Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar Feminist Gece Yürüyüşü için 21. kez sokaktaydı: “Seneye İstiklal’deyiz”

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, polisin türlü engellemelerine karşın 21. Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul-Beyoğlu’nda toplandı. Bu yıl pankartların gündemi Türkiye’nin 11 ilinde ağır yıkıma neden olan deprem ve iki ay sonra yapılması beklenen seçimlerdi. Feministler, ilk kez 2003’te yaklaşık 100 kadınla çıktıkları İstiklal Caddesi’nin kendileri için önemini vurguladı ve “Seneye oradayız” dedi.

Cihangir

Kadınların 20 yıldır 8 Mart’larda eylem alanı olarak belirlediği İstiklal Caddesi kapatıldı. Beyoğlu’nu dün (7 Mart) Taksim Meydanı’ndan Şişhane’ye kadar barikatlarla çeviren polis, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın bugün (8 Mart) öğleden sonra yayımladığı eylem yasağını gerekçe gösterdi. 

Hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da belirli metro istasyonlarının çıkışları kapatıldı. Metro İstanbul, M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı Taksim istasyonunun, Şişhane istasyonunun İstiklal Caddesi girişinin ve çıkışının ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın saat 14:00’ten kapatılacağını duyurdu. Açıklamada, kararın İstanbul Valiliği’nce alındığı belirtildi. Beyoğlu Kaymakamlığı ise yürüyüş öncesi Twitter hesabını kilitledi.

Akşam saatlerine kadar İstiklal Caddesi’ne orada çalışanlar, civarda yaşayanlar, turistler ve gazeteciler girebildi. 

Feminist Gece Yürüyüşü tertip komitesi, eylem yasağının ardından İstiklal Caddesi yerine Cihangir’de toplanılacağını duyurdu. Saatler geçtikçe barikat sayısı artsa da Karaköy’de toplanan kadınlar da 19:30’da Cihangir’e ulaştı. Kadınlar, “Öfkeliyiz, yastayız, patriyarkal kapitalist yıkıma karşı feminist isyandayız” pankartının arkasında bir araya geldi. 

Sıklıkla atılan sloganlar arasında İran’da ahlak polislerinin Mahsa Amini’yi öldürmesinin ardından tüm dünyada simgeleşen “Jin, jiyan, azadi” vardı. Eylemcilerin ellerindeki pankartlarsa “Afet değil katliam”, “Helallik kalmadı, beddua var”, “Biz bu enkazdan beraberce çıkacağız”, “Çıplak kaldık ama soyunduğumuz için değil, soyulduğumuz için”, “Haydi en güzel kravatlarınızı takın bakalım, yargılanacaksınız” diyordu. 

“Enkazlardan ses gelirken neredeydiniz?”

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, “Depremin ardından adeta yok olan devlet bizi engellemek için burada. Barikatı açın” diyerek yürümek istedi ancak polis ablukası nedeniyle hareket edemedi. Pankartların da sloganların da başlıca konusu depremdi. “Öfkeliyiz, yastayız, feminist isyandayız. Enkazlardan ses gelirken neredesiniz?” diyen kadınlar ve LGBTİ+’lar, 21:00’de depremde yaşamını yitirenler için telefonlarının ışıklarını açtı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ile Dilşat Canbaz Kaya eyleme destek verenler arasındaydı. 

Basın açıklamalarını okuyan tertip komitesi, 22. Feminist Gece Yürüyüşü’nün yapılacağı 2024 için kadınları ve LGBTİ+’ları İstiklal Caddesi’ne çağırdı. Ardından Cihangir Katlı Otoparkı’nın önünden ayrılmak isteyen eylemcilerden bir kısmı barikatlara yüklendi. Biber gazıyla müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.