Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’de kadınlara şort yasağı

En otoriter ülkeler arasında bulunan Asya ülkesi Kuzey Kore, yasaklarına bir yasak daha ekledi. Hava sıcaklığının 30 derecenin üstünde olduğu bu günlerde, kadınların şort giymesi yasaklandı. Çünkü Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, kadınların şort giymesinin “kapitalist moda” olduğunu savunuyor.

Radio Free Asia‘nın kimliği bilinmeyen bir Kuzey Koreli ile yaptığı röportajda, ülkede 10 kadının diz üstü pantolon giydikleri için tutuklandığı belirtildi. Kaynak şunları söyledi:

“Özür yazısı yazmak ve tekrar şort giyerlerse yasal yaptırımlarla karşılaşacaklarını belirten bir belge imzalamak zorunda kaldılar. Pek çok kadın şikayet ediyor, erkeklerin neden şort giyebildiğini soruyor fakat kural değişmiyor. Yetkililerin bize ayrımcılık yaptığını söylüyorlar.”

Söz konusu yasak, 2020’de kabul edilen ve “anti-sosyalist davranışları” engellemeyi amaçlayan yasanın devamı niteliğinde. Öte yandan şort yasağı, Kuzey Kore’de kıyafetle ilgili ilk yasak da değil.

Başkent Pyongyang’da denetim yapan kadın polisler.

Geçtiğimiz yıl kadınlar, “kapitalist moda”yı takip ederek dar pantolon giydikleri ve saçlarını boyattıkları için kınanmışlardı. Kadınlar, “Kuzey Kore tarzı olmayan” ve “uygunsuz kıyafetler” giydikleri için suçlanmışlardı.

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.