Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat Pazartesi günü sabaha karşı saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğindeki deprem Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’yı vurdu. Aynı gün Elbistan’da da saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha kayıtlara geçti. Çöken binalarda binlerce kişi enkaz altında kaldı. Türkiye 4. seviye alarm ilan etti ve uluslararası yardım talebinde bulundu. Yedi günlük milli yas ilan edildi. Depremin vurduğu 10 il afet bölgesi ilan edildi ve üç ay süreyle OHAL uygulanması kararı alındı.
Gökçe Çiçek Kösedağı ve Şükran Şençekiçer’in sunumuyla Medyascope’un YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan programda Medyascope muhabirleri Hıdır Göktaş ve Enes Berk Demirkol Kahramanmaraş’tan, İbrahim Yayan ve Dilek Şen Gaziantep’ten, Edanur Tanış ve Ufuk Çeri Hatay’dan, Ayşegül Karagöz ve Ali Macit Adıyaman’dan, Ferit Aslan Diyarbakır’dan son durumu aktardı.
“Kartalkaya Barajı’nın kapakları zarar gördü”
Kahramanmaraş’tan bilgi vermeye devam eden Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, “Bugün sabah itibarıyla çadır kentlere gıda yardımı ulaştırıldı. Seyyar tuvaletler geldi, vatandaşlar kullanıyor. Ancak giysi dağıtımında bir organizasyon olmadığı için tırdan atılan eşyalar insanlar tarafından kapışılıyormaya çalışıyor” diye konuştu.
Pazarcık’ın suyunu sağlayan Kartalkaya Barajı’nın kapaklarının zarar gördüğüne ve bu kapaklar üzerinden geçen yolda büyük yarıklar oluştuğuna dikkat çeken Göktaş, “Kahramanmaraş’ta ulaşılamayan dağ köyleri var. Biz bugün oraya çıkacağız. Oradaki durumu da aktarmaya çalışacağız” dedi.
“Asri Mezarlığa cenazeler gelmeye başladı”
Hatay’ın Esentepe Mahallesi’ndeki Asri Mezarlık’tan yayına bağlanan Edanur Tanış şunları anlattı: “Mezarlığa cenazeler gelmeye başladı. Vatandaşlar cenazeleri kendi imkanlarıyla, arabalarının bagajında veya arka koltukta getiriyor. Burada Suriyeli bir aileyle tanıştım. Tüm paralarını ve kimliklerini enkaz altında bırakmak zorunda kalmışlar. Mezarlığın önünde eski bir cenaze aracının kasasında kalıyorlar.”
“Arama kurtarma ekiplerinin yaşadığı en büyük sorun internet sıkıntısı”
Hatay’ın Akevler Mahallesi’nde enkaz altından ses duyulması üzerine profesyonel ekiplerin harekete geçtiğini belirten Ufuk Çeri de “Türkiye Taşkömürü Kurumu madencileri ve yurtdışından gelen ekipler, sesin geldiği yöne doğru bir tünel kazarak enkaz altındaki vatandaşa ulaşmaya çalışıyorlar” dedi.
Hatay-Antakya’da arama kurtarma ekiplerinin yaşadığı en büyük sorunun internet sıkıntısı olduğunu aktaran Çeri, “İnternet arama kurtarma ekiplerinin anlık iletişim kurmaları ve koordinasyon belirlemeleri açısından önemli. İnternet sıkıntısı bölgede bulunan gazetecilerin de iletişimini zorlaştırıyor” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İslahiye’de şu an en büyük problem tuvalet”
Gaziantep İslahiye’den yayına bağlanan İbrahim Yayan ise “İslahiye’de şu an en büyük problem tuvalet. Şu an burada bir tuvalet var ve hijyen sıkıntısı bulunuyor. Yiyecek sıkıntısı yok. Jeneratörler, battaniyeler ve kıyafetler geldi fakat çadır sorunu devam ediyor, çok yetersiz” dedi.
Adıyaman’a yaklaşık 400 çadırlık çadır kent kuruldu
Sabah Şanlıurfa’dan Adıyaman’a doğru hareket ederken depremin vahametini daha iyi gözlemlediğini belirten Ali Macit, “Depremin dördüncü gününde Adıyaman’a nihayet bugün AFAD’ın çadırları kurulmaya başlandı” derken Ayşegül Karagöz, “Adıyaman Sümerevler Atletizm Pisti’ne yaklaşık 400 çadırın olduğu bir çadır kent kuruldu. Aynı zamanda bir çadır eczane kuruldu. Buradan bebek ve yetişkin bezleri ile birlikte ilaçlar dağıtılıyor” bilgisini paylaştı.