Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Öner Günçavdı: “Milli Dayanışma Paketi ve vergi artırımı, orta sınıfı tamamen yok etmeye yönelik bir program”

Seçimlerden sonra Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek’in ekonomiye etkisi sürüyor. Bütçe açığını azaltabilmek adına alınan kararlar, halka zam olarak yansıyacak. KDV yüzde 2 oranında artırıldı ve bu tüm ürün ve hizmetlere en az yüzde iki zam anlamına geliyor. Gökçe Çiçek Kösedağı Milli Dayanışma Paketi adı verilen torba kanunu, vergi artırımını ve Şimşek’in ekonomiye etkisini Prof. Dr. Öner Günçavdı’ya sordu.

Editör: Aliye Altınışık

Cumhurbaşkanlığı kararı ile vergi oranlarında ve harçlarda artış yapıldı. Yüzde 8 olan KDV oranları yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranları ise yüzde 20’ye yükseltildi. Noterlik harçlarında yüzde 50 artış yapılırken, yurt dışında yolcu beraberinde getirilen telefonların kayıt harcı ise altı bin 91 TL’den, 14 bin lira artırılarak, 20 bin liraya yükseltildi. Şans oyunlarından alınan vergiler ve noter, pasaport ve vize harçları da farklı oranlarda artırıldı.

Prof. Dr. Öner Günçavdı bu artırımların ve Milli Dayanışma Paketi ismi verilen torba kanunun orta sınıfı tamamen yok edeceğini söyledi. Özellikle vergi artırımlarının zaten yok olmuş olan orta sınıfı etkileyeceğini söyleyen Günçavdı, üst gelir grubunun ise son yıllarda kazançlarını daha çok artırdığını belirtti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç’in iş insanlarının ticari amaçlı seyahatlerde yaşadığı vize sorununu dile getirmesine ve yeşil pasaport talep etmesine kinayeli bir gönderme yapan Günçavdı, “İTO Başkanı pasaport ve vize harçlarına gelen zamdan da belki muafiyet talep eder” dedi.

Türkiye ekonomisinin mevcut sorunlarını çözmek için iki alanda eyleme geçmek gerektiğini düşünen Günçavdı, bunları şöyle sıraladı:

“Bunlardan biri devletin gelir artırmasını gerektiren tedbirler, onu yapıyor ve devamı gelecek. Bunun yanında harcamalar konusunda da tasarruf yapılmalı. Önceliklerine göre sıralanmalı. Şimşek’ten bu yönde de tavır bekliyoruz. Bu gidişattan çıkmanın bir diğer koşulu da acil ama gerçekten çok acil döviz girişi sağlayabilmektir. Eğer bu gerçekleşmezse Türkiye’nin kısa dönemde daha büyük problemlerle karşılaşması mümkün.”

“Orta Vadeli Programı beklemek bir züğürt tesellisidir”

Günçavdı iktidarın ekonomi politikasına eleştirel yaklaşan iktisatçıların Orta Vadeli Programı beklediğini belirtti. İktisatçıların, programın açıklanmasıyla hükümetin önceliklerini net göreceğini düşündüklerini söyleyen Günçavdı “Affınıza sığınarak söyleyeyim, bu bir züğürt tesellisidir. Programda doğru düzgün net bir şey söylenmeyecek. Bizim beklentilerimiz de o programda yer almayacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.