjan talebinde bulunmadık”

TİP PM’nin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Erkan Baş’ın neden konuşmadığına değinilmedi ancak partinin “kurucusu ve parçası olmaktan gurur duyduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bir seçim ittifakı haline gelmesi için çaba sarf ettiği” belirtildi.

Açıklamada hem HDP’nin hem de TİP’in tekzip ettiği Birgün haberi kastedilerek ise şunlar kaydedildi: “Belirli çevrelerin ısrarla ve belli bir kasıtla TİP’in ‘kontenjan talebinde bulunduğu, pazarlık yaptığı’  yönünde dile getirdiği sözler gerçeği yansıtmamaktadır. Müttefikler arasında belirli koşullarda mümkün olan en hakkaniyetli temsil dengesini sağlamak için bu tür görüşmeler yapılmasını gayrimeşru bulmamakla birlikte, TİP’in şimdiye kadar bu yönde tek bir görüşmesi ve talebi olmamıştır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.