Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Dilek Şen’in Tunceli izlenimleri: Kılıçdaroğlu oy rekorunu memleketi Tunceli’de mi kıracak?

Tunceli’de muhalefet 2018’deki cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 80’den fazla oy aldı. Bu nedenle Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs seçimlerinde kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yurttaşların beklentisi de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli İl Başkanlığı’nın hedefi de Kılıçdaroğlu’nun memleketinde rekor oy alması yönünde. 

Tunceli, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 6 Şubat’ta açıkladığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’na göre 84 bin 366 kişiyle nüfusu en az ikinci il. Aynı listede birinci sıraya 84 bin 241 kişiyle yerleşen Bayburt’la arasında 125 kişi var. Yani bu iki il neredeyse birinciliği paylaşıyor. Diğer yandan nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi, kilometrekareye düşen 11 kişiyle Tunceli oldu. Peki bu veriler bize ne söylüyor?

Kentte kime mikrofon uzatsak “Gençler gitti” diyor. İşsizlik, kendini özgür hissetmemek ve Türkiye’de gelecek görmemek göç vermenin nedenleri arasında sayılıyor. Öyle ki Resmi Gazete’de 3 Mart’ta yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre Tunceli 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sadece bir (1) milletvekili gönderecek. Bu sayı, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde ikiydi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) oyların yüzde 51’ini alarak Alican Önlü’yü, CHP ise yüzde 26,3’ünü alarak Polat Şaroğlu’nu Meclis’e göndermişti. 

“HDP artmadıysa azalmaz”

Milletvekili sayısının bire düşmesi HDP ile CHP arasında çekişmeli bir yarış olacağını da gösteriyor. HDP Tunceli İl Eş Başkanı Ferhat Yıldız, Yeşil Sol Parti’den girecekleri seçimde de birinci olacaklarından emin ve “Biz geçen seçimde 28 bin oy aldık, karşı taraf 14 bin oy aldı. 28 binimiz yerinde duruyor. Biz artmadıysak azalmayız” diyor. Kılıçdaroğlu’nun hemşehrileri olduğunu hatırlatan yurttaşlar da CHP’nin göstereceği adaya göre bu kez kararlarının değişebileceğini söylüyor. 

Yurttaşlar için Kılıçdaroğlu’nun adaylığının 2018’deki Muharrem İnce adaylığından bir farkı var. Birincisi, adaylardan biri Selahattin Demirtaş değil. İkincisi, Kılıçdaroğlu Tuncelili. Bu nedenle kentte Kılıçdaroğlu’nun rekor bir oy alabileceğine yönelik beklenti yüksek. Halkın “Kim kazanır?” sorusuna verdiği yanıt hep aynı: “Piro alacak!” 

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne kadar oy alacağını sorduğunuzda ise tepkiyle karşılaşıyorsunuz. “Erdoğan, yabancılardan, yani kente dışarıdan gelen memurlardan oy alıyor” diyorlar. Farklı siyasi partilere oy çıkmasının demokrasinin gereği olduğunu da söyleyen çok.

Hemşehriye destek yüksek: “Piro seçimi alacak” 

CHP Tunceli İl Başkanı Hıdır Mercan ve Kılıçdaroğlu Gönüllüleri Tunceli İl Koordinatörü Burak Şenbil, Kılıçdaroğlu’nun Tunceli’de yüzde 90’ın üzerinde oy almasını hedeflediklerini anlatıyor. Mercan, “Genel Başkanımız bu memleketin çocuğu olduğu için sağcısı da solcusu da onun dürüstlüğüne inandığı için oy verecektir. Benim tahminim yüzde doksanların üzerinde oy alacaktır” diyor.

Şenbil ise “Türkiye’nin ihtiyacı olan adayın” o olduğuna inandıklarından Kılıçdaroğlu için çalışacaklarını ve hedefi tutturacaklarını belirtiyor. 

“Demirtaş aday olsaydı Kılıçdaroğlu’nun şansı ne kadardı?” sorusuna verilen bir yanıt, Tunceli’de konuştuğumuz yurttaşların önemli bir bölümünün görüşünü yansıtıyor.  O da şöyle: “Bu iş artık Demirtaş, Kılıçdaroğlu, Erdoğan meselesi değil. Tabii ki Demirtaş’ın bizde çok farklı bir yeri var. Bizim hemşehrimiz Kılıçdaroğlu da dürüst bir insan. Yapabileceğine de inanıyoruz. Bugün Alevi, Kürt, Sünni, Laz, Çerkes meselesi değil. Bizim istediğimiz tek şey birliktelik ve bu ülkede insanların refah içinde yaşamaları.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.