Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijer’de asker yönetime el koydu | Rusya, Afrika’da gücü eline almak mı istiyor?

Batı Afrika ülkesi Nijer’de asker, televizyonda canlı yayın esnasında yönetime el koyduğunu açıkladı. Nijer’deki darbenin ise, kıtada yaşanan diğer askeri yönetime el koymalardan bir farkı olabilir.

Nijer’de asker anayasayı feshetti, tüm devlet kurumlarına el koydu ve sınırlar kapatıldı. Albay Amadou Abdramane, yanında dokuz subayla birlikte darbeyi ulusal yayında açıkladı. Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum, ordu tarafından tutuklandı.

Nijer’de Bazoum tutuklanınca, Dışişleri Bakanı Hassoumi Massoudou kendisini Devlet Başkanı ilan etti ve vatandaşlarını darbeye karşı çıkmaya çağırdı.

ABD ve AB, Bazoum’un yanında olduklarını açıkladı. Bazoum yönetimi, Batı Afrika’da batının en önemli ortaklarından biri. Nijer, dünyanın uranyum zengini ülkelerinin başında geliyor.

Batı Afrika sık sık darbelere sahne oluyor ve bu darbeler başta Fransa için bir problem. Mali ve Burkina Faso’da yaşanan darbelerden sonra da ülkeyi yönetmeye başlayan askerler, Paris ile ters düştü.


Mali’de 2020 ve 2021’deki darbelerin ardından yönetim, Fransa yerine Rusya yanlısı bir tutum sergilemeye başladı. Hatta Wagner paramiliter grubu ile bir anlaşma bile sağlandı. Mali’de yaşanan krizin ardından Fransızlar, Nijer üzerinden operasyonlarını devam ettirmeye başlamıştı. Burkina Faso darbesinden sonra da, ülke Rusya ve Wagner ile yakın ilişkiler kurmuştu.

Uzmanlara göre, Nijer’deki darbe de Kremlin için “iyi bir haber” olabilir.

Bu arada Vladimir Putin de siyaset sahnesinde Afrikalı liderler ile iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Afrikalı devlet başkanlarını Saint Petersburg’da ağırlıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.