Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan: “Ülke yöneticilerinin risk azaltmaya odaklanıp uzmanlarla işbirliği yapması gerekiyor”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ili vurdu. Medyascope yayınına katılan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Genel Başkanı Hüseyin Alan, yöneticilerin risk azaltmaya odaklanıp uzmanlarla işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

JMO Genel Başkanı Hüseyin Alan, can kayıplarının artmaya devam ettiğini, ilerleyen günlerde daha ağır bir tabloyla karşılaşılabileceğini belirtti.

“Yıllar önce sunduğumuz raporlar keşke dikkate alınsaydı”

Toplumun yararı için doğru bildiklerini kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya, işbirliği yapmaya özen gösterdiklerini belirten Alan, 2008 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından olası deprem riskine yönelik bir rapor hazırlandığını dile getirdi: “Toplumu etkileyebilecek olumsuzluklara karşı uyarmak konusunda kendi sorumluluklarımız çerçevesinde toplantılar yapıyoruz, çalışmalar yürütüyoruz, raporlar hazırlıyoruz, hazırladığımız bu raporları ilgili kuruluşlarla paylaşıyoruz. İlgili kuruluşlarla işbirliği çerçevesinde onlara her türlü yardım ve desteği de sağlıyoruz. Raporlarımızda da zaten bunu belirtiyoruz.”

Alan sözlerine şöyle devam etti:

”Maraş tamamen yerle bir oldu, yıkılmış durumda. Maraş’ı yönetenlerin, ilgili kuruluşları yönetenlerin ‘Jeoloji Mühendisleri Odası böyle bir rapor düzenledi, gönderdi. Onların bilgi birikimlerinden, deneyimlerinden yararlanalım. Onu bu kente aktaralım. Kentimizi depremlere veya doğa kaynaklı afetlere hazır hale getirelim’ gibi bir anlayışı benimsemeleri, bizimle işbirliğini geliştirmeleri ve bu önerileri hayata geçirmek için niyetlerinin olması gerekiyor. Keşke yıllar önce bu raporlar dikkate alınsaydı. Karşılaştığımız manzara bugün bizim haklı olduğumuzu gösteriyor.

Keşke öngördüğümüz şeyler bugün gerçekleşmemiş olsaydı ama bugün ulaştığımız bilgi, teknik, bilimsel seviye bize bunları zaten gösteriyor. İdarecilerimizin önce söylenen şeylere kulak asması veya ‘Bu insanlar ne diyor? Bu kent ne ile karşı karşıya kalacak? Ben bu kentin afet risklerini azaltmak için ne tür çabalar gösteririm?’ diye düşünmeleri gerektiğine inanıyorum.”

“Herkes arama kurtarma çalışmalarına destek vermeli”

Enkaz altında kalan yurttaşlar için dayanışma gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Alan, ”Enkaz altında kalan yurttaşlara ulaşmak için her birimizin, bu ülkenin toplumunun her bir ferdinin dayanışma birlikleri içerisinde arama kurtarma, enkaz kaldırma çalışmalarına destek vermesi gerekiyor” dedi.

Hüseyin Alan deprem bölgelerindeki zorlukları şöyle anlattı:

“Çok sayıda enkazın başında henüz herhangi bir arama kurtarma söz konusu değil. Araç gereçler gönderilebilmiş değil. Personelin olmadığına ilişkin yoğun şikayetler var. Halk üç gündür soğukta perişan bir durumda. Elektrik yok, su yok, telefon yok, tuvalet yok, ekmek yok. Gıda zincirinde sıkıntılar var. Akaryakıt sisteminde sıkıntılar var. Enerji sisteminde, ulaşımda sıkıntılar olduğu görülüyor. Bakın bugün demiryollarımızı kullanamıyoruz bu bölgede. Yardımları araçlarla ulaştırmaya çalışıyoruz. Henüz demiryollarına ilişkin hiçbir açıklama yok. Karayollarına ilişkin 32 saat sonra ancak Pozantı-Gaziantep yolu ulaşıma açılabildi.

Olası bir depremde neyle karşı karşıya kaldığımız konusunda bu riskler zaten biliniyor. Bilinmeyen riskler değil ama bu risklerin önlenmesi veya azaltılması konusunda çabalarımız yok. Yani bizim Türkiye olarak artık risk azaltma çalışmalarına, doğru düzgün kaynak ayıran, bunun için doğru düzgün çalışmalar yapan bir ülke konumuna gelmemiz gerekiyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler tarafından en son Japonya’da düzenlenen konferanstaki sonuç bildirgesine sizler de bakın. 1 dolarlık risk azaltmaya harcanan para, 4 dolarlık yani en az dört katı kadar hasarı azaltan bir öneme sahip. Ülke yöneticilerimizin artık risk azaltmaya odaklanması gerektiğini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.