Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da İmran Han’ın partisi seçimleri birinci sırada tamamladı

Pakistan’da seçimlerinin sonuçlarına göre parlamentoda 93 koltuk elde eden tutuku eski Başbakan İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI), seçimleri birinci sırada tamamladı. PTI’yı, parlamentoda 73 koltuk elde eden yine eski Başbakan Navraz Şerif’in Pakistan Müslüman Ligi- Navaz Partisi (PML-N) takip ediyor. Ancak hiçbir parti, tek başına hükümet kuracak oyu alamadı.

Pakistan seçimlerinde tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) parlamentoda en yüksek oranda koltuk elde ederken eski Başbakan Navraz Şerif’in Pakistan Müslüman Ligi- Navaz Partisi (PML-N) seçimi ikinci sırada tamamladı.

PTI, parlamentoda 93 koltuk elde ederken PML-N ise 73 koltuk elde etti.

Han destekli PTI, yeni hükümeti kurmak istediklerini açıklamasına rağmen parlamentoda salt çoğunluk elde edemedi. Dolayısıyla yeni hükümeti kurarken parlamentodaki diğer partilerle anlaşmak zorunda kalacak. PTI’nın şimdiki başkanı Gohar Ali Han, Observer’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Sonuç çok açık. Birçok koltuğu biz elde ettik dolayısıyla hükümeti kuracak olan da biz olacağız. Halk konuştu ve bize yeni hükümeti kurmak için yetki verdi. Halk, Pakistan’ın özgür ve demokratik olmasını istiyor.”

Zaferlerini ilan etmelerine rağmen Ali Han, yeni hükümeti kurma yolunda zorluklarla karşılaşacaklarını kabul ettiklerini belirtti. Parlamentoda 93 koltukta PTI adayları yer alsa da tek başına hükümet kurabilmeleri için 170 koltuk elde etmeleri gerekiyordu.

Uzmanlara göre PTI bu seçimlerde zafer elde etmiş olsa da Pakistan hükümetinin kurulmasında ordunun etkisi önemli bir etmen. Ordu, Han’ın 2018’de görevinden alınmasında büyük rol oynamıştı. Seçimlerin öncesinde birçok uzman, ordunun PTI’nın kazanmasının önüne engel koymak için elinden geleni yapacağını belirtiyordu.

Ordunun yeni hükümetin kurulmasında yer alıp alamayacağı konusunda Ali Han, şunları söyledi:

“Ordu, siyasete karışmamalı. Yeni kurulacak hükümette onların söz hakkı olmamalı. Ordunun, Pakistan siyasetine müdahale edişi artık son bulmalı.”

Şerif’in partisinde çalışanlar ise seçim sonuçlarını “ihanet” olarak nitelendirdi.

Uzmanlara göre bu seçim sonuçlarına göre oluşacak yeni koalisyon hükümeti, oldukça zayıf bir hükümet olacak.

Ne olmuştu?

Pakistan, 8 Şubat’ta sandık başına gitti. Ekonomik kriz ve derinleşen siyasi krizin altında seçimlere giden Pakistan’da seçimlerin hemen öncesinde patlamalar meydana gelmişti.

Patlamalar seçimlerin güvenliği hakkında endişeler artırmıştı.

Seçimlerde üç büyük siyasi partinin ismi öne çıkıyordu. Pakistan Müslüman Ligi- Navaz Partisi’nin (PML-N) lideri Navaz Şerif, Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) başkanı Bilaval Butto Zerdari ve Han’ın Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) seçimlerin odak noktası olmuştu.

Birçok uzman, Şerif’in başbakanlık koltuğuna oturacağını düşünüyordu.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.