Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DTSO Başkanı Kaya, Bakan Uraloğlu’na “Uçmak istiyoruz” dedi, konu Meclis’e taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Trabzon’daki uçuşlarla ilgili paylaşımına, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, bölgeye yapılan uçuş azlığını rakamlarla ortaya koyarak, “Sayın Bakanım, biz de uçmak istiyoruz” yanıtını verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, bölgeye yapılan uçak seferi azlığını soru önergesi ile Bakan’a sordu.

Sosyal medya hesabından 2 gün önce, “Ulaşımda Zirveye Uçuyoruz” diyen Bakan Uraloğlu, “Rekoru rekorla aşıyoruz. 30 Haziran Cuma günü Trabzon Havalimanı’nda tüm zamanların en yüksek uçuş sayısı 145. Ulaşımda çığır açıyor; kesintisiz kavuşturuyoruz!” paylaşımı yaptı.

Uraloğlu’nun paylaşımı üzerine DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Sayın Bakanım biz de uçmak istiyoruz” yanıtını verdi.

Kaya, mesajının devamında şöyle dedi:

“Sayın Bakanım 30 Haziran’da 822 bin 659 nüfuslu Trabzon’a 145 uçak seferi yapılmış, 1 milyon 804 bin nüfuslu Diyarbakır’a ise 34 uçak seferi yapılmış. Sayın Bakanım biz de uçmak istiyoruz Bölgemizde bulunan 6 ilin toplam nüfusu 5 milyon 540 bin. Trabzon’da 30 Haziran’da 145 uçak seferi yapılıyor, bölgemizdeki 6 ilde toplamda 102 uçak seferi yapılıyor. 6 ilin toplam uçak seferi Trabzon’un üçte ikisi bile değil. Pozitif ayrımcılık değil, ayrımcılık istemiyoruz. Sayın Bakanım büyükşehirlerin vergilerinin ve kamu harcamalarının yer aldığı tabloyu da dikkatinize sunarım.”

Bakan ve Kaya’nın bu paylaşımlarından sonra Diyarbakır, Mardin ve Van’a yapılan uçak seferlerinin azlığı nedeniyle CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça konu ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu’nun yanıtlanmasını istediği sorular:

  • 24.06.2023 – 03.07.2023 tarihleri arasında Türk Hava Yolları yurt içi toplam kaç sefer gerçekleştirmiştir? Bölgelere ve havalimanlarına göre sayısal dağılımı nedir?
  • Türk Hava Yolları yurt içi uçuş programlarını ve uçuş sıklığını hangi kriterlere göre belirlemektedir?
  • Yurt içi uçuş sayısının illerin nüfus ve yolcu hareketliliğine göre yeniden planlanması gündeminizde midir?
  • Diyarbakır, Van ve Mardin illerine bu kadar az uçuş verilmesinin gerekçesi ve izahı nedir?
  • Diyarbakır’a bu kadar az uçuş verilmesi bölgenin ve ilin kimliğinden mi kaynaklanmaktadır?
  • Diyarbakır’a bu kadar az uçuş verilerek Diyarbakırlıların mağdur edilmesinde sorumluluğu ve ihmali olanlar kim ya da kimlerdir?
  • Nüfusu 1 milyonun üzerinde hatta 2 milyona yaklaşan Diyarbakır ve bölgede diğer iller olmak üzere, az sayıda uçuş sebebiyle yaşanan mağduriyetin ivedi olarak giderilmesi için ne tür somut önlemler alınacaktır?

Akça’nın yanıtlanmasını istediği sorular:

  • Uçuş noktası ve uçuş sıklığının planlanmasında dikkate alınan kriterler nelerdir?
  • Yeni uçuş noktaları ile sık kullanılan rotalardaki uçuş sıklığının arttırılmasını engelleyen özel bir düzenleme var mıdır?
  • Bu kriterler açısından benzer özellikler sergileyen şehirler arasında uçuş noktalarının ve uçuş sıklıklarının arttırılmasında herhangi bir ayrım yapılmakta mıdır?
  • Diyarbakır’dan aktarmasız yurt dışında ve yurt içinde kaç uçuş noktasına, ne sıklıkla uçuş hizmeti verilmektedir?
  • Diyarbakır kalkışlı yolcu yoğunluğunun olduğu uçuş noktaları hangileridir ve bu uçuş noktalarının hizmet sağlayıcıları hangi firmalardır?
  • Diyarbakır inişli yolcu yoğunluğunun olduğu uçuş noktaları hangileridir ve bu uçuş noktalarının hizmet sağlayıcıları hangi firmalardır?
  • 2021-2022-2023 yıllarında Diyarbakır’a tahsisli olduğu halde, arıza-bakım/hava muhalefeti gibi nedenler hariç olmak üzere iptal edilen uçuş sayısı kaçtır?
  • Diyarbakır’ın destinasyon ve uçuş sıklığının arttırılması planlanmakta mıdır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.