Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Migros eylemlerinin simgesi Gülabi Aksu: “Bizi mahkemeye verenler utansın”

Migros’un İstanbul-Esenyurt’taki deposunda çalışan işçilerin geçen şubat ayında başlattığı eylemlerde 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Aralarında Gülabi Aksu’nun da olduğu çok sayıda kişi hakkında açılan kamu davasının ilk duruşması ise bugün (29 Kasım) yapıldı. Duruşma 11 Nisan 2023’e ertelendi.

Migros’un İstanbul-Esenyurt’taki deposunda çalışan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, yüzde 8’lik zam uygulamasını kabul etmedi ve Şubat 2022’de eylem başlattı. İşlerine son verilen işçiler, Migros’un sahibi Tuncay Özilhan’ın İstanbul-Beykoz’da bulunan evinin önünde eylem yaptı.

Beykoz Kaymakamlığı, Özilhan’ın evinin önünde eylem düzenlenmesine karşı yasak getirdi. 8 Şubat’taki eylemde DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, sendika yöneticileri ve 100’den fazla işçi ters kelepçe takılarak gözaltına alındı.

İşçilerden Gülabi Aksu’nun polis otobüsünde elleri plastik kelepçeli çekilen fotoğrafı, Migros eyleminin sembolü haline geldi.

Gülabi Aksu’nun da aralarında olduğu çok sayıda işçi haklarında açılan kamu davası kapsamında bugün (29 Kasım) Beykoz Adliyesi’nde hâkim karşına çıktı.

Aksu ve DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar, Medyascope‘a konuştu.

Ters kelepçeyle gözaltı

Aksu, işten çıkarılmalarını protesto etmek için Özilhan’ın Beykoz’daki evinin önünde eylem yaptıklarını söyledi. Aksu, “Biz orada bir şey yapmadık. Polislere de karşı gelmedik. Polisler bizi ters kelepçeyle gözaltına aldılar. Arkadaşlarımız darp edildi” dedi.

Kimsenin malına zarara vermediklerini belirten Aksu, “Bizi mahkemeye verdiler. Geldik ifademizi verdik. Karakolda verdiğimiz ifadeyi sordu hâkim bize. Aynı ifademizi yine tekrarladık. Bakalım ne sonuç çıkacak? Beraat edecek miyiz?” diye konuştu. Haklarında dava açılmasına anlam veremeyen Aksu, sözlerine şöyle devam etti:

“Kimseye bir şey yapmamışız. Kalkıp da bizi mahkemeye vermeleri saçma. Bizi mahkemeye verenler utansın.”

Aksu: “Olan garibana oluyor”

Yaptıkları eylemle haklarını istediklerini dile getiren Aksu, “İki çocuğum var. Geçinmeye çalışıyorum. Sabah kalkıyoruz zam, akşam yatıyoruz zam. Bu zamlarla nasıl yaşayalım? Pazara gidiyorum, eskiden kilo ile aldığım şeyleri şimdi tane ile alıyorum. Bu zamları görünce, baştaki utansın. Olan garibana oluyor. Zengin yükünü almış gidiyor” dedi. Aile geçiminin zorlaştığının altını çizen Aksu, şunları söyledi:

“Ben dört-beş ay boş kaldım. O dört-beş ay beni bir sene geri attı maddi olarak. Şu anda daha yeni çalışıyorum iki-üç aydır. Daha da kendimizi toplayamadık. Bazı arkadaşlarımız çalışmıyor. Allah yardımcımız olsun.”

Duruşmanın ardından Medyascope‘a değerlendirmede bulunan DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, dava sürecini şöyle yorumladı:

“Özilhan’ın evinin önünde 2911’e muhalefetten yargılanıyoruz. 2911’e muhalefet suçunun kendisi oluşmamış. İddianamenin kendisi sendikamızın emniyetle yürüttüğü müzakerenin üzerinden hazırlanmış. İçeride hâkimin de sorabileceği iddianame üzerine bir soru yok. Biz suç işlemedik orada, 2911 herkese barışçıl gösteri ve yürüyüş yapma hakkını tanıyor. Bunu da anayasanın çeşitli maddeleriyle güvence altına alıyor. Bugün burada biz anayasal hakkımızı kullandığımız için yargılanıyoruz. Migros’un dava açamadığı yerde bu direniş böyle cezalandırılmaya çalışılıyor. Migros dava açamıyor. Çünkü hiçbir gerekçesi yok burada. Dava açabileceği iddianame oluşturulamıyor.”

Acar: “Devlet patronlardan yana tavır alıyor”

Devletin patronlardan yana tavır aldığını vurgulayan Acar, mücadelede kararlı olduklarını şu sözlerle dile getirdi:

“Migros’un adına devlet burada dava açmış durumda. Migros’ta sorunlar çözülmediği sürece Özilhan’ın kapısına gitmeye, evinin önüne gitmeye devam edeceğiz. 10 kez yasakladılar orayı bize. Mahkeme kararlarıyla, kaymakamlık kararlarıyla. Biz 10 defa da gittik oraya. Bu sefer de gittik. Eğer sorunlar çözülmezse içeride depoda insanca çalışma koşulları oluşturulmazsa biz o kapılarda çok daha fazla direneceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.