Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan pirinç ihracını yavaşlatıyor: Küresel kriz kapıda mı?

Dünyanın en çok tüketilen gıda maddelerinden biri pirinç. Hindistan ise pirincin en önemli üreticilerinden. Peki dünyada halihazırda bir gıda krizi varken Hindistan pirinç ihracına kısıt getirirse yeni bir kriz doğar mı?

20 Temmuz’da Hindistan, ülkede artan fiyatları dizginlemek adına beyaz pirinç ihracatını yasakladı. ABD ve Kanada’da oluşan panik satın almaların ardından raflar boş kaldı. Fiyatlar şimdiden yükseldi.

Dünyanın en çok tüketilen dört pirinç türü şunlar: Indica, Basmati, Japonica ve Glütenli pirinç. Hindistan, dünyanın en çok pirinç ihraç eden ülkesi ve Vietnam, Pakistan, Tayland ile ABD gibi ülkelerin önünde. Küresel pazarın yüzde 40’ını Hindistan oluşturuyor.

Hindistan 2022’de 140 ülkeye 22 milyon ton pirinç ihraç etti. Bunun 6 milyon tonu, daha ucuz olan Indica beyaz pirinçti. Indica beyaz pirinç küresel ticaretin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor ve Hindistan’ın ihracını durdurduğu pirinç türü de bu. IMF yetkilileri bu yasaktan sonra küresel tahıl fiyatlarının yüzde 15 artabileceğini düşünüyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nde (FAO) pirinç piyasası analisti olan Shirley Mustafa, Hindistan’ın ihracat yasağının “pek de uygun bir zamanda gelmediğini” söyledi. Küresel pirinç fiyatları 2022’nin başından bu yana istikrarlı bir şekilde yükseliyor ve geçtiğimiz Haziran ayından bu yana yüzde 14 artış gösterdi.

Ayrıca yeni mahsulün piyasalara ulaşmasına daha üç ay olduğu için arz da zorlaşıyor. Güney Asya’daki zorlu hava koşulları, Hindistan’daki düzensiz muson yağmurları ve Pakistan’daki seller de arzı etkiledi. Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle pirinç yetiştirme maliyetleri yükseldi. Para birimlerinin değer kaybetmesi birçok ülke için ithalat maliyetlerinin artmasına neden olurken, yüksek enflasyon da ticaretin borçlanma maliyetlerini yükseltti.

Hindistan’ın stoklarında hala 41 milyon ton pirinç rezervi var.

Hindistan’da tarım politikaları konusunda uzman olan Devinder Sharma, hükümetin beklenen üretim açığının önüne geçmeye çalıştığını, güneydeki pirinç yetiştiren bölgelerin de bu yıl içinde El Nino hava olayının etkisiyle kurak yağmur riskine maruz kalacağını söylüyor. Pek çok kişi küresel gıda güvenliğine zarar verdiği için Hindistan’ın pirinç ihracatı yasaklarından kaçınması gerektiğine inanıyor. Tahminlere göre yaklaşık 42 ülkenin pirinç ithalatının yarısından fazlası Hindistan’dan yapılıyor ve birçok Afrika ülkesinde Hindistan’ın pirinç ithalatındaki pazar payı yüzde 80’i aşıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.