Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023 Fransa Kadınlar Bisiklet Turu’nun ardından: SD Worx dominasyonu ve Demi Vollering’in zaferi

23 Temmuz’da başlayan 2023 Fransa Kadınlar Bisiklet Turu (Tour de France Femmes) sekiz günlük mücadelenin ardından 30 Temmuz’da sona erdi. Sezonun dominant takımı SD Worx ile Demi Vollering şampiyon olurken efsane bisikletçi Annemiek van Vleuten kariyerinin son büyük turunu koştu. Fransa’daki şampiyonluk mücadelesini Medyascope Spor’dan Ceyda Akbulut sizler için yazdı.

2023 Fransa Kadınlar Bisiklet Turu ve SD Worx dominasyonu

“Tüm klasik sezonunu yarıştığı herkese adeta cehenneme çeviren bir takım ve onların acımasız sürücüsü… Karşısına İtalyan veya Alman şampiyonunu hatta dünya şampiyonunu getirin, kimse onunla baş edemiyor. Önüne çıkan herkesi tırmandığı her yokuşta geride bırakıyor. Ya da önüne kimse çıkamıyor.” 

2023 Mayıs ayında bu cümleleri kurmuştum SD Worx ve Demi Vollering için. Oysaki o süre zarfında hâlâ büyük turlarda istediği somut başarıyı gösterememişti Hollandalı pedal. Önceki seneyi Vuelta, Giro ve Tour de France üçlemesi ile domine eden Annemiek van Vleuten’in başarılarının yanına yaklaşamamıştı bile. 

İddialı cümlelerimin tek sebebi, bu yılın ikinci ayından itibaren Hollanda takımının pembenin tonlarıyla kapladığı pelotonu bir türlü rahat bırakmamasıydı. Sezona akıl almaz bir yoğunlukta giren ekip, çıktığı her yarışta ya podyumu kapatıyor ya da duble yapıyordu. Öyle ki takımın genel klasman lideri Demi Vollering, ilk büyük testi olan İspanya Turu’na gitmeden önce yarıştığı neredeyse tüm büyük klasikleri ya ilk sırada ya da onun arkasında bitirdi. 17. sırada yer aldığı Omloop Het Nieuwsblad ise bu sezon koştuğu ilk yarıştı ve bacaklarını yeni sezona hazırlarken o gün ilk iki sırayı kapatan takım arkadaşları Lotte Kopecky ve Lorena Wiebes’e süper domestiklik yapmıştı. 

Yılın ilk büyük turuna sıra geldiğinde ise favori olarak tartışmasız bir şekilde Demi Vollering gösteriliyordu. Son dört büyük turun şampiyonu efsane Hollandalı Annemiek van Vleuten yılın sonunda emekli olacağını açıklayıp sezona da iyi bir başlangıç yapmamıştı. Tüm oklar dominant takımın üstündeyken tur onlar adına tam da bekledikleri gibi başladı. Lotte Kopecky ve Lorena Wiebes’in yokluğunda tek amaçları Demi Vollering’i genel klasman galibiyetine ulaştırmaktı. İlk dağlık etapta her şey beklenildiği gibi gitti. Vollering günün sonunda çok güçlü bir görüntü verip tüm genel tasnif rakiplerini geride bırakarak kırmızı mayoyu üzerine geçirmişti. Büyük Lagos de Covadonga zirvesine çıkılmadan önce geçiş günü olarak koşulması beklenen etaptaysa her şey Hollanda takımının adına tepetaklak gitti. Favorilerin bulunduğu grupta yarışın bitmesine 30 kilometre kala Vollering ve ekibi tuvalet molası vermeye karar verdi. Turun iki güçlü ismi Annemiek van Vleuten ve Gaia Realini de tam o sırada gaza basınca kırmızı mayo el değiştirdi. Turun son günü Vollering için defansif bir sürüş beklenirken tüm planlar değişti ve Hollandalı yıldız, memleketlisi efsane isme karşı tekrar büyük bir atak denemesi yapmak zorunda kaldı. Sisler arasında biten son günde Vollering etabı neredeyse dakika farkla kazanmayı başardı ancak kırmızı mayo dokuz saniye avantajla Annemiek van Vleuten’ın oldu. Böylece yılın dominant tarafı ilk mücadeleyi can yakıcı şekilde kaybetmişti.

Sezonun ikinci büyük yarışı İtalya Bisiklet Turu’na Vollering ve ekibi Fransa hazırlıklarına odaklandıkları için katılmamayı tercih etti. O sırada Annemiek van Vleuten en yakın rakibine neredeyse dört dakika fark atarak arka arkaya altıncı büyük tur zaferini cebine koymuş oldu. 

Günler 23 Temmuz’u gösterdiğinde sıra artık büyük hedefteydi. Fransa Turu başlamıştı. Demi Vollering tüm sezon yarıştığı herkesten ve özellikle en büyük rakibi Annemiek van Vleuten’dan daha güçlü ve daha hızlıydı. Buna rağmen elinde hala büyük tur zaferi yoktu. SD Worx, Tur’a en güçlü bisikletçilerini getirmiş ve büyük zafer için kenetlenmişti. Artık tüm sezon domine ettikleri onlarca kilometreyi ve topladıkları kolektif gücü en büyük tura aktarmanın tam zamanıydı.

