Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, 8 Mart öncesi bir araya geldi: “Sömürü ve şiddet yuvası olan her alanı reddediyoruz”

Kadınlar, 8 Mart öncesi kadına karşı şiddeti protesto etmek için İstanbul-Kadıköy’de bir araya geldi. Birçok kadın örgütünün katıldığı eylemde “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.

Kadın örgütleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlıklarına başladı. Bugün (5 Mart) İstanbul-Kadıköy’de düzenlenen eyleme Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye İşçi Partili Kadınlar, Üniversiteli Kadın Dayanışması, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Kırkyama ve birçok diğer kadın örgütü katıldı. Kadınların polis tarafından belirlenen alana sığmaması nedeniyle polis ablukayı genişletmek zorunda kaldı. 

8 Mart Kadın Platformu’nun basın açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça olmak üzere üç dilde yapıldı. Açıklamada, “Erkek ve devlet şiddetine, kadın cinayetlerine, siyasal İslam’a, doğa olaylarının katliama dönüştürülmesine karşı öfkemiz ve isyanımızla bir aradayız. Bu yıl 8 Mart’a kadın katliamlarının her gün arttığı, kadınların açlığa sürüklendiği, kadın işsizliğinin arttığı koşullarda öfkemizle geldik”  denildi. 

Yapılan açıklamada depremin yarattığı yıkıma da yer verildi. Depreme karşı önlem alınmaması nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğinin vurgulandığı açıklamada deprem bölgesindeki kadınlarla dayanışmanın engellenmeye çalışıldığı söylendi: 

“Çadırlara okuldan önce Kur’an kursu açılıyor. Sömürü ve şiddet yuvası olan her alanı reddediyoruz. Erkek egemen sisteme ve temsilcisi AKP iktidarına itaat etmiyoruz. Her gün katlediliyoruz. Katledilen ve akıbeti belli olmayan kadınlar için hesap soruyoruz.”

Eylem sırasında Medyascope’a konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ise şöyle konuştu: 

“Bu sene, sadece kadınlar değil, tüm yurttaşlarımızın göz göre göre ölümünün de, büyük yıkımının da protestosu 8 Mart’a yansıyor. ‘Depremin yarattığı yıkımı da durdurabiliriz’ diyoruz. Kadınlar genel olarak ‘Enkazdan dayanışmayla çıkacağız’ diyor. Bundan ayrı olarak, o enkazların da, şiddetin de bir kez daha tekrarlanmasını durdurmalıyız. Şiddetsiz ve depremsiz, güvenli kentler yaratılması için mücadele iddiamızla buradayız. Bu alanın bu sene bizim için önemi ve anlamı bu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.