Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

21. İstanbul Onur Yürüyüşü polislere ve ablukalara rağmen yapıldı

21. İstanbul Onur Yürüyüşü ara sokaklardan Şişli’ye ve Taksim’e taştı, farklı pek çok noktada lubunyalar açıklamalarını yapıp yürüdü. Polis İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’na çıkan bütün sokakları bariyerlerle kapattı. Küçük gruplar halinde dağılmaya başlayan LGBTİ+’ları pek çok farklı noktada polis gözaltına aldı.

Haber & Kurgu: Edanur Tanış

21. İstanbul Onur Yürüyüşü, kolluk kuvvetlerinin tüm engelleme girişimlerine rağmen yapıldı. Yürüyüşe engel olmak isteyen polisler İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’na çıkan bütün yolları bariyerlerle kapattı. Metro İstanbul, İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda, bugün saat 10.00’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı’nın işletmeye kapalı olacağını duyurdu.

Bunun üzerine lubunyalar, Onur Haftası Komitesi’nin çağrısıyla Teşvikiye’de bir araya geldi. Mıstık Parkı’nda yapılan basın açıklamasında, “Bütün yasaklamalara, kriminalize etmelere, baskılara, sindirme politikalarına rağmen bizler herkes için, insanca bir yaşamı savunmaya, demokratik yaşamda ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar bizi hedef gösterdiniz. Ama bugün de buradayız. Bizimle baş edemediniz, edemeyeceksiniz. Lubunyalarla baş edemezsiniz” denildi.

Bu yıl “Dönüyoruz” temasıyla düzenlenen yürüyüşte lubunyalar, “Tayyip kaç kaç kaç ibneler geliyor”, “Nerdesin aşkım, buradayım aşkım” sloganları attı, “Ben yaşadıkça sen çıldır”, “Azgın azınlık burada!” ve “Her fırtınadan sonra gökkuşağı çıkar” pankartları açtı.

LGBTİ+’lar alana polis ekiplerinin gözaltı araçlarıyla birlikte yaklaşmaları üzerine küçük gruplara ayrılıp parkın etrafından uzaklaştı. Polis aralarında gazetecilerin de olduğu bir grubu parkın yakınlarında ablukaya aldı. Gazeteciler bir süre sonra ablukadan çıkarıldı ancak ablukadaki yaklaşık 15 kişi gözaltına alındı.

Ara sokaklara dağılan lubunyalar polisler tarafından marketin önünde, taksi sırası beklerken, kafede otururken ve sokakta yürürken gözaltına alındı. Polis ekipleri uzun süre Şişli’nin ara sokaklarını terk etmedi. İkisi 18 yaşından küçük en az 60 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında avukatlar da var.

Onur Ayı nedir?

Onur Ayı, her yılın haziran ayında dünya genelinde kutlamalar yapılan etkinlikler bütünü. Konserlerden atölyelere kadar uzanan etkinlikler, LGBTİ+’lara kamusal görünürlüklerini arttırma, LGBTİ+ tarihini tartışma ve yeni değişimler için müzakere etme şansı veriyor.

1969’un haziran ayında New York’ta bulunan “Stonewall Inn” adlı bir bara yapılan polis baskını sonrası başlayan “Stonewall ayaklanmaları” Onur Yürüyüşü için de bir kıvılcım oldu. 1970 yılının haziran ayında bu ayaklanmanın anılmasından bu yana Onur Yürüyüşü her yıl düzenleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.