Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Kızılay, genel başkanını seçti | Kerem Kınık’ın katıldığı genel kurula basın alınmadı

Türk Kızılay Derneği Olağanüstü Genel Kurulu bugün yapıldı. Genel kurula Kerem Kınık, Fahrettin Koca, Jülide Sarıeroğlu katıldı. Tek aday olan Kızılay Genel Başkanvekili Fatma Meriç Yılmaz’ın, oyların tamamını alarak genel başkan seçildiği açıklandı.

Türk Kızılay bugün Ankara’nın Etimesgut ilçesinde, genel başkanın kim olacağını oylamak üzere olağanüstü genel kurul yaptı. Saat 13.30’da başlayan genel kurula, basın alınmadı. Toplantıya katılmak için yerleşkeye gelen basının sadece bahçeden görüntü almasına izin verildi. Anadolu Ajansı’nın genel kurula katılmasına izin verilmesinin sebebi ise “toplantının olağanüstü olması” olarak açıklandı.

İlk kadın başkan

Genel kurulda tek aday olan Kızılay Genel Başkanvekili Fatma Meriç Yılmaz’ın, oyların tamamını alarak başkan seçildiği duyuruldu. Kaç oy kullanıldığı bilgisi paylaşılmadı. Fatma Meriç Yılmaz, 155 yıllık Türk Kızılay tarihinde ilk kadın başkan oldu. Kimseden taltif beklemeden çalıştıklarını söyleyen Yılmaz, Kızılay’ı kariyer olarak görmediklerini ve “hala” deprem bölgesindeki insanların ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Erdoğan törene katılmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan törene katılmadı. Törende paylaşılan video mesajında ise şunu söyledi:

“Siyasi çıkar hesabıyla Kızılay’ın yıpratılmaması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Kızılay mensuplarımızın da görevlerini yerine getirirken taşıdıkların ağır mesuliyetin şuuruyla hareket etmesi aynı derecede önemlidir.”

OKUYUN: Kızılay: Yardım kuruluşundan devasa bir holdinge

Kerem Kınık 14 Mayıs seçimlerine iki gün kala istifa etmişti

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde hükümet, acil durumlarda uluslararası kuruluş ve ülkelerden yardım çağrılarını kapsayan en yüksek acil durum olan 4. seviye alarm ilan etmişti. 11 ilde olağanüstü hâl ilan edilirken Dünya Sağlık Örgütü ise 3. seviye acil durum ilan etmişti. Kızılay başkanı Kerem Kınık’ın ise bu koşullarda deprem bölgesindeki insanlara çadır sattığı ortaya çıkmış ve kamuoyunun tepkisine yol açmıştı. Kamu yararına dernek olan Kızılay’ın o dönemki başkanı Kınık, Kızılay’ın şirket kurduğunu hatırlatarak satışların “normal” olduğunu dile getirmişti. Toplumsal tepki sonucu bürokratlar da Kerem Kınık’ı istifaya davet etmiş fakat Kınık 14 Mayıs seçimlerine iki gün kala istifa etmişti.

OKUYUN: Gelirleri altı yılda 10 kat arttı, çalışanların maaşları katlandı: Kızılay’ın yönetimi kendine de yardım etmiş

Kınık’ı istifaya çağıran Fahrettin Koca genel kuruldaydı

Bugün yapılan genel kurulda Kerem Kınık’ı istifaya çağıran isimlerden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vardı. Koca, 10 Mayıs’ta kendisine Kızılay’ın çadır satmış olmasına ilişkin yöneltilen soruya “Bazen algılar olguların önüne geçiyor. Ve biz bu algıya sebep veriyor isek gereğini yapmalıyız” cevabını vermişti.

OKUYUN: Haluk Levent yazdı: Türkiye’de afet yönetiminin değişen kurumsal yapısı ve Kızılay

Yeni başkan, Kınık’ın üyelikten çıkarılmasını teklif edecek mi?

Kızılay tüzüğüne göre genel başkanın istifası sebebiyle en geç iki ay içinde olağanüstü genel kurul yapılır ve bu genel kurulda sadece genel başkan seçimi yapılır. Olağanüstü toplantılarda yalnız toplantıyı gerektiren konular görüşülür ve ayrıca gündeme madde eklenmez. Fatma Meriç Yılmaz’ın başkanlık edeceği Genel Merkez Yönetim Kurulu ayda en az bir kere toplanmak zorunda. Genel merkez görev ve yetkilerinin arasında “Kızılay’ın manevi varlığı ve gücüne halel getirmeye yönelik girişimlerde bulunan üyelerin üyelikten çıkarılmasını genel kurula teklif etmek” de var. Kınık’ın üyelikten çıkarılıp çıkarılmayacağının teklif edilip edilmeyeceği önümüzdeki süreçte belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler