Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK binasına alınmadı: “TÜİK, bir saray kurumu haline dönüşmüştür”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından TÜİK’e gitti. Kendisine randevu verilmediğini açıklayan Kılıçdaroğlu ve yanındaki CHP yetkilileri TÜİK binasına alınmadı. Kapıda gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, “Böylesi bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik. Türkiye’nin nereye geldiğini göstermesi açısından çok önemlidir. TÜİK, devlet kurumu olmaktan çıkmış, saray kurumu haline dönüşmüştür” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sabah (3 Aralık) Twitter hesabından “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00’de geliyorum, haberiniz olsun” paylaşımında bulundu.

Kılıçdaroğlu ve CHP yetkilileri içeri alınmadı

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile birlikte TÜİK’e giden Kılıçdaroğlu, içeri alınmadı. TÜİK yasasını ve web sayfasında yer alan “Herkes bilgi almak için başvurabilir” yazısını görevlilere hatırlatan CHP’lilere olumsuz yanıt verildi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, TÜİK binasının önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Böylesi bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik”

Kılıçdaroğlu, “TÜİK, cumhuriyetin önemli kurumlarından biridir. Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu rakamlar üzerine siyasal partiler, ekonomik çevreler, sosyal çevreler politikalar oluştururlar ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşırlar. Dün (2 Aralık) TÜİK’ten randevu istedik. Buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almaya geldik. Randevu verilmediğini ifade ettiler” dedi.

TÜİK’in web sayfasındaki “Herkes bilgi almak için başvurabilir” yazısına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Kendilerine TÜİK’in internet sitesinde yazılı olan metni okuduk. Metin aynen şöyle: Bilgiye nasıl erişilir? Mevcut diğer kanallar yoluyla ulaşmak istiyorsanız merkez teşkilatımız veya bölge müdürlüklerimize başvurabilirsiniz. Ayrıca bilgi talepleriniz için Ankara’da bulunan merkez teşkilatlarımıza gelebilirsiniz’. TÜİK söylüyor bunu. Biz de kendi internet sitelerinde yazılı olan davete uyarak geldik ve bilgi almak istedik .Devletin bilgileri ve bu bilgilerin nasıl toplandığına ilişkin açıklamalar ana muhalefet partisine yapılmak istenmiyor, kapılar kapanıyor. Böylesi bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik.”

“Buraya gelişimin nedeni memurun, işçinin, milyonların hakkını savunmak”

TÜİK’in enflasyon rakamlarını düşük gösterdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Buraya niye geldik? Burası enflasyon oranlarını açıklıyor. Bakınız en son bugün sabah açıklanan aylık enflasyon 3,51 yıllık enflasyon 21,31. Şimdi bir rakamlar güven vermiyor. Bütün vatandaşlarıma açık ve net seslenmek istiyorum. Pazara gittiğinizde, doğalgaz yaktığınızda, elektrik düğmesine bastığınızda enflasyon gerçekten bunların iddia ettiği gibi mi, yani 3.51 mi? Aynı şekilde burası güven vermediği için, bir grup akademisyen ve sosyal bilimci, onlar da enflasyon tahmininde bulunuyorlar. Onlar da piyasaya bakıyorlar, onlar da topluyorlar verileri. Burası ‘3,51,’ onlar ‘9,31 aylık enflasyon’ diyor. TÜİK yıllık ’21’, onlar ‘yıllık 58,32’ diyor.

Eğer TÜİK rakamları küçültüyor ve bu rakamları kamuoyuna doğru diye paylaşıyorsa bu şu anlama geliyor: ‘Memura, işçiye ve emekliye daha az vereceğim. Bir de kalkınmadan hiç pay vermeyeceğim’ diyor. Böyle bir tabloya ben sessiz kalırsam o zaman ben siyaseti niye yapıyorum? Buraya gelişimin nedeni o memurun, işçinin, milyonların hakkını savunmak. Siz rakamları küçük gösteriyorsunuz Soracaktık onlara.”

“TÜİK bir saray kurumu haline dönüşmüştür”

“TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür” diyen Kılıçdaroğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Burada çalışan arkadaşların tamamı şunu unutmasınlar, hepinizin tabi olduğu yasa Devlet Memurları Kanunu’dur. Devlet memurları ayrı, saray memurları ayrı. Ben devlet memurlarına sesleniyorum. Görevinizi yapın hakkıyla, dürüstlükle yapın. Şu binada oturanlar unutmasınlar, oturduğunuz binalar bu memleketin vatandaşlarının ödedikleri vergilerle yapıldı. Asla unutmasınlar, aldığınız aylıklar emeklinin işçinin ödediği ödedikleri ile aldığınız aylıklardır.

Bu tablonun cumhuriyet tarihinde önemli bir tablo olduğunun farkındayım. Önemli bir kırılmanın da farkındayım. Eğer devleti oluşturan kurumlar bilgilerle halkın gelir düzeyiyle oynuyorlarsa, halkı yanıltıyorlarsa, onların hak ettiklerini onlara vermiyorlarsa, vermemek için direniyorlarsa, yasaların öngördüğü kurallarla değil talimatla görev yapıyor, yasaları yönetmelikleri kendi internet sitelerindeki çağrılara bile uymuyorlarsa açıkça ifade edeyim suçludur.”

“Her Firavun’un bir Musa’sı vardır”

TÜİK önündeki açıklamasının ardından Twitter’da da bir paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Randevu vermeyen TÜİK’e gittim. Aylardan Aralık ayı. Milyonlarca emekçinin ücret artışı bu yalan dolan TÜİK rakamları üzerinden yapılacak. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar” dedi.

TÜİK’e 2019’dan bu yana dört başkan atandı

Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, 2 Mart 2021 tarihli ve 31411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı olarak atandı.

TÜİK’in enflasyon rakamlarının açıklanması sürecinde yaşanan tartışmalar nedeniyle son iki yılda sık sık başkan değişiklikleri yaşandı. Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, 2019’dan beri TÜİK’e atanan dördüncü başkan oldu. 

Muhammed Cahit Şirin, 15 Şubat 2021’de bir yılı dolmadan TÜİK Başkanlığı görevden alınmış, Şirin’in yerine vekaleten, Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşat Dosdoğru atanmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.