Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban’dan dikkat çeken atama yasağı: “Aile üyeleri kurumlara atanmayacak”

Taliban, hükümet yetkililerinin aile üyelerini kurumlara atamasını yasakladı. Taliban lideri Hibetullah Ahundzade, aile üyelerinin ilerleyen yıllarda benzer pozisyonlara getirilmesinin önünü kapattı, hükümet liderleri tarafından atanan kişilerin yerine de başka isimlerin atanması talimatını verdi.

Ağustos 2021’de Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban, üst düzey bazı kurumlardaki çalışanların işine son verdi. Diğer yöneticiler de ülkede yaşanan kaostan faydalanarak ülkeden kaçtı. O günden bu güne ülkede tecrübesiz kişilerin sadece aile ilişkileri üzerinden üst düzey makamlara getirildiğine yönelik suçlamalar vardı.

Pakistan’ın Peşaver kentinde bulunan Afgan İslami Haber Ajansı, Ahundzade’nin kararnamesinin bazı yönetim kademelerine liderlerin çocuklarının atandığı suçlamaları sonrası alındığını ve açıklandığını yazdı.

Afganistan’da halk, Taliban’ın iktidara gelmesi sonrası giderek derinleşen bir ekonomik krizle karşı karşıya. Öte yandan Taliban’a uygulanan yaptırımlar nedeniyle Afgan halkı, sağlık sistemine erişmekte güçlük çekiyor.

Tüm bunlara rağmen Afganistan’ın yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde doğalgaz ve maden rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bu rezervler, ülkede 20 yıldır devam eden savaş ve kaos nedeniyle ülke ekonomisine kazandırılamıyor.

Taliban hükümetinin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik politikaları da uluslararası toplum tarafından kınanmaya devam ediyor. Şu anda ülkede bulunan kız çocukların ve kadınların ortaokula ve üniversiteye gitmeleri yasak.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.