Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem üzerine okunması gereken kitaplar

Bir deprem ülkesi olan Türkiye, son olarak 6 ay önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle sarsıldı, bu depremlerde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Şimdi ise gündemde yıllardır beklenen İstanbul depremi var. Depremle bu kadar iç içe olan Türkiye’de depreme karşı önlem almak ve onu tanımak için uzmanlara deprem hakkında okunacak 5 kitabı sorduk.


Jeoloji Mühendisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü eski Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, 5 kitabı sıraladı


  • Deprem ve Türkiye (Okan Tüysüz): “Bu kitapta doğa kaynaklı afetlerin en önemlilerinden bir olan depremin nedenleri, etkileri ve yol açtığı hasarlar ele alınmakta. Bunun yanı sıra üzerinde yaşadığımız toprakların, bu topraklarda meydana gelmiş önemli depremlerin ve özellikle yakın zamanda yıkıcı bir depremden etkilenme olasılığı yüksek olan Marmara Denizi çevresinin depremselliği ve deprem tehlikesi şekiller, fotoğraflar ve haritalar eşliğinde sade, anlaşılması kolay bir biçimde ele alınmaktadır.”
  • The Hazardous Earthquakes, Earthquakes, Palte Tectonica and Earthquake Hazards (Timoth Kusky): “Kitap önce levha tektoniği ve levha kenarlarının özelliklerini, bilhassa deprem bağlamında tanıttıktan sonra deprem tehlikesini oluşturan unsurları, depremin önceden belirlenmesini, depreme hazırlık aşamalarını ve depremi sade ve anlaşılır bir dille anlatıyor.”
  • The Institute for Business & Home Safety (Federal Street, Suite, Boston): “Basılan bu kısa kitap, depremden en az hasar alarak kurtulmak için yapılması gereken hazırlıkları, evin depreme nasıl hazırlanması gerektiğini fotoğraf ve çizimlerle anlatıyor, çok sayıda da başvuru kaynağı veriyor.”
  • Tsunami (Edward Bryant): “Bu kitap tsunami konusunu detaylı olarak ele alıyor. Tsunaminin deprem ile ilişkisinin detaylı olarak tanıtıldığı kitapta, volkanların ve göktaşlarının yarattığı tsunamiler, tsunami tehlikesi ve risk hesapları dünyadan çok sayıda örnekle anlatılıyor.”
  • Why Do Buildings Collapse in Earthquakes? Building for Safety in Seismic Areas (Robin Spence ve Emily Co tarafından hazırlanan ve Wiley Blacwell tarafından yayınlanan): “Kitapta yazarlar dünyanın dört bir yanındaki son depremlerde binaların nasıl davrandığını örneklerle açıklıyorlar. Depremde binalar nasıl ve niçin çöküyorlar, başarılı ve başarısız örnekler nelerdir, hasar görebilirliği azaltmak için neler yapılabilir gibi konular bu kitapta detaylı olarak ele alınmaktadır.”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem ile ilgili okunması gereken kitapları anlattı


  • Tsunami Hazard: A Practical Guide for Tsunami Hazard Reduction (H. N. Bernard): “Rusya’da yapılan 14. Uluslararası Tsunami Sempozyumu’ndan kitap hale getirilmiş, içinde dünyanın en iyi tsunami uzmanlarının makaleleri var. Türkiye kıyıları için de önemli bir tehlike olan tsunami konusunda bilinmesi gerekli bilgiler bu kitapta bulunuyor. 13 ülkeden 65 bilim insanı, tsunami araştırmalarındaki son gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak için bir araya gelmiş.”
  • Paleoseismology (International Geophysics): “Geçmiş depremlerin araştırılması için temel kaynaklardan biri. Deprem çalışan özellikle jeoloji mühendisleri ve de jeofizik mühendisleri için yararlı bir kaynak. Yıllardan beri kullanıyorum.”
  • Active Tectonics and Alluvial Rivers (Cambridge University Press): “Deprem çalışan yerbilimciler için temel kaynaklardan biri. Geçmiş ve günümüz depremlerini sahada araştıran yerbilimciler için çok yararlı kaynak.”
  • The Last Day (Nicholas Shrady): “Herkesin okuyabileceği bir deprem ve tsunami kitabı. 1755’de altın çağını yaşayan Lizbon’un deprem ve ardından gelen tsunami ile çöküşünü anlatan bir eser. Lizbon, İstanbul’a benzeyen bir şehir olması münasebetiyle ilginç bir kitap, tavsiye ederim.”
  • Earthquake Geology (Arcler Education Inc.): “Aktif tektonik ve deprem çalışan jeoloji ve jeofizik mühendisleri için temel kaynaklardan biridir.”

Jeofizik mühendisi ve deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Halkımızın, deprem ve Türkiye’deki deprem sorunları hakkında bilgilenmesini sağlayacak birçok kitap ve çok sayıda kurumsal raporlar mevcut” dedi ve önerdiği kitapları sıraladı


  • Türkiye’de ve Komşu Bölgelerde Sismik Etkinlikler (Dr. Nicolas Ambraseys ve Dr. Caroline Finkel)
  • Deprem: Öncesiyle Sonrasıyla (Prof. Dr. Erhan Karaesmen)
  • 10 Temmuz 1894 İstanbul Depremi (Ferihan Öztin)
  • 50 Soruda Deprem (Prof. Dr. Haluk Eyidoğan)
  • Türkiye’de Deprem (Naci Görür)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Serdar Akyüz’ün Medyascope okurları için deprem hakkında önerdiği kitaplar şöyle:


  • Türkiye’de Deprem (Naci Görür)
  • Deprem (Haluk Eyidoğan)
  • Deprem Bilimi (Aydın Büyüksaraç)
  • Deprem ve Türkiye (Okan Tüysüz)
  • Depremler (Süleyman Pampal)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.