Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale: “Mehmet Şimşek emekten mi yoksa acı reçeteden yana mı olacağını açıklamalı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ekonomi kadrolarındaki değişim sürüyor. Son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu görevden alındı ve yerine Hafize Gaye Erkan atandı. Erkan, böylece Türkiye’nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı oldu. Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanlığına ise Mehmet Şimşek’i atamıştı. Peki bu atamalar Türkiye ekonomisinin geleceğini nasıl etkileyecek, Erdoğan bu isimlere ne kadar alan tanıyacak? İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularını yanıtladı.

Editör: Aliye Altınışık

Erdoğan’ın yeni ekonomi yönetimine alan açmayacağını düşünen Özlale, kabinede yalnızca bürokratların değiştiğini söyledi:

“Ne oldu da Sayın Erdoğan rasyonel olmaya karar verdi. Aynı cumhurbaşkanı, aynı insanlar, aynı yönetim sistemi. Sadece kabinede bürokratlar değişti. Ben olumsuz düşünenlerdenim. Sayın Erdoğan’ın Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’a gerekli alanı açacağını düşünmüyorum. Aynı zamanda ekonomi kadar önemli olan yargının bağımsızlığı, yerel yönetimlerin daha fazla icraat yapmasına olanak veren düzenlemeler konusunda geri adım atmayacağını düşünenlerdenim.”

Yeni ekonomi yönetiminin önümüzdeki dönemde neler yapabileceğini yorumlayan Özlale, bunun anlaşılması için temel iki sorunun cevaplanması gerektiğini düşünüyor. Özlale, Şimşek’in emekten yana mı yoksa acı reçeteden yana mı olacağı konusunun netleşmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Ekonomi yönetiminde iki soruya cevap bulmamız gerekiyor. Birincisi yeni yönetimin kafasındaki program ne? İkincisi ise Erdoğan buna ne kadar izin verecek? Kapsayıcı bir ekonomi istiyorsanız, emeğin milli gelir içerisindeki payını yükselten, ücretleri düzelten, yoksulluğu azaltan bir politikayla başlamanız gerekiyor. Bunun için kaynak ayırmanız gerekiyor. Sayın Şimşek bu zihniyette bir program mı açıklayacak yoksa işe acı reçete ve kamu harcamalarını kısarak mı başlayacak? Henüz bir sinyal görmedik.”

Merkez Bankası’nın olası politika faizi kararını da değerlendiren Özlale kademeli bir artışın olması gerektiğini belirtti:

“Kademeli bir faiz artışı olması gerekir. Kademeli bir normalleşme Türkiye ekonomisi için en doğru yol. Bu da şeffaflıkla yapılmalı. Hazinenin borçlanması, para politikası kararları gibi alanlarda bir normalleşme takvimi açıklanmalı. Türkiye’de fiyat koyucular ve piyasayı oluşturan aktörler bu kademeli normalleşmenin her adımını görmeli.”

Özlale, eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığı’na atanmasını eleştirerek “Para politikasında irrasyonel adımlar atan, tarihin en kötü Merkez Bankası başkanı olan birinin BDDK’nın başına getirmek ne kadar doğru bir karar tartışılmalı. Liyakata uygun bir atama da değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.