Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kafessiz Türkiye’den Migros önünde eylem

“Kafessiz Türkiye” ekibi ve gönüllüleri, kafes yumurtası satmaya son vereceğini açıklamayan Migros’un İstanbul-Ataşehir’de bulunan genel müdürlüğü önünde toplandı.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin “Kafessiz Türkiye” kampanyası ekibi ve gönüllüleri, 135 binden fazla tüketicinin imzasına rağmen kafes yumurtası satmayacağına dair açıklama yapmayan Migros’un İstanbul-Ataşehir’deki genel müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Eylemciler ellerinde “Migros, eziyete ortak olma” yazılı dövizler taşıdı.

Kafessiz Türkiye ekibi ve gönüllüleri, çevredeki yurttaşlara tavukların A4 kağıdı kadar bir alanda yaşadıklarını anlatmak için aynı boyutta broşürler dağıttı.

Bir tavuğun ağzından yazılan broşürde şöyle denildi:

“Daha küçücük bir civcivken beni kafese kapattılar. Burası çok sıkışık. Kanatlarımı açacak yerim yok. Temiz hava soluyamıyorum. Gözlerim, ciğerlerim yanıyor. Toprak yerine demir tellere basıyorum. Yemeğimi teller arasından yiyorum. Tellere sürtünmekten vücudum yaralandı. Tüylerim dökülüyor. Arkadaşlarım da çok stresli. Bazen bana saldırıyorlar ve kaçacak yerim yok. Ben de bir gün güneşi görmek istiyorum. Toprakta yürümek istiyorum.”

Bildiride, Migros’un bu uygulamaya son vermesi gerektiği vurgulandı ve “Migros, kafes yumurtası satmayacağını açıklayarak milyonlarca hayvanı kafes cehenneminden kurtarabilir” denildi.

Grup adına açıklama yapan Kafessiz Türkiye Direktörü Emre Kaplan, “Migros, endüstriyel hayvancılıktaki en can yakıcı sorunlardan biri olan kafes eziyetine ortak olmamalı. Migros’u çağdışı endüstriyel kafeslerden gelen yumurtaları terk etmeye çağırıyoruz” dedi.

Kaplan açıklamasına şöyle devam etti:

“135 binden fazla imzacı, Migros’a kafes eziyetini terk etmesi için talepte bulundu. Ancak Migros, kafes yumurtasını hangi tarihte terk edeceğini hala açıklamadı. Migros’tan beklentimiz, kafes yumurtası satmaya son vermek üzere net bir tarih hedefi belirlemesi ve bu hedefi kamuoyuyla paylaşması. 3 numaralı kafes yetiştiriciliği demek, aynı binada 100 bin tane hayvanın tıkış tıkış kafeslere kapatılması demek. 3 kodlu yumurta demek, sıkışıklıktan aklını yitiren tavukların birbirini gagalayıp öldürmesi demek. Pazarlama faaliyetlerinde “İyi Tarım” ifadelerini sık sık kullanan Migros, bu çağdışı eziyete karşı sessiz kalmamalı. Migros’un kafes yumurtası satmayı ne zaman tamamen bırakacağına dair kamuoyuna net bir taahhüt vermesini bekliyoruz.”

Migros’un yumurtası için kafeslere hapsedilen tavukların çektiği eziyete ortak olmamasını talep eden grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kafessiz Türkiye nedir?

Kafessiz Türkiye, tavukların yumurtaları için kafeslerde tutulduğu sisteme son verilmesi için Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen bir kampanyadır.

2018’de üç gönüllünün girişimiyle amatör olarak yola çıkan Kafessiz Türkiye, büyüyüp destek bulmasının ardından, 2020’de Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’ne dönüştü.

Derneğin çatısı altında profesyonel bir şekilde yürütülmeye devam eden Kafessiz Türkiye, bugüne kadar yüzbinlerce tavuğu etkileyecek kurumsal politika değişikliği yapılmasını sağladı.

2022’de hayvan hakları alanında çalışan kuruluşları dünya genelinde değerlendiren Animal Charity Evaluators (ACE), tarafından dünyanın en etkin hayvan savunuculuğu derneklerinden biri seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.