Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminden çıkarılan akademisyeni haklı buldu

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taner Bilgiç, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliğinin Senato kararıyla sonlandırılmasına karşı açtığı davayı kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taner Bilgiç, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğinin Senato kararıyla sonlandırılmasına ilişkin açtığı davayı kazandı. Davanın görüldüğü İstanbul 13. İdare Mahkemesi, Bilgiç’in görev süresi dolmadan verilen kararı hukuka aykırı buldu ve oybirliğiyle işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme kararı hukuka uygun bulmadı

Üyeliğin sonlandırılmasına ilişkin yapılan başvuruyu inceleyen İstanbul 13. İdare Mahkemesi, karar gerekçesinde “Dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” dedi. Davalı tarafın sonuca itiraz ederek kararı bir üst mahkemeye taşımak için 30 gün süresi var. Üniversite yönetimi kararın gereğini yerine getirmekle yükümlü.

Kararı yorumlayan Prof. Dr. Taner Bilgiç, “Bu karar, son derece merkeziyetçi ve rektöre geniş yetkiler veren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun çerçevesinde bile denge ve denetleme mekanizmalarının keyfi bir şekilde ihlal edilemeyeceğini gösteriyor. Akademik özerkliği kısıtlayan bu keyfi uygulamalara karşı bugüne kadar birçok dava açtık ve açmaya da devam edeceğiz. Mahkemenin verdiği karar da haklı olduğumuzu gösteriyor. Karar sadece Boğaziçi Üniversitesi için değil tüm Türkiye akademisi için önem teşkil ediyor” dedi.

Dört yıllığına seçilmişti

Üniversitenin işleyişinde birçok önemli kararın alınmasından sorumlu olan ÜYK, rektör, dekanlar ve Senato tarafından gönderilen temsilcilerden oluşuyor. Prof. Dr. Bilgiç, ÜYK üyeliğine Senato tarafından dört yıllığına seçilmişti.

Senato, 11 Mayıs 2022 tarihindeki toplantısında Prof. Bilgiç’in üyeliğini görev süresinin dolmasına yaklaşık iki buçuk yıl olmasına rağmen sonlandırmıştı. Gerekçe olarak ise öğretim üyesinin katıldığı çevrimiçi toplantılardaki kararlara katılmaması gösterilmişti. Prof. Bilgiç ise “Yüz yüze eğitime geçmemize rağmen toplantıların çevrimiçi olarak yapılmasına karşı itirazımız vardı” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.