Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

50 yaş altı kişilerde kanser vakaları yüzde 80 arttı

Dünya genelinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, son 30 yılda görülen kanser vakalarında dramatik bir artış var.

Küresel kanser vakaları 1990’da 1,82 milyonken bu sayı 2019’da 3,26 milyona yükseldi. Vaka sayısı artmakla kalmadı, hastaların yaş ortalaması da düştü.

40’lı, 30’lu yaşlarda veya daha genç yetişkinlerde kanserden ölümler yüzde 27 oranında yükseldi. 50 yaş altı bir milyondan fazla kişi, her yıl kanser yüzünden hayatlarını kaybediyor.

BMJ Oncology’de yayınlanan çalışmalara göre bu artışın nedenleri ise kötü beslenme, alkol, tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği ve obezitede artış.

Daha önce yapılan çalışmalar da, 50 yaşın altındaki yetişkinlerde kanser görülme sıklığının son birkaç on yıldır dünyanın çeşitli bölgelerinde artmakta olduğunu ortaya koymuştu.

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin’in Hangzhou kentindeki Zhejiang Üniversitesi tarafından yürütülen son çalışma, konuyu küresel ölçekte ve genç yetişkinler için risk faktörlerini inceleyen türünün ilk örneği. Çalışmada araştırmacılar 204 ülkeden 29 kanser türünü kapsayan verileri analiz etti.

2019 yılında, 50 yaş altı kişilerde yeni kanser teşhisi 3,26 milyona ulaştı. Bu, 1990’a göre yüzde 79 artış anlamına geliyor.

En fazla vaka ise meme kanserinde. Her 100.000 kişiden 13.7’si meme kanserine yakalanırken, 3.5’i ise bu hastalık yüzünden hayatlarını kaybetti.

Meme kanserinden sonra en çok ölüme neden olan kanser türleri ise nefes borusu, akciğer, mide ve bağırsak kanserleri.

Kanser teşhislerinde en yüksek oranların görüldüğü ülkeler de; Kuzey Amerika, Okyanusya ve Batı Avrupa ülkeleri. Ölüm oranları ise Okyanusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da daha fazla.

Araştırmacılara göre 2030 yılına kadar, kanser vakalarının ve buna bağlı ölümlerin küresel sayısının sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 21 oranında artacağını ve 40’lı yaşlardaki kişileri tehdit edeceği düşünülüyor.

Genetik faktörler etkili olsa da, süreci yavaşlatmak mümkün. Kırmızı et ve tuz oranı yüksek, meyve ve süt oranı düşük diyetler ile alkol ve tütün kullanımının tetikleyici olduğu biliniyor. Aşırı kilo ve hareketsizlikten de kaçınmak gerekiyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.