Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçililer yargılanıyor: Mahkeme başkanı avukatların savunmalarını dinlemedi, salona silahlı polisler girdi, 14 öğrenciye toplam 16 yıl 8 ay ceza verildi

Boğaziçi Üniversitesi direnişi sırasında Rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin makam aracının kampüsten çıkışını protesto eden 14 öğrenci bugün (3 Şubat) bir kez daha hakim karşısına çıktı. Mahkeme başkanı, avukatların savunmalarını dinlemeksizin açıkladığı kararda altı ay hapis cezasını altı yıl olarak okudu. Daha sonra 14 öğrenciye en az birer yıl cezalar verildiği ortaya çıktı.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın altıncı duruşmasından önce Boğaziçililer, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelip açıklama yaptı. Sanık öğrencilerden birinin annesi, açıklamanın ardından “Çocuklarımızın üzerinden elinizi çekin artık” diye seslendi. 

Silahlı polisler mahkeme salonunda

Dava başladıktan sonra avukatlar, müştekilere ayrı “kaçak duruşma” yapıldığını söyledi. Mahkeme başkanı, yargılamanın usule uygun olduğunu savunup avukatların esas hakkında savunmaları yapmalarını istedi. Avukatlar ve sanık yakınları itiraz edince salon boşaltıldı. Silahlı polisler, müdafisi olmayan avukatları dışarı çıkarmak üzere salona girdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal duruma itiraz etti ve polislerin salondan çıkarılmasını talep etti. İtirazlar üzerine polisler salondan çıktı.

Avukatların reddi hakim talebini reddeden mahkeme başkanı, savunma hakkından vazgeçildiğine kanaat getirdiğini söyleyip “Bizim kimseye önyargımız yok. Ben, ifade özgürlüğünü savunan biriyim” dedi.

Avukatlar, müştekiler dinlenmeden esas hakkında savunma yapılamayacağını ve yargılamanın usule aykırı olduğunu tekrar anlattı. Mahkeme başkanı ise esas hakkında savunma yapmayacaklarsa avukatların konuşamayacağını bir kez daha söyledi.

Salondaki düzen henüz sağlanamamışken kararı açıklamaya başlayan mahkeme başkanı, altı ay verdiği cezayı altı yıl olarak açıkladı. Hakim, avukatları dinlemeksizin okuduğu cezayı çıkarken düzeltti.

“Çete düzenine biat eden yargıçlar yargılanacak”

Karar sonrası adliye önünde açıklama yapan avukatlar, kararı net bir şekilde duymadıklarını belirtti. Aynı zamanda avukat olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise “Böyle bir yargıçlık olmaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm “Savunmanın olmadığı, müştekilerin kaçırılarak dinlendiği bir yargı vardı” diye konuştu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise “Böyle yargıçlık yapmaya devam eden, hukuka değil bir dikta rejimine ve bir çete düzenine biat eden bütün yargıçlarla savcılar, biat ettikleriyle birlikte yargılanacak” diye konuştu.

Duruşmanın ardından, hakimin, 14 öğrenciye “kanunlara aykırı biçimde toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma” suçundan altışar ay, “görevi yaptırmama” suçundan altışar ay hapis cezası verdiği anlaşıldı. Hakim, Eftelya Koyuncu’nun ayrıca “kamu görevlisine hakaret” suçundan bir yıl iki ay, Ersin Berke Gök’ün de “kamu malına zarar vermek” suçundan bir yıl altı ay hapisle cezalandırılmalarına karar verdi. Toplamda 12 sanık birer yıl, Eftelya Koyuncu iki yıl iki ay, Ersin Berke Gök iki yıl altı ay hapis cezasına çaptırıldı.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’yi protesto etmek için 5 Ekim 2021’de kampüste toplanan öğrencilere polis müdahale etti, 10 öğrenci gözaltına alındı. Emniyetteki ifadelerinin ardından savcılığa sevk edilen öğrencilerden dördü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, üç öğrenci ise tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği iki öğrencinin tutuklanmasına, bir öğrencinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Ekim 2021’de 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada rektörü protesto eden öğrencileri “Rektörünüz aracın içinde, siz önünü kesiyorsunuz ve daha sonra da aracın üzerine çıkıp tepinmeye başlıyorsunuz. Böyle bir öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir” diyerek hedef gösterdi.

Daha sonra öğrencilerin Rektör Naci İnci’nin şikayeti üzerine gözaltına alındığı ortaya çıktı. Tutuklu öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen, üç aylık tutukluluğun ardından adli kontrol ve imza şartıyla 7 Ocak 2022’de tahliye edildi.

Olaya ilişkin davanın altıncı duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mütalaasını açıklayan savcı, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 12 sanık için 3 yıl 6 aydan 21 yıla kadar hapis talep etti. 

Sanıklardan E.B.G. için “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kamu malına zarar verme” suçlarından 4 yıl 6 aydan 25 yıla kadar hapsi istendi. Sanık E.K. için de “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kamu görevlisine hakaret” suçundan  4 yıl 8 aydan 23 yıl 4 aya kadar hapsi istendi. Duruşma, sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için 3 Şubat’a ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.