Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CarrefourSA’nın yeni modeli: “Kent Tarımı”

CarrefourSA, “Kent Tarımı” projesini hayata geçirerek, üreticiye alım garantisi sunmaya başladı. İstanbul’da 100 çiftçiyle başlatılan proje, Ankara ve İzmir ile devam edecek. Projeyle, yerli üreticiye alım garantisi sunulacak.

CarrefourSA, yerel üretici ve sürdürülebilir tarım için hayata geçirdiği çalışmalarını “Kent Tarımı” projesi çatısı altında birleştirdiğini açıkladı. 

“Kent Tarımı” projesine ilk olarak İstanbul’da bulunan Göçbeyli, Kızılcaali, Kadıllı ve Aydos’ta 310 dönümlük tarım arazilerindeki ürünlerin alımıyla başladıklarını söyleyen CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, kendi sektörlerinde ‘ilk’lere imza atmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi ve “Sürdürülebilirlik vizyonumuzla uzun zamandır tarım ekonomisi ve yerli üreticiye desteklerimizi sürdürüyoruz. Şimdi bu çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık ve ‘Kent Tarımı’ çatısı altında birleştirerek, önemli bir seferberlik başlattık. ‘Şehirde Üretiyoruz; Taze ve Güvenli Tüketiyoruz’ sloganıyla başlattığımız projemiz İstanbul’un ardından Ankara’da ve İzmir’de de büyüyecek. Sadece sebze değil, bakliyat ürünlerinde de bölgenin özelliği ve toprak yapısına uygun kent tarımını destekleyeceğiz. Şu an yeşillik grubunda ‘Kent Tarımı’ üretimi, İstanbul mağazalarımızdaki toplam satışlarımızın yüzde 5’ini karşılıyor. Mevcut ve potansiyel üreticilerle 1 yıl içinde hedefimiz bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak” diye konuştu.

Kartallıoğlu: “Çiftçiye alım garantisi veriyoruz”

“Toplamda 310 dönümde sezon üretimi kapsamında kara lahana, pazı, fındık turp, tere, dere otu, maydanoz, kıvırcık ekimleri yapılıyor. Bu ürünler 24 saatte raflara taşınıyor” diyen Kartallıoğlu, bu alanlarda yapılan üretimlerin ise talebe, ekim alanına ve mevsimsel şartlara göre değişim göstereceğini söyledi.

Kartallıoğlu, “CarrefourSA olarak çiftçiye alım garantisi veriyor, satış noktası sunuyoruz. Böylelikle yerli üreticiyi destekleyerek gönül rahatlığıyla tarımsal üretimine devam etmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Mesafelerle birlikte maliyet de azalıyor

“Sadece sebze değil bakliyat ürünlerinde de bölgenin özelliği ve toprak yapısına uygun kent tarımını destekleyeceğiz” diyen Kartallıoğlu, şu an yeşillik grubunda “Kent Tarımı” üretiminin, İstanbul mağazalarımızdaki toplam satışlarımızın yüzde 5’ini karşıladığını, 1 yıl içinde hedeflerinin bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Göçbeyli Köyü’nde çiftçileri ziyaret eden ve projenin detaylarını aktaran Kartallıoğlu, gıda talebine dayalı üretimin 2050’de yüzde 65, gıda üretimi için ihtiyaç duyulan su tüketimi ise yüzde 15 artacağını söyledi.

Kartallıoğlu, “Bu rakamlar, gıdanın ve suyun sürdürülebilirliğini her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Bu kapsamda gıdanın temeli olan tarımsal üretimlerin sürdürülebilirliği için hayata geçirdiğimiz ‘Kent Tarımı’ projesi, her gün raflarımıza gelen ve müşterilerimizin sofrasına ulaşan gıdanın taze, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir olması amacımızdaki kararlılığımızı ortaya koyuyor” dedi.

CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu

Kartallıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu projemizle kentin etrafında bulunan tarım alanlarında sürdürülebilir üretim hedefliyoruz. Mesafelerin kısalmasıyla lojistik ve akaryakıt başta olmak üzere gıda fiyatlarına yansıyan birçok maliyet kaleminden de tasarruf edeceğiz. Bu tasarruf elbette raflara da yansıyacak. Bu ürünlerin raf fiyatlarında yüzde 20 civarında bir tasarruf öngörüyoruz.”

19 ton karbondioksit salınımı önlenecek

“Kent Tarımı”nın aynı zamanda tarımın ve dünyanın sürdürülebilirliğine katkılarından da bahseden Kartallıoğlu, “Ekonomik kayıpların önüne geçerken tüm süreçleri kontrol ederek karbon ayak izimizi azaltıyoruz. 4 aylık hesaplamalarımıza göre 19 ton karbondioksit azalımından söz edebiliriz. Bu projemizde gıdanın tazeliğini korurken, planlı üretim ve satış süreçleri ile de ihtiyaç fazlası üretimin önüne geçerek, gıda kaybını azaltacağız” diye konuştu.

19 bin ton gıda çöpe gidiyor

Türkiye’de her yıl 19 bin ton gıdanın çöpe gittiğini belirten Kartallıoğlu, “Bu 625 bin çöp kamyonu kadar ürün anlamına geliyor. Bu ürünlerin sadece yüzde 2’sinin çöpe gitmesine engel olabilsek ekonomiye yılda 20 milyar TL’lik kaynak aktarmış oluruz. ‘Yerinde Üretim Yerinde Tüketim’ vizyonuyla başlattığımız bu projemizle gıdanın tazeliğini korurken, planlı üretim ve satışla gıda kaybını azaltacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.