Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkari’de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi kapatılan iki cadde, 7 yıldır açılmadı

Hakkari’nin Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan ve Dağ Komando Tugayı’na çıkan iki cadde 15 Temmuz darbe girişimi sırasında emniyet tarafından kapatıldıktan sonra bir daha açılmadı. Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sorular yöneltti.

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, yazılı soru önergesinin gerekçesinde, Hakkari merkeze bağlı Gupsî ve Çalkê (Karşıyaka) mahallelerinde bulunan iki caddenin, 15 Temmuz 2016’da meydana gelen askeri kalkışma sonrası Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü tarafından “önlem ve güvenlik” gerekçesiyle araç trafiğine kapatıldığını belirtti.

“200 metre yerine 5-6 kilometre yürümek zorunda kalıyorlar”

Hakkari Dağ ve Komando Tugayı’nın bulunduğu yol güzergahının kazılan hendekler ve kurulan barikatlar nedeniyle ulaşıma kapatıldığını belirten Bartın, “Otluca Köyü, Ahmedi Hani İlköğretim Okulu, TOKİ konutları ve Aile Sağlığı Merkezi’ni birbirine bağlayan yolun ‘güvenlik’ ve ‘kontrol’ gerekçesiyle 2016 yılından bu yana kapatılması nedeniyle yurttaşlar, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlu çekmektedir. Yaklaşık 30 hanenin bulunduğu mahallede kapatılan yollar okullara bağlanmakta, sağlık ocağına geliş gidişlerde büyük sorunlar yaşanmaktadır. Şehir içi servis hizmetine hiçbir suretle ulaşamayan bölge halkı sağlık ocağı, okul ve diğer yerleşim yerlerine 200 metre yol gitmesi gerekirken yolun kapalı olması nedeniyle beş-altı kilometre şehri dolanarak varabilmektedir” dedi.

Kentteki zorlu kış mevsiminde uçurum bölgesi olan Kırk Konutlar istikametinden evlerine ulaşan vatandaşların hayati tehlike yaşadıklarını söyleyen Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Bartın, yolun açılması için yapılan başvuruların yedi yıldır sonuçsuz kaldığını belirtti.

Öznur Bartın’ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

-Hakkari’de 2016 yılında “güvenlik” gerekçesiyle araç trafiğine kapatılan merkeze bağlı Gupsî ve Çalkê (Karşıyaka) mahallelerinde bulunan iki cadde ulaşıma ne zaman açılacaktır?

-Mahalle sakinleri sağlık ocağı, okul ve diğer yerleşim yerlerine 200 metre yol gitmesi gerekirken yolun kapalı olması nedeniyle 5-6 kilometre şehri dolanarak varabilmektedir. Mahalle sakinlerinin ulaşım ile ilgili sorunlarının çözümüne ilişkin bir çalışmanız var mıdır/ olacak mıdır?

-Valilik başta olmak üzere Karayolları Müdürlüğü ve bakanlıklara caddelerin açılması talebinde bulunan bölge sakinlerinin talepleri 7 yıldır neden sonuçsuz kalmıştır? Bu taleplerin reddedilmesinin gerekçesi nedir?

-Sık sık kazaların yaşandığı ve uçurum bölgesi olarak bilinen Kırk Konutlar istikametinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasının gerekçesi nedir?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.