Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope muhabirleri deprem bölgesinden aktarıyor | “Vatandaş bize ‘Deprem vergileri nereye gitti? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?'” diye soruyor

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’da bulunan Medyascope muhabiri Edanur Tanış, izlenimlerini “Hatay-Samandağ’da hiçbir yerde internet çekmiyor. Şu ana kadar daha müdahale edilmemiş ve yardım gelmemiş yerler var. Vatandaş bize ‘Deprem vergileri nereye gitti? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?’ diye soruyor” diyerek anlattı.

Türkiye, 6 Şubat günü saat 04:17’de meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı vurdu.

Depremin üçüncü gününde Kahramanmaraş’a giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13:50’de, “Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574, yaralı sayısı 49 bin 133, yıkılan bina sayısı 6 bin 444” dedi.

Gökçe Çiçek Kösedağı ve Şükran Şençekiçer’in sunumuyla ekrana gelen canlı yayında muhabirlerimiz deprem bölgesinden son dakika haberlerini aktarıyor. Hayata Destek Derneği’nden Çiğdem Usta deprem bölgelerinde acil ve insani yardımların nasıl yapıldığına dair gözlemlerini aktarırken, sivil toplum gönüllüsü Gürhan Ertür de arama kurtarma çalışmalarının neden geç başladığını değerlendirdi.

Pazarcık’ta çadır kent kuruldu

Kahramanmaraş Pazarcık’ta bulunan Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, “Pazarcık’ın hemen çıkışında bulunan toplanma alanı çadır kent olarak ilan edildi. Buraya yaklaşık 5 bin kişinin barınabileceği, 250-300 çadır kuruldu. Bu sabah itibarıyla sıcak çorba dağıtılmaya başlandı” dedi.

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’da bulunan Ufuk Çeri, “Samandağ’da deprem sabahı ne yaşandıysa arama kurtarma faaliyetleri açısından durum aynı diyebiliriz. Burada insanların tek bir talebi var, ‘Vinçler, kepçeler gelsin’ istiyorlar” bilgisini geçerken Edanur Tanış ise “Vatandaş bize ‘Deprem vergileri nereye gitti? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?’ diye soruyor. Samandağ’da hiçbir yerde internet çekmiyor. Şu ana kadar daha müdahale edilmemiş ve yardım gelmemiş yerler var” dedi.

“56 saat sonra bir kadın çıkarıldı”

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde depremden 56 saat sonra bir kadının sağ olarak enkazdan çıkarıldığı haberini veren Ferit Aslan, kentteki son durumu şöyle anlattı: “Diyarbakır’da yedi bina yıkılmıştı. Bir binanın boş olduğunu, altı binada ise 570 kişini kaldığını, 254 kişinin çıkarıldığını ve 133 kişinin yaşamını yitirdiğini öğrendik. Enkaz altında kalanların yarısından fazlası hâla enkaz altında. AFAD ekipleri, jandarma ve gönüllü kuruluşlar çalışmalarına devam ediyor.”

Hatay’ın en kırmızı alarm bölgesi olduğuna dikkat çeken Hayata Destek Derneği’nden Çiğdem Usta, hangi sivil toplum kuruluşlarının sahada olduğunu şöyle aktardı:

“Büyük bir enkaz alanı var Hatay’da. Her yere ulaşmak zor. Desteğe ihtiyaç var. Arama kurtarma çalışmaları AFAD, AKUT ve İBB gibi profesyonel ekiplerle sahada devam ediyor. Acil ve insani yardım desteğinde bulunan kuruluşlar AFAD, İhtiyaç Haritası, Mülteciler ve Sığınmacılar Derneği, TOG, AHBAP ve Afet Platformu’nun tüm bileşenleri sahada çalışmalarına aralıksız devam ediyor.”

Sivil toplum gönüllüsü Gürhan Ertür de deprem bölgelerinde vatandaşın en çok şikayet ettiği arama kurtarma ekiplerinin geç gelmesi ya da hiç gelmemesi sorununa şöyle açıklık getirdi:

“AFAD oldukça önemli ve yararlı bir kuruluştur. Fakat her şeyin AFAD’da merkezileştirilmesi ve Ankara’dan gelecek talimatlarla yönetilmesi çok önemli saatleri kaybetmemize neden oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.