Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da sel | İmamoğlu’ndan önceki İBB yönetimine eleştiri: “Tercihimiz göz boyamak değil, hayat kurtarmak”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir, Küçükçekmece ve Arnavutköy’ün etkilendiği sel felaketiyle ilgili konuştu. İBB’nin kendisinden önceki yönetimini alt yapı çalışmalarıyla ilgili eleştiren İmamoğlu, “Üst yapıda işleri göstermek kolaydır, bizim tercihimiz gözleri boyamak değil, hayatları kurtarmak” dedi.

İstanbul’un kuzeyinde dün (5 Eylül) akşam meydana gelen sağanak yağışın ardından bazı ilçelerde su baskınları meydana geldi. Resmî açıklamalara göre metrekareye 128 kilogram yağış düştü. Sağanak yağış can kaybına ve yaralanmalara da neden oldu. 

“Yeni Yatırımlar Yeni Atılımlar” projesi kapsamında İSFALT Mahmutbey yenilenen Asfalt Fabrikası’nın açılışında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da gündeminde sel vardı. İmamoğlu, geçmişte hataların olduğunu ve derelerin üzerine evlerin kurulduğunu ekledi.

“Doğayla bu kadar oynarsak, bizi bu tür sonuçlara taşır”

İstanbul’un dört aydır tarihinin en kurak günlerini yaşadığını söyleyen İmamoğlu, buna göre strateji geliştirmenin önemli olduğunu vurguladı. Kendisinden önceki İBB yönetiminin yaptığı hataların sonucunun yaşandığını söyleyen İmamoğlu, Küçükçekmece’den bir örnek verdi:

“Ayamama Deresi’ne yoğun bir yatırım yapıyoruz. Ayamama Deresi, aslında kolları olan bir dere. Dün gece uğradığımız Küçükçekmece, Atatürk Mahallesi’nin altından Kaynarca diye bir kolu geçer. Bu kol İkitelli’ye kadar uzanır ve Başakşehir’e doğru gider. Şimdi bu Kaynarca deresi yok. Bu derenin üzerinde 100 binlerce insan yaşıyor. 100 binlerce insanın çalıştığı sanayi siteleri ve işyerleri var. Doğa ile bu kadar oynarsak, derenin yatağını değiştirip üzerine beton binalar dikersek, bu teknik dışı hareketler bizi bu tür sonuçlara taşır.”

“Tercihimiz geleceği kurtarmak”

İBB yönetimi olarak alt yapı çalışmalarına önem verdiklerini söyleyen İmamoğlu, sel ve su baskınlarına ayrı bir bütçe ayırdıklarını ekledi, “Şehrin alt yapısını toparlayabiliriz. Üst yapıda işleri göstermek kolaydır, alt yapıda işler gösterilmez ama hayat kurtarır. Bizim tercihimiz gözleri boyamak değil, hayatları ve geleceği kurtarmak olacaktır. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

36 yıllık İSFALT yenilendi

İBB, kullanım ömrünü tamamlamış 36 yıllık İSFALT Mahmutbey Asfalt Fabrikası’nı modernize edip, yenileyerek yeniden açtı. “Yeni Yatırımlar Yeni Atılımlar” sürecinde tamamlanan fabrikanın açılışına CHP milletvekilleri Ali Gökçek, Suat Özçağdaş, Turan Taşkın Özer, Özgür Karabağ, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, CHP PM üyesi Sevgi Kılıç ve CHP İBB Grup Başkanvekili Tarık Balyalı katıldı.

Mahmutbey Üretim Tesisi, enerji verimliliği ve kapasitesi yüksek, daha düşük karbon salımı ve ürün gamı ile çevreci, tam otomasyonla çalışabilen, asfalt 4,0 teknolojisine uyumlu hale getirildi.  

Aynı zamanda tesise, atık asfalt kütlelerinin sıcak karışımlara yeniden katılarak değerlendirildiği “Recycle Asfalt Üretim Teknolojisi” adapte edildi. Bu teknolojiyle birlikte, atık asfalt kütleleri sıcak karışımlara yeniden katılarak, değerlendirilebilecek. Bu sayede doğal kaynakların aşırı kullanımı azaltılacak. Böylece 1 ton asfalt üretmek için sarf edilen enerji miktarı, yeni dönemde yaklaşık yüzde 60 oranında azaldı.

Törenin ardından, İmamoğlu ve beraberindeki heyetin butonlara basmasıyla, yenilenen fabrikada üretilen ilk asfalt, kamyonlara yüklendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.