Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırrı Süreyya Önder Yeşil Sol Parti’den aday oldu

Sırrı Süreyya Önder, 14 Mayıs’taki genel seçimlerde Yeşil Sol Parti’den İstanbul milletvekili adayı oldu.

Sırrı Süreyya Önder, Yeşil Sol Parti’nin adaylık teklifini kabul etti.

Önder, İstanbul’dan milletvekili adayı olacak.

Daha önce BDP ve HDP’den milletvekili olan Önder, Çözüm Süreci döneminde İmralı Heyeti’nde yer almıştı.

Sırrı Süreyya Önder kimdir?

Adıyaman’da 1962’de doğan Sırrı Süreyya Önder, 1978 yılında Adıyaman Lisesi’nde öğrenciyken Maraş Katliamı’nı protesto ettiği için tutuklandı. Tahliye olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanan Önder, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yeniden tutuklandı ve yedi yıl hapis yattı.

Sinema yılları

TİP’in Adıyaman Kurucu İl Başkanı olan babasını kaybettikten sonra kentin tek fotoğrafçısında çırak olarak çalışmaya başlayan Önder, 2006’da “Beynelmilel” filminin senaryosunu yazdı ve ortak yönetmenlerinden oldu. 2008’deki “O… Çocukları” filminin senaryosunu yazan Önder, 2012’de “F Tipi Film”in senaristliği ve yönetmenliğini yaptı, 2014’te ise “İtirazım Var“ın senaryosunu yazdı.

“Sis ve Gece”, “Ada: Zombilerin Düğünü”, “Ejder Kapanı”, “Mar” , “Yeraltı” , “Ferahfeza”, “Düğün Dernek”, “İtirazım Var”, “İçimdeki Ses”, “14 Tirmeh” ve “Manyak” filmlerinde ise oyuncu olarak yer aldı.

Önder, Birgün, Radikal ve Özgür Gündem gazetelerinde 2010-2011 yıllarında köşe yazarlığı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı da oldu

Önder, 2011’de Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun desteklediği adaylar arasındaydı. İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçilen Önder, 2014 yerel seçimlerinde HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Önder, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ve 1 Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerde Ankara’dan milletvekili seçildi.

“Ben ağacın da vekiliyim”

Sırrı Süreyya Önder, 2013’te Gezi Parkı protestoları sırasında iş makinelerin önüne geçerek “Ben ağacın da vekiliyim” dedi ve yıkımın durmasını sağladı. Önder, protestolar sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Çözüm Süreci sırasında İmralı Heyeti’nde yer alan Önder, Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan isimdi.

Nevroz konuşması nedeniyle hapis yattı

Çözüm Süreci’nin sona ermesinin ardından Önder, 2013 yılında Nevroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle 3 Aralık 2018’de 43 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Aralık 2018’de cezaevine giren Önder, Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiği yönünde karar vermesinin ardından 4 Ekim 2019’da tahliye edildi.

Kobani davasında 20’si tutuklu 108 HDP’li yöneticiyle birlikte yargılanan Önder hakkında, HDP’ye kapatma davasında beş yıl siyasi yasak isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.