Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan yeni başbakanını seçti: Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Şahbaz Şerif ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturdu

Pakistan’da yeni parlamentonun oluşmasından yaklaşık üç hafta sonra yeni başbakan seçildi. AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Şahbaz Şerif, ikinci kez Pakistan’ın başbakanı oldu.

Pakistan’ta yaklaşık üç hafta önce gerçekleşen genel seçimde tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI), seçimleri birinci sırada tamamlamıştı. Ancak seçimlerde yarışan hiçbir parti, yeni hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadığı için ülke, koalisyon hükümeti kurmaya yöneldi.

Pakistan parlamentosunda bugün (3 Mart) yapılan seçimde Şahbaz Şerif (72), Pakistan’ın başbakanı oldu. Böylece Şerif, Pakistan’da ikinci kez başbakan olacak.

Her ne kadar abisi Navaz Şerif, parlamentoda koltuk elde ettiyse de Şahbaz Şerif, partisi tarafından başbakanlığa aday gösterildi. Navaz Şerif’in kızı Meryem X hesabından yaptığı açıklamada, Navaz Şerif’in daha önceki üç başbakanlık görevinde net çoğunluğa sahip olması nedeniyle bir azınlık koalisyon hükümetini yönetmek istemediğini söyledi.

Eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Ligi- Navaz Partisi (PML-N) seçimi ikinci sırada tamamlamıştı.

Şahbaz Şerif kimdir?

Şahbaz Şerif, daha önce ülkede üç kez başbakanlık görevi yürütmüş Navaz Şerif’in kardeşi.

Şahbaz Şerif, daha önce ülkenin en büyük bölgesi Punjab’da yaptığı yöneticilik nedeniyle bir siyasetçiden daha çok bürokrat olarak tanınıyordu. Ancak seçimlerin ardından geçen üç haftada partiler arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye girişen Şahbaz Şerif, başarılı oldu.

İmran Han’ın başbakanlığının düşürülmesinden sonra parlamento tarafından seçilerek başbakanlık koltuğuna oturan Şerif, İmran Han’ın başbakanlık görevinden düşürülmesini “yeni başlangıç için bir şans” olarak tanımlamış ve “Yeni bir şafak başladı. Bu ittifak, Pakistan’ı tekrar inşa edecek” demişti.

Şahbaz Şerif’in kısa süren başbakanlık sürecindeki en büyük başarısı ise borç batağına sürüklenen Pakistan’a Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım almayı başarmasıydı. Ancak başbakanlığı sırasında enflasyon yüzde 38’e tırmanmış ve döviz değer kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınıyor

Şahbaz Şerif, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkileri bulunan bir isim. Şerif, 18 Temmuz 2018’de Anadolu Ajansı’na verdiği röportajında, “Erdoğan ve AK Parti, dünyanın kargaşa, huzursuzluk ve kaosla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Türkiye’ye olağanüstü bir liderlik ve istikrar sağladı” demişti.

Türkiye’nin son 20 yılda bölgesel bir ekonomik güç ve sağlam bir demokrasi olarak ortaya çıktığını belirten Şerif, “AK Parti’nin reformları, insanların sosyoekonomik statüsünü yükseltme ve onları demokratik sistemin paydaşları olarak daha da güçlendirmesiyle sonuçlandı. Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek vizyonunu dile getiren ayrıcalıklı G-20 ülkeleri arasında yer alıyor. AK Parti’nin, demokratik sistemin daha geniş kabul görmesinin temelini oluşturan insan refahına sürekli odaklanmasından özellikle etkilendim” diye konuşmuştu.

Erdoğan ile Şerif’in, ŞİÖ zirvesinde çekilen bir fotoğrafı da Pakistan hükümetinin hesabından paylaşılmıştı.

Ne olmuştu?

Pakistan, 8 Şubat’ta sandık başına gitti. Ekonomik kriz ve derinleşen siyasi krizin altında seçimlere giden Pakistan’da seçimlerin hemen öncesinde patlamalar meydana gelmişti.

Patlamalar seçimlerin güvenliği hakkında endişeler artırmıştı.

Seçimlerde üç büyük siyasi partinin ismi öne çıkıyordu. Pakistan Müslüman Ligi- Navaz Partisi’nin (PML-N) lideri Navaz Şerif, Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) başkanı Bilaval Butto Zerdari ve Han’ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) seçimlerin odak noktası olmuştu.

Birçok uzman, Şerif’in başbakanlık koltuğuna oturacağını düşünüyordu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.