Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijer’de darbeyi destekleyenler Rusya bayraklarıyla kutlama yapıyor

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen darbenin ardından, askeri yönetimin Rusya bağlantıları tartışılmaya başlanmıştı. Bu tartışmalar devam ederken, darbeyi destekleyenlerin ellerinde de Rusya bayrağı vardı.

Nijer’de askerin yönetime el koyması ve Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un tutuklanmasının ardından darbenin etkileri devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Nijer’deki 1500 vatandaşının tahliyesine başlandığını açıkladı. Fransa’nın ardından İtalya da vatandaşlarını ülkeden tahliye edeceğini duyurdu.

Nijer’de asker yönetime el koydu | Rusya, Afrika’da gücü eline almak mı istiyor?

Askeri darbenin ardından Rusya bayrakları da taşıyan binlerce Nijerli, başkent Niamey’deki Fransa Konsolosluğu’nun önünde askeri hükümeti desteklemek adına toplandı. Darbeyi kınayan Fransa hükümetini protesto ettiler. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu olayın ardından “Fransa’ya ve çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyeceğini” söylemişti.

“Kahrolsun Fransa, yaşasın Putin”

Fransa’nın açıklamaları, Batı Afrika’daki diğer ülkelerde de gerilime neden oldu. Askeri hükümetlerce yönetilen Burkina Faso ve Mali, Nijer’e yapılacak bir askeri müdahalenin “savaş ilanı” anlamına geleceğini söyledi Nijer’deki yeni yönetime destek verdi.

Batı Afrika

Fransız gazetesi Libération’un haberine göre Nijerli gençler “akraba kayırma, yolsuzluk ve verimsizlik ile bağdaştırdıkları demokrasiye karşı güvenlerini” kaybetmiş durumda. Mali ve Burkina Faso gibi eski bir Fransız sömürgesi olan Nijer’de, Fransa ile birlikte yürütülen ekonomik ve siyasi ilişkiler halkın büyük çoğunluğunda “sömürgeciliğin devamı” olarak yorumlanıyor. Libération’a konuşan Nijerli bir genç, “Bu sistemle, demokrasiyle, eğitimimizden sonra emeğimizin meyvelerini toplama umudumuz bile yok. Nijer’de iş bulmak için bir akrabanız ya da tanıdığınız olması gerekiyor, yoksa hiçbir şey alamıyorsunuz” dedi.

Fransa’nın eski sömürgeleri ile ilişkileri ne durumda?

Burkina Faso, Mali, Çad gibi diğer eski Fransız sömürgelerinin ardından Nijer’de de askeri darbe ile gelen yönetim, Fransa ve Batı karşıtı bir ekonomik ve siyasi tutum benimsiyor. Fransız hükümeti, Rusya’nın Batı Afrika’da etkisini artırabileceği konusunda endişeli. Nijer, Fransa’nın ve dünyanın nükleer enerji üretiminin ham maddesi olan uranyumu en fazla ithal ettiği ülkeler arasında yer alıyor.

Aydın Selcen yazdı: Nijer’de darbe, bize ne?

Kaynak: Liberation, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.