Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas’taki deprem Tafeghaghte Köyü’nü yok etti: “Bu köydeki insanlar ya hastanede ya da ölü”

Fas’ta merkez üssü Atlas Dağları’nda meydana gelen 6,8 büyüklüğünde depremin ardından zamanla yarış sürüyor. Atlas Dağları’ndaki deprem, özellikle kırsal kesimde büyük yıkıma sebep oldu. Depremin en çok vurduğu köyün adı Tafeghaghte.

Marakeş’in 60 kilometre güneybatısında yer alan Tafeghaghte Köyü, depremle yerle bir oldu. 200 kişilik nüfus, yarı yarıya yok oldu. 90 kişini ölümü doğrulandı. Köy sakinleri, çok daha fazla insanın da kaybolduğunu söylüyor:

“Bu köydeki insanlar ya hastanede ya da öldü.”

BBC muhabiri Nick Beake, depremden sonra gittikleri köydeki son durumu şöyle anlatıyor: “Enkazın tepesine çıktığımızda kimsenin yara almadan kurtulamayacağını anladık.”

Enkazın üzerine çıkanlardan biri de Hasan. Amcasının hâlâ enkaz altında olduğunu söyleyen Hasan, “Kaçma şansları yoktu. Kendilerini kurtaracak zamanları yoktu” diyor. Ekipler, enkaz altında kalanları çıkarmak için gereken araçları bölgeye ulaştıramadığı için köylüler enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için elleriyle ve küreklerle kazıyor. 

Hasan, depremin Allah’tan geldiğini, Allah’a şükrettiklerini fakat devletin yardıma gelmekte çok geç kaldığını söylüyor. Hasan’ın tek isteği, hükümetin diğer ülkelerden gelen uluslararası yardım taleplerinin kabul etmesi.

Depremde 10 yaşındaki kızını kaybeden anne.

Tafeghaghte’de herkes birbirini teselli ediyor. Onlardan biri de Abdurrahman. Depremde eşini ve üç çocuğunu kaybetmiş. Depremden sonra çalıştığı benzin istasyonundan çıktığını, 3 kilometre koşarak eve ulaştığını söyleyen Abdurrahman, “Çocuklarıma seslenmeye başladım. Fakat kimseden ses yoktu” diyor.

Tafeghaghte, depremin yok ettiği köylerden biri. Köyün her tarafından ağlama sesleri geliyor. Bir kadın bayılıyor, diğerleri teselli etmeye çalışıyor, kimileri ise sandalyesine çöküp ağlıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.