Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan gazeteci Delal Akyüz anlatıyor: “Baskı politikası yürütülüyor”

Twitter paylaşımları gerekçesiyle Bianet editörü Evrim Kepenek, T24 editörü Sibel Yükler, Evrim Deniz, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan gözaltına alındı. Kepenek, Yükler, Deniz ve Akyüz adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Arslan tutuklandı. Delal Akyüz ile yaşananları ve oluşturulmaya çalışılan baskı ortamını konuştuk.

Diyarbakır’da 16 Haziran 2022’de tutuklanan ve geçtiğimiz günlerde ilk duruşmada serbest bırakılan 15 gazetecinin iddianamesini hazırlayan Mehmet Karababa ile davaya bakan heyet üyesi eşi Seda Karababa’nın görev yerlerinin değiştirilmesine dair haberi Twitter’dan paylaştığı gerekçesiyle Bianet editörü Evrim Kepenek, T24 editörü Sibel Yükler, Evrim Deniz, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Fırat Can Arslan gözaltına alındı. Gazeteci Fırat Can Arslan, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Delal Akyüz, Evrim Deniz, Evrim Kepenek ve Sibel Yükler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Dün (25 Temmuz) sabahın erken saatlerinde evine şafak operasyonu düzenlendiğini anlatan Akyüz, evinin yaklaşık yarım saat kadar bir süre arandığını, polislerin eve galoşsuz girdiğini, bunun hukuka aykırı olduğu uyarısını yapmasına rağmen aldırış etmediğini söyledi.

Akyüz, gözaltına alındıktan sonra daha önce yaptığı haberlerin sorulduğunu söyledi ve “Onun dışında ‘devlet görevlerini, kamu görevlilerini hedef gösterme’ iddiasıyla savcının, hakimin eşi olmasından kaynaklı tayinlerin gerçekleştiğini paylaştığım için sorular soruldu” dedi.

“Haksız yere tutuklanıyoruz”

Türkiye’de gözaltına alınmanın artık çok olağan bir durum haline geldiğini, artık kimsenin buna şaşırmadığını dile getiren Akyüz, “Gözaltından çıktıktan sonra tabii, ilk olarak arkadaşlarımı sordum. Çok bilgi alamamıştım. Maalesef Fırat’ın tutuklandığını duydum. Bu beni çok üzdü. Biliyorsunuz birçok gazeteci arkadaşımız bugün tutuklu. Editörümüz Abdurrahman Gök, Sedat Yılmaz, Dicle Müftüoğlu gibi birçok arkadaşımız hâlâ tutuklu. Sevinmeye bile zaman bulamıyoruz. Çünkü haksız yere gözaltına alınıyoruz. Haksız yere tutuklanıyoruz ve hukuksuz bir şekilde adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyoruz” diye devam etti. 

“Sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi sürekli söylemek zorunda kalıyoruz”

Haber yaparak sürecin daha iyiye gidebilmesini sağlamak için çalıştıklarını anlatan Akyüz, şu cümleleri ekledi: 

“Biz gazeteciler son zamanlarda kamuoyunu aydınlatma sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi ifade etmek durumunda kalıyoruz. Yani bugün, ana akım medyanın zaten büyük bölümü tek bakış açısıyla haber yapıyor, kalan yayınlar ancak belli kısıtlı imkanlarla bir şekilde kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyor ancak bunlar da birçok engelleme ve baskıya maruz kalıyor. Bu, ülkenin mevcut durumuyla da yakından ilişkili, sürekli bir baskı politikası yürütülüyor. Bundan da basın maalesef nasibini alıyor.”

Akyüz, yaşanılan süreçte çok ciddi bir dayanışmanın örüldüğünü, kendilerini bunun ayakta tuttuğunu söyledi:

“Herkese daha çok dayanışma gösterip, görevlerini daha iyi yerine getirmeleri çağrısında bulunabilirim ki, birçok arkadaşımız bunu yapıyor şu an. Bunu daha çok güçlenerek, daha çok haber yaparak, kamuoyuna karşı sorumluluklarımızı yerine getirerek aşabiliriz.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.