İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oylarıyla Sancaktepe’de bulunan arsanın planı değiştirildi, okul ve cami alanı daraltıldı, ticari konut alanı genişletildi. Planlar, 43,5 dönüm arazinin sadece 7 dönümlük bölümüne okul ve cami yapılacak şekilde değiştirildi.
İBB Meclisi’nin 12 Eylül’de yapılan oturumunda, Sancaktepe’de bulunan 43 bin 356 metrekarelik parselin imar planı değişikliği görüşüldü. Samandıra Mahallesi’nde bulunan 24 No’lu parseli 2015’te satın alan yeni sahipleri, mevcut planlarının değiştirilmesini istedi. İmar planının değişme nedeninde ise “hak sahibi mağduriyeti” olduğu yazıldı:
“Planlama alanında mevcut Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi yaklaşık yüzde 58 oranında olup, hak sahibi mağduriyetini gidermek ve daha kullanılabilir, daha erişilebilir alan kullanımları oluşturmak maksadıyla alanda bulunan idari tesis alanı kaldırılarak, mekânsal planlar yapım yönetmeliği alan büyüklüğü standartlarına uygun büyüklükte, bu bölgeye ibadet alanı (bin 312 m²) ve İlkokul alanı (5 bin 763 m²) konumlandırılmıştır. Alanda bulunan konut alanı da ticaret + konut alanına dönüştürüldü.”
AKP-MHP oylarıyla ile kabul edilen plan değişikliğiyle 17 bin 140 metrekare olan konut alanı, 27 bin 220 metrekareyle ticari konut alanına çıkarıldı. 6 bin 330 metrekare olan ibadet alanı (cami) bin 310 metrekareye, 8 bin 660 metrekare olan eğitim alanı (okul) da 5 bin 760 metrekareye düşürüldü. İdari tesis alanı ise tamamen iptal edildi.
Eylülün ikinci birleşiminde görüşülen teklif, “İmar ve Bayındırlık” ile “Eğitim ve Halkla İlişkiler” komisyonlarından geçti. Komisyon raporlarında CHP’li üyelerin karara katılmadığı görülürken, teklif İBB Meclisi’nden de AKP ve MHP’nin oylarıyla geçti.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden olumsuz, İSKİ’den şartlı görüş
İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü, okul alanı düşürüldüğü için değişikliğe karşı çıktı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) ise şartlı görüş verdi. Bunun nedenlerinden biri, değişiklik teklifinin Palamut Deresi’ne ait “taşkın önlemli yapılaşma” alanında olması.
İSKİ alanın, Ömerli Baraj Havzası’nın uzun mesafeli koruma alanında ve Palamut Deresi’nin kısmen dere ıslah alanı ile “işletme bandı yapı yaklaşma sınırı” içerisinde kaldığını belirtti.
İSKİ görüşünde, planlama içerisindeki atık su ve yağmur suyu hatlarının bulunduğu güzergâhlarda yol ile yeşil alan planlanması ve şebeke hatlarının geçtiği yerlerin imar yolu olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti. İçme suyu hatları boyunca da hatların bakımını engelleyecek yapı olmayacak.
Dolayısıyla plan “İSKİ İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği” hükümlerine uygun olacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
AKP-MHP oylarıyla Çekmeköy Belediye Başkanı’nın kardeşleri ve damadına 43 bin metrekarelik PEŞKEŞ ARSA!
— Çetin Çapan (@cetincapanCHP) September 14, 2023
Yakalandın. Sakin ol Ahmet Hoca! Az kaldı! pic.twitter.com/Z65fTZEIX0
“Arsanın sahipleri AKP’li Çekmeköy Belediye Başkanı’nın kardeşi ve damadı”
X hesabında paylaşım yapan ve Medyascope’a konuşan CHP’li Çetin Çapan, arsanın sahiplerinin AKP’li Çekmeköy Belediye Başkanı’nın kardeşi ve damadı olduğunu söyledi.
Amaçların rant sağlamak olduğunu söyleyen Çapan, İstanbul’da kentleşmenin yoğun olduğu bölgelerde eğitim alanının daraltılarak, konut alanına çevrilmesine itiraz ediyor:
“Kent sıkışmış durumda. Bu imar değişiklikleriyle kente daha fazla yük bindirme işine karşıyız. Kent adına düşündüğün zaman da yoğunluk aldı başını gidiyor, yaşayamaz duruma geldik. Bunun CHP’si ve AK Partisi yok. Bunu tek amacı rant.”