Manchester City’nin finansal ihlalleri kadın takımını nasıl etkileyecek?

İSTANBUL (Medyascope) – Manchester City, Premier Lig’in finansal kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 100’ü aşkın suçlamadan suçlu bulundu. Buna karşılık yaptırımların ne olacağı henüz belli değil. Peki kadın takımı bu durumdan nasıl etkilenebilir?

Manchester City’nin
Manchester City’nin finansal ihlalleri kadın takımını nasıl etkileyecek?

Futbolda başarının sadece sahada kazanıldığı artık bir yalan, değil mi? Goller, zaferler, kupalar, hatta bu uğurda dökülen terler ve kısılan nefesler bile kapalı kapılar ardında sermayenin gücüyle şekilleniyor.

Manchester City’nin yıllardır dillendirilen finansal usulsüzlük tartışmaları, aslında tek bir kulübün hikâyesinden çok daha fazlasını anlatıyor. Toplumsal yaşamda, dünya siyasetinde ve adaletin ta kendisinde gördüğümüz krizleri besleyen zihniyet de bu değil mi zaten? Parayı ve gücü elinde bulundurarak kuralları kendine göre biçimlendirip esnetebilen, gerçeklerin üstünü örtebilen, kendine her yolu meşru gören, sorgulanmadan yoluna devam edebileceğine inanan…

Yeryüzünün en popüler sporu futbol da bu görüşün en büyük kalkanına sahip: Taraf olmanın esasen en masum noktası, taraftar sevgisi, aidiyet duygusu. Futbol sermayesi, tribünleri dolduran, ekran başında gözünü kırpmayan insanların çocukluklarını, tutkularını ve yıllar içinde kimliklerinin bir parçası hâline gelen benliklerini bile kendi çıkarları uğruna kullanabilen bir sistem. Tuttuğu takımın değerini korumak ve milyarder kulüp patronlarının ceplerindeki varlıkları savunmak arasında seçim bile yapamayacak kıvama getirilen tribünlerden söz ediyoruz artık. Bu yüzden suçlu ne tribünde ne duygusal emekçilerde ne de oynayan bacaklarda. Peki bedeli kim ödüyor?

Eylül’de Manchester City’nin senelerdir konuşulan finansal usulsüzlük soruşturmasında karar açıklandı. İlk olarak 2018’de Der Spiegel’in yayımladığı Football Leaks belgeleriyle kapsamlı şekilde sızdırılan iddialar, Premier Lig’in 2023’te kulübü bağımsız bir komisyona sevk etmesiyle bugüne kadar ulaştı. Komisyon, City’nin 2009/10 ile 2017/18 sezonları arasında 100’ü aşkın kural ihlali yaptığına hükmetti. Kulübün gerçeği yansıtmayan ticari anlaşmalar ve gizli finansman düzenlemeleriyle gelirlerini olduğundan yüksek, giderlerini ise düşük gösterdiği ve bu yolla 900 milyon sterlini aşan bir fark yarattığı tespit edildi. City ise suçlamaları bir kez daha reddederek karara itiraz etti. İtiraz süreci devam ettiği için uygulanacak ceza henüz belli değil.

Bu noktada soru işaretlerinden biri de verilecek cezanın Manchester City Kadın Takımı’na dokunup dokunmayacağı.

Kadın takımının erkek takımından farklı olarak Manchester City Women’s Football Club Limited isimli ayrı bir tüzel kişilik üzerinden faaliyet göstermesi, Premier Lig’in verebileceği sportif cezalardan doğrudan etkilenme ihtimalini oldukça düşük kılıyor. Fakat kulübün ortak finansal yapısı burada kadın takımı açısından başka bir risk doğuruyor. Ayrı bir şirket olmasına rağmen City Football Group bünyesindeki mali kaynaklardan ve organizasyonel destekten yararlandıkları bir gerçek. Takım kendi kendini finanse edebilir duruma gelene kadar ana şirketten özkaynak desteği almaya devam edecek. Dolayısıyla kulübün ağır para cezalarına çarptırılması, kadın takımının ekonomik koşullarını da etkileyebilir.

Manchester City’nin finansal ihlalleri kadın takımını nasıl etkileyecek?

Kadın futboluyla erkek futbolunun gelir giderleri arasındaki fark ne kadar uçuk olsa da bu tür krizlerin yalnızca bir tarafı etkilemediğini daha önce büyük kulüplerde gördük. Avrupa’nın en başarılı takımlarından Barcelona Femení, erkek takımından kaynaklanan mali krizler nedeniyle her geçen yıl kadrosunu biraz daha daraltıyor. Kadın takımının kulüpten ve LaLiga’nın kararlarından ayrı tutulmaması da bunda etkili. Ancak daha sezon başlarken Şampiyonlar Ligi finaline yakıştırılan bir takımın sorumlusu olmadığı hesaplar yüzünden ekonomik sıkıntılar çekmesi başlı başına bir mesele. Önceki senelerde şehrin en özel yeteneklerinden Mariona Caldentey’i Arsenal’a kaptıran Barcelona, sonraki yıl Fridolina Rolfö, Ingrid Engen ve Jana Fernandez gibi yıldızlarına veda etti. Bu sezon ise kaptanı Alexia Putellas ile savunmanın önemli parçaları Mapi Leon ve Ona Batlle’yi İngiltere’ye uğurladı. Üstelik takımın ve İspanya’nın en özel yeteneklerinden Salma Paralluelo’yu da doğrudan rakibi Lyon’a bıraktı. Kadro küçülmeye ve maaş yükü hafiflemeye devam ediyor. Buradan örnekle Barcelona Femení’nin yaşadığı bu daralmanın bir benzerini Manchester City Women’da görmeyeceğimizin de garantisi yok.

Geçtiğimiz sezon Chelsea’nin altı yıllık şampiyonluk serisine dur diyerek Women’s Super League’i zirvede bitiren Manchester’ın mavileri, bu sezon da en tepede yoluna devam ediyor. Aynı zamanda Şampiyonlar Ligi’nde de mücadele ediyorlar. Ancak kadro derinliği bakımından hem ligdeki hem Avrupa’daki rakiplerinin gerisindeler. Yaz aylarında, geçtiğimiz sezon attığı 21 golle şampiyonlukta büyük pay sahibi olan santrforları Bunny Shaw’la yeni sözleşme imzalasalar da rakipleri gibi büyük transferler yapmadılar. Üstelik takımın iki önemli yıldızı Lauren Hemp ve Kerstin Casparij’ın da bu sezon sonunda sözleşmeleri bitiyor. Bu oyuncuları takımda tutabilmek için iyi bir kontrat önermek zorundalar. Aynı zamanda onlara kendilerini mutlu ve güvende hissedecekleri, geleceğinden emin olabilecekleri bir futbol ortamı da sunmaları gerekiyor.

Kadın takımının herhangi bir finansal ihlale karışmamış olması, kulübün yaşayabileceği ekonomik krizden etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Finansal tercihler söz konusu olduğunda fedakârlık hep en suçsuzlardan bekleniyor. Formasını alıp tribüne koşan taraftardan, sokakta kendi şampiyonluk hikâyesine sahip çıkmak için mücadele etmek zorunda kalanlardan, son dakika golüyle on binleri ayağa kaldıranlardan, içi bol sıfırlı belgelerde çarpıtılan rakamlara parmağını bile sürmemiş olanlardan.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş