Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yürüyen merdiven “sabotaj”ı | Metro İstanbul Genel Müdürü: “İmamoğlu ve ekibi başarısız gösterilmeye çalışılıyor”

İstanbul’da metro istasyonlarında yürüyen merdivenlerin ve bantların durdurulması “sabotaj” tartışmalarına yol açtı. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, özellikle yerel seçimlere doğru giderken, toplu taşıma üzerinden algı yaratılmak istendiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin başarısız gösterilmeye çalışıldığı söyledi.

Son haftalarda güvenlik kameralarına çok sayıda görüntü yansıdı. İBB Haber de bu görüntüleri sosyal medya hesabından “sabotaj” diyerek yayınladı. Görüntülerde, merdivenlerden ve yürüyen bantlardan çıkan kişilerin, acil durum düğmesine basarak merdivenleri durdurduğu görülüyor. İBB, metro istasyonunda yürüyen bant ve merdivenleri durduran kimliği belirsiz şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu. İBB Haber’in X hesabından cumhuriyet savcılığına sunulan suç duyurusu dilekçesinin yanı sıra sabotaj görüntüleri de paylaşıldı.

Özgür Soy

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, merdivenler üzerinden yaratılmaya çalışılan algının yeni bir durum olmadığını, seçimlere doğru giderken bunun arttığını söyledi. Bunun üzerinden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin başarısız göstermeye çalışıldığını söyleyen Soy, bir kamu hizmetinin engellendiğini ve bunun da suç olduğunu ekledi: 

“Bu aslında şöyle başladı: Eski tarihli, merdivenlerin çalışmadığı zamanlardaki görüntüleri çekip paylaşıyorlar. Ya da açıldığından beri kapalı duran merdivenler var. Bunlar da ileride yolcu sayısı çok artarsa kullanılsın diye yapıldı. Oralardaki merdivenleri çekerek paylaşıyorlar. Bunun üzerinden Ekrem İmamoğlu ve ekibinin başarısız olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor.”

Son dönemde daha fazla artan şikayetler, görüntülerin paylaşılmasının ardından azalmaya başladı. Metro İstanbul, yürüyen merdiven ya da bantların durdurulmasının önüne geçmek için takibe başladı.

Peki acil durum butonlarını kaldırmak ya da başka yere almak mümkün mü?

Acil durum butonları, acil bir durum olduğunda yolcuların da gerektiğinde müdahale edebilmesi, durdurabilmesi için tasarlandı. Bu yüzden butonlar başka bir yere taşınamaz veya üstü kapatılamaz. Bunun sadece Gayrettepe metro istasyonunda değil, pek çok farklı noktada olduğunu belirten Özsoy, metrolarda 10 binden fazla kamera olduğunu, bütün kameraların çektiğini belirtti ve vatandaşların bu konuda şikayetlerinin olduğunu ekledi.

Sosyal medyada bazı metro ve metrobüslere çıkan veya inen merdivenlerin bozulduğu yönünde şikayetler de oluyor. Özgür Soy bu durumun bakım çalışmasından kaynaklandığını söyledi. Metro İstanbul’un verilerine göre, 2017’de yürüyen merdiven performansı ve arıza oranı yüzde 2,57 iken, bu oran 2019 yılında 0,93’e, 2023’te ise 0,38’e geriledi. Araç çalışma performansı ve arıza oranı da 2019’de yüzde 0,86 iken 2023 yılında 0,16’ya geriledi:

“Yürüyen merdivenlerin çalışmadığı gündeme geliyor dediniz. İki-üç yıldır bununla ilgili bir karalama kampanyası devam ediyor. Tabii ki merdivenler bazen çalışmıyor.. Bir kere bunların zincir değişimleri geliyor, iki-üç yılda bir zincir değişimi var ve üç-dört gün kapalı kalması gerekiyor. Dediğim gibi tasarrufta olan ekipmanlar var. Biz bu arızalar oranını o kadar azalttık. Türkiye’nin bu kadar sorunu varken, bu kadar ekonomik sorunu varken, yürüyen merdivenler dünyanın en önemli sorunu gibi bunu konuşuyoruz.”

Son dört yılda metrolarla ilgili ciddi gelişmelerin ve atılımların yapıldığını söyleyen Soy’un paylaştığı verilere göre, 12 tane metro şantiyesi aktif hale getirildi yeni yapılan metroların beş tanesi açıldı ve hali hazırda yapılan metroların hatları uzatıldı. Araç sayısı 2018 yılında 841 iken bu sayının 2023 yılında bin 15 olması bekleniyor.  Özsoy bu başarıların gölgelenmek istendiğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.