Daniel Kasırgası Libya’yı vurdu, ülkede büyük bir yıkıma neden oldu. Yetkililer, 5 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor ve on binlerce insanın da kaybolmasından endişe ediyor. Kasırgadan en çok etkilenen Derna kentinde hayatını kaybedenler, toplu mezarlara gömülüyor.
Daniel Kasırgası, 10 Eylül Pazar günü karaya çıktı ve yetkililer apar topar acil durum ilan etti. Kasırgadan en çok etkilenen kent ise 125 bin kişinin yaşadığı Derna. Bölgede iki barajın yıkılmasıyla kent su altında kaldı. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında yedi ordu personeli kayboldu. Derna’dan bir doktor Reuters’a verdiği demeçte, bölgede iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Uluslarası Göç Örgütü, sel nedeniyle en az 34 bin kişinin yerlerinden edildiğini açıkladı.
“Kentin yüzde 25’i yok oldu”
Doğudaki yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Abu Chkiouat, Derna’yı ziyaretinin ardından Reuters’a verdiği demeçte, “Cesetler her yerde… Denizde, vadilerde, binaların altında. Şehrin yüzde 25’i yok oldu” dedi.
Kasırga, Doğu Akdeniz’deki Bingazi, El Merj ve Susa kentlerinde etkisini gösterdi ve yetkililer bu alanları afet bölgesi ilan etti. Libya Kızıl Haçı, artan ölü sayısının yanı sıra en az 150 evin de yıkıldığını açıkladı.
Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Hareketi’nden Tamer Ramadan da bu açıklamayı doğruladı. Tunus’tan Cenevre’deki gazetecilere açıklama yapan Ramadan, Libya’daki yerel kaynaklarından elde ettikleri verilere göre kayıp sayısının da 10 bine yaklaştığını söyledi.
39 yaşındaki Mustafa Salem, sel sonucunda 30 akrabasını kaybetti. Salem, “Çoğu insan uykusundaydı, kimse böyle bir felakete hazır değildi” diyor. 39 yaşındaki Raja Sassi de selden sağ kurtulanlardan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “İlk başta şiddetli bir yağmur yağdığını düşündük, daha sonra büyük bir patlama oldu ve baraj patladı.”
Hastaneler dolup taştı
Yardım kuruluşları, Libya’nın doğusundaki birçok hastanenin selde yaralananlarla dolup taştığını söyledi. Uluslararası Kurtarma Komitesi’nden yetkililer, hastaların başka şehirlere tahliye edildiğini ancak yolların ve köprülerin yıkılması nedeniyle selden etkilenen bölgelere yönelik tıbbi kurtarma çalışmalarının zor ulaştığını söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Öte yandan bölgede su kaynaklı hastalıkların da yayılma ihtimaline dair endişeler mevcut.
Hangi ülkeler yardım gönderiyor?
Uluslararası yardım çabaları, Libya’daki iki rakip hükümet arasında bölünmesi nedeniyle sekteye uğruyor. Şu ana kadar yardım gönderen ya da yardım göndermeye hazır olan ülkeler arasında Mısır, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, İran, İtalya, Katar ve Türkiye var.
Libya Başbakanı Dibeybe, “Birden fazla yardım teklifi var ancak biz sadece gerekli yardımları kabul edeceğiz” dedi.
Libya’da iki başlılık
2014’ten itibaren Libya’da bölgeler iki rakip kuvvet tarafından kontrol ediliyor, ülkenin doğusunu Bingazi yönetimi kontrol altında tutuyor fakat uluslararası ortamda kabul görmüyor. Uluslararası ortamın tanıdığı Trablus yönetimi de selden etkilenenler için adım attı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, tüm kurumların acil bir şekilde görevlendirildiğini açıkladı. Ülkedeki Birleşmiş Milletler (BM) de kasırganın tüm boyutlarıyla takip edildiğini ve acil yardım sağlayacaklarını açıkladı.
Daniel Kasırgası geçtiğimiz hafta etkisini Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’da da göstermişti. 5 Eylül’de Ege ve Trakya’da etkili olan kasırga sonucu Türkiye’de 8, Yunanistan’da 15, Bulgaristan’da da 4 kişi yaşamını yitirmişti.