Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope muhabirleri ve İhtiyaç Haritası kurucusu Mert Fırat deprem bölgesinden son durumu anlattı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık’ta 6 Şubat günü 04:17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 04.26’da Gaziantep-Nurdağı’nda 6,4, saat 04.36’da ise Gaziantep-İslahiye’de 6,5 büyüklüğünde depremler yaşandı. Depremler Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’da yoğun şekilde hissedildi. Aynı gün Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 36 bin 187’ye, yaralı sayısının 108 bin 68’e yükseldiğini açıkladı.

Şükran Şençekiçer ve Senem Görür’ün sunumuyla ekrana gelen deprem özel yayınında, Medyascope muhabirleri ve İhtiyaç Haritası kurucusu Mert Fırat, deprem bölgesindeki son durumu, yurttaşların ihtiyaçlarını ve mevcut sorunları anlattı.

Mert Fırat: “Dokuz depo oluşturduk”

Depremin ilk gününden bu yana bölgedeki faaliyetlerine devam ettiklerini belirten İhtiyaç Haritası kurucusu ve oyuncu Mert Fırat, “Elazığ Depremi’nden sonra birçok sivil toplum kuruluşunu örgütlediğimiz bir platform olan Afet Platformu ile İzmir, Van depremleri ve orman yangınlarının ardından şimdi de bu felakette beş ile konsantre olarak çalışıyoruz. Afet Platformu ile destek halinde önce depolarımızı oluşturduk. Antakya, Tarsus, İskenderun, Kahramanmaraş ve Adıyaman olmak üzere dokuz depomuz var. WhatsApp üzerinden bir sistem geliştirdik. Burada nerelere gittiğimizi ve nerelere gideceğimizi ihtiyaç sahiplerinden talep toplayacağımız bir sisteme eriştik. Gıdaya hala ihtiyaç var. Her daim yenilenmesi gerekiyor. Hem bizim hem de diğer STK’lar aracılığıyla mutfaklar kuruldu. Kızılay 10 binden fazla kişiye yemek dağıtma kapasitesi var” diye konuştu.

“En büyük sorun ısınma ve tuvalet”

Deprem bölgesinde en büyük sorunun ısınma ve tuvalet problemi olduğuna dikkat çeken Fırat, “İnsanlar jeneratörler, güneş enerjili sistemler, eski tip tüpler ve varillerde ısınmaya çalışıyor. Isıtıcıları çadırların içinde bulunması tehlikeli bir durum fakat mecburi olduğu için çadırlarda ısıtıcı yer alıyor. Çıkabilecek yangınlara karşı ise hem eğitimler veriyoruz hem de yangın söndürme tüplerimiz bulunuyor. tutmak tehlikeli bu yüzden yangın ve salgın hastalık ihtimaline karşı eğitimler veriyoruz” dedi.

Yaşadıkları şehirlerden deprem nedeniyle göçmek zorunda kalan insanların şehirle olan bağlarını ve geri dönmek istediklerini gözlerine baktığında veya konuştuğunda hissedebildiğine vurgu yapan Fırat, şöyle devam etti: “Şehirlerin yeniden hızlı bir şekilde inşa edilmesi çok önemli. Fakat şehirler yeniden kurulurken karar alma süreçlerinde depremi yaşayan insanların ve STK’ların karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerekiyor.”

“AB mevzuatlarına uygun bina hiç hasar almamış”

Adıyaman’da yıkılan belediye binası önünden yayına bağlanan Medyascope muhabiri Sahra Atila, kentteki son durumu aktardı:

“Adıyaman Belediye Başkanlığı binası yıkılmış durumda fakat hemen karşısı çaprazında bulunan dört katlı Komagene Kültür Merkezi’nin camı dahi kırılmamış. Çünkü bu binanın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın AB fonuyla, AB mevzuatlarına uygun bir şekilde yapıldığı için depremden hiç hasar almamış.”

Adıyaman Yeni Mezarlığı’na gittiklerini de kaydeden Atila, “Bu mezarlık çok büyük bir alan ve oraya depremde hayatını kaybeden insanlar getiriliyor. Konuştuğumuz bir vatandaş, ‘Millet olarak yok olduk’ dedi. Şehirde tuvalet ve su sıkıntısı hala devam ediyor. Çadır kentlerin yanına tuvaletler kuruldu ama hijyen sorunu devam ettiği için vatandaşlar tuvaletlerin girilemeyecek durumda olduğunu söyledi” diye konuştu.

“Kendi imkanlarıyla köylerine aş evi ve market kurmuşlar”

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık’ın köylerini gezen Medyascope Ankara muhabiri Senem Büyüktanır ise “Şahintepe’de köylüler, yakınlarını enkaz altından kendi elleriyle çıkardıklarını söylediler. Köye birtakım yardımlar geliyor fakat koordinasyon yok. Köyün çadıra ihtiyacı var ve hala insanların banyo yapacakları bir yer yok. Kendi imkanlarıyla ve aralarındaki dayanışmayla köylerine aşevi ve market kurmuşlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.