Sekiz günlük mücadelenin ilk etabını Lotte Kopecky kazandı. Sarı mayo ellerine geçti ve ilk hedef tamamlandı. Beklendiği gibi Lorane Wiebes de sprint etaplarından birini zaferle noktalamayı başardı. Ardından üç gün boyunca Tur’da ayrılıkçı galibiyetleri izlendi. Fenix-Deceuninck’in kross bisikletçisi Yara Kastelijn, yarışın favorisi Vollering onu avlamaya çalışırken günü yaptığı atakla kazanarak noktaladı. Sonraki gün pelotonun iki güçlü bacağı Marlen Reusser ve Liane Lippert takip ederken, 2000 doğumlu Alman sürücü Ricarda Bauernfeind zorlu parkurda zaferi almayı başardı.

O günlerde pelotonun sakin olduğu olağan bir sırada Demi Vollering lastik patlatıp durduktan sonra, gruba geri dönmeye çalışırken takım direktörlerinden Danny Stam’in olduğu araç Hollandalı sürücüye gereksiz ve fazla yardım etti. Günün sonunda Vollering 20 saniye ceza aldı. Cezaya yine gereksiz ve yüksek tepki veren Stam de sonraki gün yarıştan atıldı. Olayların ardından ortam gergin ve sporcular biraz daha içine kapanıktı.

Yedinci gün çıkılacak Tourmalet tırmanışına dek Annemiek van Vleuten’ın ekibi Movistar görkemli iki galibiyet elde etti. Efsane ismin süper domestiği Liane Lippert ve son yılların şanssız bisikletçisi Emma Norsgaard Fransa Turu’nda etap almanın verdiği adrenalin ve mutlulukla büyük tırmanış gününe başladılar. Büyük mücadele öncesi SD Worx’te havalar gergindi, Movistar ise keyifli ve umutluydu.

Yılın en büyük kapışmasında meşhur Tourmalet yokuşu yoğun sis altında başladı. Polonyalı sürücü Katarzyna Niewiadoma, büyük ikiliden ayrılarak ilk atağı yaptı. Ardından Demi Vollering ikonik sinematik çekimlere taş çıkaran bir görüntüyle sisler arasından çıkarak Niewiadoma’yı geride bıraktı. Yoğun temposuyla açtığı fark, hem Polonyalıyı hem de Annemiek van Vleuten’i büyük farkla silkelemeye yetti. 

Son gün koşulacak bireysel zamana karşı etabı öncesinde Vollering, gayriresmî şampiyonluğunu kesinleştirmek için 22 kilometrelik bir pedal çevirmesi gerekiyordu. Kendini zorlayıp büyük farklarla kazanması için bir sebep yoktu ancak tüm yıl sergilediği dominasyonu bu bireysel denemede de göstermek istiyordu. Günün etap favorisi de beklenildiği şekilde yine SD Worx’ün başarılı rulörü Marlen Reusser’di. İsviçreli bisikletçi günü ilk sırada tamamladı. Onun 10 saniye gerisinde Demi Vollering gelip genel klasman şampiyonluğunu kesinleştirdi. 

Tüm bunlara rağmen dominasyonun son parçası, böyle bir parçanın olduğu bilinmemesine rağmen daha eklenmemişti. Takımın yetenekli Belçikalı klasikçisi Lotte Kopecky, önceki gün Tourmalet tırmanışında genel klasmancıların ve dağcıların yanında inanılmaz bir performans gösterdikten sonra zamana karşı denemesini de takım arkadaşlarının ardından üçüncü sırada tamamladı. Bu da SD Worx’ün genel klasmana bir klasikçi sokması ve Annemiek van Vleuten’ı podyum dışı bırakması anlamına geliyordu. 

Bisiklette veya birçok spor dalında “domine etmek” sözünü çok kullanırız. Bunlar çoğu zaman arka arkaya çeşitli serüvenler içinde gelen zaferler sebebiyle, taze duygular altında söylenir. Ancak planlanmış dominasyon için veriler toplamak ve bu toplanan verileri iyi işleyerek devamlı şekilde başarı elde etmek gerekir. İçine kolektif gücü toplayarak sıkı ve beraber çalışmayı kısa sürede kendine âdet edinen Hollanda ekibi de, yılın büyük bir bölümünü ve en büyük yarışı, anlamına yakışır şekilde domine etti. Her şeyin sonunda daha yeni ısındığımız Van Vleuten ve Vollering mücadelesine devir teslim misali veda ettik. Yeni bir döneme çoktan adım attığımızı da görmüş olduk. Demi Vollering’in efsane isimlerle adının yan yana yazılması için daha çok yol var. Ancak Hollandalı bisikletçi ve ekibi o yolda hızlı adımlarla ilerlemekte kararlı. Biz bisikletseverler de yeni bir dominasyonun keyfini çıkarırken arkadan gelen isimlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Yazan: Ceyda Akbulut

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.