Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da ekmeğe zam mı geliyor? | Cihan Kolivar: “Ekmek fiyatı 10 TL olmalı”

Seçim sonrası içki ve akaryakıtla başlayan zam yağmuru aralıksız devam ediyor. Kayseri’de fırınlarda 4 TL’ye satılan ekmeğin fiyatı artık 5 TL oldu. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul’da 6 TL’ye satılan ekmeğin fiyatına zam istedi. Kolivar “Ekmek 10 TL olmalı” dedi.

Son dönemlerde arka arkaya zam haberleri gelirken ekmek için yeni zam olacak mı sorusu konuşulmaya başlandı. Ekmeğe zam kesin olarak gelecek gibi ama fiyatının ne olacağı henüz belli değil. 2011 yılında 350 gram ekmeğin fiyatı 1 TL’ydi. 2023 yılında 210 gramı 5; 240 gramı ise 6 TL olarak satılıyor. 2011 yılından 2023 yılına kadar ekmeğin fiyatı yaklaşık 6 kat arttı.

“Haziran ayından itibaren ekmeğin 10 TL olması şart”

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, ekmek fiyatına zam istedi:

“Zam yapılmak için geç kalındı. Asgari ücret artacak, sonra sigorta primleri artacak. 260-280 gram ekmek 10 lira olmalı. Piyasada bozukluk kalmadı, bir-iki lira zammı bitti, fırıncıya kazandırıp belli aralıklarla zam yapılmalı, belli aralıklarla durmalı. Haziran ayından itibaren işçinin, fırıncının mağdur olmaması açısından ekmeğin 10 TL olması şart.”

Kolivar, zammın yanı sıra gramajda da düzenlemeye gidilmesi gerektiğini düşünüyor:

“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 350-360 TL arasında değişen bir fiyata bize un veriyordu. Yaklaşık 10 gündür TMO’nun unu yok. Haziran ayında da vermeyeceklerini söylüyorlar. TMO unu olmayınca en az 250-300 TL un farkı oluyor.”

Cihan Kolivar: “Ekmek fiyatı 10 TL olmalı”

“Bir sebep de ruhsatsız fırınlar”

Fırıncıların maliyeti düşürmek istediklerini ancak ruhsatsız fırınların haksız rekabete neden olduğunun altını çizen Kolivar, “İstanbul’da vatandaşlar ekmeği pahalı yiyor. Böyle giderse pahalı yemeye de devam edecek çünkü ruhsatsız fırın çok fazla ve kapasite yok. İlçelerde kaçak fırınlar yapıldı. İstanbul’da ekmeğin pahalı olmasının sebeplerinden biri de budur. İşçi sorunu da ekmeğin pahalı olmasının sebeplerinden biridir. Çok yoğun çalışma saatleri var ve fırıncılık tercih edilmiyor” dedi.

“İlçeden ilçeye fiyat farkı getirilsin”

İlçelere göre ekmeğin satış fiyatlarında farklılık olmasını gerektiğini savunan Kolivar, “Bizi yönetenler diyor ki, ilçelerde ekmek fiyatı aynı olsun. Bugün Beşiktaş, Sarıyer, Şişli’de normal bir fırının kirası 60-70 bin lira. Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa’da 15 bin lira. Gaziosmanpaşa ve Beşiktaş’ta ekmek fiyatı aynı olabilir mi? İlçelerde oturan insanların alım güçleri aynı mı? Orada çalışan işçi farklı para istiyor, kiralar farklı para” diye konuştu.

Kolivar’ın neredeyse 12 yıl hapsi isteniyor

Cihan Kolivar, Haber Türk ekranlarında Afşin Yurdakul’un sunduğu canlı yayına bağlanarak “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” ifadelerini kullandığı ve sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla 9 Kasım 2022 tarihinde tutuklandı. 17 Kasım 2022’de avukatının itirazı ile tahliye edildi. Kolivar’ın 11 yıl 11 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.