Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinde | Sahra Atila’nın Osmaniye izlenimleri: Devlet Bahçeli, Osmaniye’nin sesini duyuyor musun?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden olan Osmaniye’de yaşayanlar, şehrin sesinin duyulmadığını ve afet bölgesi olarak görülmediğini düşünüyor. Tek sitemleri bu da değil, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de Osmaniye’yi sahipsiz bırakması. 

Deprem bölgesindeki son günümü ve depremin 40. gününü (17 Mart) Osmaniye’de geçirdim. Osmaniye, MHP lideri Bahçeli’nin de memleketi. Şehre girdiğiniz andan itibaren bunu hissedebiliyorsunuz. Şehrin girişinde Sevgi Hastanesi’nin hemen yanında Bahçeli’nin afişi karşılıyor sizi. Afişte “Yeni yüzyılda lider ülke Türkiye için aziz milletim sıra sende” yazıyor, yanında da Bahçeli’nin fotoğrafı. Aynı zamanda burası Devlet Bahçeli Bulvarı olarak geçiyor. Bulvarda çok fazla bir yıkıntı yok ancak mahaller için aynı şeyi söyleyemem.

Rahime Hatun Mahallesi yıkımın en fazla olduğu yerlerin başında geliyor. 28 bin nüfuslu bu mahallede hasar almamış yapı görmeniz çok zor. Depremin ardından bu mahallede 2 bin 500’e yakın konuta yıkım kararı verildi. Rahime Hatun Mahallesi’ne girdiğimizde bir enkazın önünde bekleyen vatandaşlar ve ölçüm yapan yetkililerle karşılaşıyorum. Yetkililer savcılığın kendileri görevlendirdiğini ve kolonları incelediklerini söylüyorlar. Ölçümü bitirmelerini bekledikten sonra da oradaki vatandaşlarla konuşmaya başlıyorum.

Ölçüm yapılan enkaz durumundaki apartman Türkoğlu Apartmanı idi. Beş katlı binanın zemininde bir dükkan bulunuyordu. İlk depremde yıkılan bu apartmanda, AFAD’ın aktardığına göre 28 kişi hayatını kaybetti. Yan binada yaşayan vatandaşlar, depremin ardından komşularının seslerini duyduklarını ancak yardım için kimsenin gelmediğini söyledi. Konuşmaya devam ettiğimiz vatandaş, hem komşularını kaybettiği için üzgün hem de Osmaniye’nin yalnız bırakıldığını düşünüyor.

Mahallenin ara sokaklarından çıkıp, Rahime Sultan Muhtarlığı’na gittim. Mahallenin muhtarı İsa Kama’nın masasında hasar tespit raporları ve yıkılacak binaya ait dosyalar var. Mahallede yaşayan vatandaşlar ise depremde muhtarın kendilere çok yardım ettiğini söyledi. Muhtarlıkta vakit geçirdiğim zaman içerisinde başka mahallelerden de vatandaşlar buraya gelerek Kama’dan yardım istedi. Vatandaşlar kendi muhtarlarından yardım alamadıklarını da ekledi.

“Devlet Bahçeli yazık etti bize”

Ardından mahallede gezerek İsa Kama ile röportaj yaptık. Belediyeden sınırlı bir şekilde yardım geldiğini söyleyen Kama, Devlet Bahçeli’nin, Osmaniye’nin yıkım olmayan yerlerine gittiğini söyledi. Özellikle Osmaniye’nin haberlerde görünmediğini söyleyen Kama’nın şu andaki isteği yardımların devam etmesi. 

Mahallede gezerken bir teyze ve torunu ile karşılaştım. Etrafı çevrili bir enkazın başında bekliyorlardı. Neden beklediklerini sordum. Teyze, “Burada en yakın arkadaşım öldü. Her gün gelip buraya bakıyorum, onu anıyorum” dedi. Torunu da 10-11 yaşlarındaydı. O da depremi Osmaniye’de yaşamış. Deprem anında çok korktuğunu, bir evin gözünün önünde yıkıldığını söyledi ve beni o eve götürmek istedi. Eliyle gösterdiği yerde artık bir ev yoktu. O yaşlardaki çocuklar için çok daha zor olan bir anı, gayet soğukkanlı bir şekilde anlattı bana. Depremin çocukları, şu an bölgede çocukluklarını yaşayamamasının ötesinde artık onların 6 Şubat öncesi hayatlarına dönmesi de oldukça zor. 

Mahallede konuştuğumuz vatandaşların tek söyledikleri “Bizi unuttular, biz de burada felaketi yaşadık.” Bahçeli’den ise bir yardım beklentisi yok burada yaşayanların. Bahçeli’den istekleri mahalleye gelip kendilerine “Geçmiş olsun” demesi. Hem medyaya hem de Bahçeli’ye sitemleri olan vatandaşlarla yaptığım video haberi de, izlenimi de şu cümle ile sonlandırmak istiyorum: “Devlet Bahçeli bize yazık ettin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.