Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans kadın oyuncu Meli Bendeli: “Ekipten birileri beni etekle görünce ‘Şahmaran’ dizisindeki rolüm iptal edildi”

Trans kadın oyuncu Meli Bendeli, Netflix’in yeni dizisi “Şahmaran” için kendisine rol teklif edildiğini, sözleşme imzalama aşamasındayken etek giydiği için rolün kendisinden alındığını duyurdu. Bendeli ile trans kadın oyuncu olmayı konuştuk.

Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz‘in başrolünü üstlendiği “Şahmaran” dizisi, 20 Ocak’ta Netflix’te yayınanacak.

Trans kadın oyuncu Meli Bendeli (34) dün gece (17 Ocak) sosyal medya hesaplarından, Şahmaran’daki rolünün etek giydiği görüldükten sonra sonra iptal edildiğini duyurdu ve “Hak yiyenin hakkı olmasın dilerim” diye yazdı.  

Yaşananları Medyascope’a anlatan Meli Bendeli, yaklaşık bir buçuk yıl önce Adana Altın Koza Film Festivali’nde oynadığı filmin gösterimine gittiğini ve “Şahmaran” dizisinin ekibiyle aynı otelde kaldığını anlattı:

“Şahmaran’da oynayacaktım, sözleşmeyi mail adresime yolladılar, parada anlaştık. Her şey tamamdı. O gün Adana çok sıcaktı, kendime çarşıdan uzun basma bir etek aldım, onu giyerek dolaştım ve otele döndüm. Beni Şahmaran’daki ekipten birileri etekle görünce, ‘Biz buna mı rolü verdik’ deyip bana seçme yapmaya kalktılar. Ertesi gün seçmeye girdim ama nafile, ‘Bu rolü, bu oynayamaz’ diyip rolü benden geri aldılar.”

Meli Bendeli

Bu olaylar yaşanırken henüz cinsiyet uyum sürecine başlamadığını belirten Bendeli, “Sadece kıyafetlerimi değiştirmeye başlamıştım. Bu olaydan sonra uyum sürecime başladım. ‘Ortada bekleyeceğim bir piyasa kalmadı, boşver piyasayı sen kendi yoluna bak’ dedim kendime” dedi.

“Şahmaran” dizisi yayına girmeden önce yaşadıklarını insanlara duyurmak istediğini söyleyen Bendeli, şöyle devam etti: “İnsanlar bilsinler. Çünkü şey zannediyorlar, ‘Meli oyunculuğun zirvesindeyken, bunların hiçbirisini istemedi, gitti travesti oldu.’ Kimse durduk yere bir yerden gitmez. Ben zaten sektörün dışındaydım. Beni o sektöre hiç almadılar zaten. Ben eskiden de feminen bir çocuktum. Ne yönetmen olan anam ne de babam vardı. Alnımın teriyle yapabildiğim kadar iş yaptım.”

“Ben kadın rolünü de gayet iyi oynarım”

Cinsiyet uyum sürecinin oyunculuk kariyerini nasıl etkilediğini sorduğumuz Bendeli, “Ben her yaz sinema filmi çekerdim. Bu sene çekmedim. Niye? Travesti olduğum için mi? O bilinçli, bağımsız sinemanın yönetmenleri, politik olarak bizim yanımızda durup sadece bizim kimliğimizi kullanan yönetmenler, hani neredeler? Benim onların filmlerinde oynamam için rollerin illa trans olmasına gerek yok. Ben sadece trans rolü oynamak için travesti olmadım. Ben kadın rolünü de gayet iyi oynarım” yanıtını verdi.  

“Paramızı kim veriyorsa orada çalışırız”

“Trans kadınların sektörde yeri var mı?” diye soran Bendeli, şöyle devam etti: “Sektörde yer bulamıyorsak, pavyonlarda çalışırız. Bu kadar basit. Paramızı kim veriyorsa orada çalışırız Allah’a da şükrederiz. Kimse bizim orospuluğumuzu sorgulamasın bundan sonra. Ben elimden geleni yaptım. Sonra, ‘Bu kızlar niye sokaklara düşüyor?’ diyorlar. Düşer tabii. Nereye gidecek? Onu kabul eden yere gidecek. Ne yapayım ben, caddeye mi çıkayım illa, orospu mu olmamızı istiyorsunuz?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.