Sırrı Süreyya Önder tahliye oldu: “Ne dediysek barış için dedik, bundan sonra da söylemeye devam edeceğiz”

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) oy birliğiyle verdiği “ifade özgürlüğünün ihlali” kararının ardından bugün tahliye edildi. Önder’i cezaevi kapısında ailesi ve yakınları, HDP milletvekilleri ve parti üyeleri karşıladı. Önder, barış için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti.

Önder, 6 Aralık 2018’den bu yana, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyordu.

AYM kararı, resmi internet sitesi üzerinden 19.45’te yayınlandı. Önder’in aynı gün tahliye edilmesi beklenirken, tutukluluğuna karar veren İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, adliyeden ayrıldığı için tahliye kararı bir gün sonraya kaldı.

Önder’in ailesi, yakınları ve HDP milletvekilleri Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi önünde bekledi. Medyascope’a konuşan HDP Milletvekili Saruhan Oluç, “AYM’nin verdiği hak ihlali kararı üzerine Önder’in içeride tutulduğu her dakika hak ihlalinin devam etmesi anlamına geliyor” dedi.

AYM: “Çözüm sürecinin önemli bir aktörüydü, amacı sürecin başarıyla yürütülmesiydi”

AYM’nin oy birliğiyle alınan gerekçeli kararında Önder’in, “çözüm sürecinin önemli bir aktörü olduğu, süreçte yer alan HDP heyetinin sözcülüğünü yaptığı ve o dönemki faaliyetlerinin sürecin başarıyla yürütülmesi amacı taşıdığı” belirtildi:

“Hangi dil ve üslup kullanılırsa kullanılsın başvuruya konu konuşmada nihai olarak o tarihlerde çözüm sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve sona erdirilmesi talebinin baskın olduğu değerlendirilmiştir. Başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Önder’e hak ihlali kararı veren AYM, aynı dosyadan yargılanan Demirtaş’ın başvurusunu hâlâ işleme almadı

Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 2013’te Kazlıçeşme’de düzenlenen Nevruz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandasını yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararlarını 4 Aralık 2018’de onamış, Önder 6 Aralık 2018’de cezaevine girmişti. Bunun üzerine Önder, AYM’ye başvuruda bulunmuştu.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da aynı dosya kapsamında yargılanıyor. Önder’e 3 yıl 6 ay hapis cezası veren İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’a 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Demirtaş’ın avukatları 2 Ocak 2019 tarihinde hak ihlali başvurusunda bulundu ancak bu başvuru AYM tarafından henüz işleme alınmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.