Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB 20’ye yakın özel halk otobüsünü parka çekti | Esnaf 25 Eylül’de kontak kapatacak

Özel halk otobüsü işletmecileri ile ABB arasında yaşanan “Ücretsiz ulaşım kartı olanları taşımama” tartışması büyüyor. Özel halk otobüsü işletmecileri belediyenin destek vermeyeceğini açıklaması üzerine, ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımayacaklarını açıkladı. Belediye ise bu tutum içinde olanlara cezai işlem uygulanacağını ve yolcu taşımak istemeyen araçların belediyeye bildirilmesini istedi. Gelen şikayetler üzerine 20’ye yakın otobüs parka çekilirken, özel halk otobüsü esnafı 25 Eylül Pazartesi günü kontak kapatacağını açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) bu sabah yapılan açıklamada, 21 Eylül Perşembe günü gelen 1810 ihbarın ardından bazı otobüs sahiplerine cezai işlem uygulandığı ve dokuz Özel Halk Otobüsü’nün de parka çekildiği  belirtildi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara ise bu sayının gün içinde artarak 20’ye yaklaştığını ve 25 Eylül Pazartesi günü kontak kapatma eylemi yapacaklarını açıkladı.

TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, 19 Eylül 2023 tarihinde yaptıkları açıklamada, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın gelir desteklerinin devam edilmesi kararının, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) meclisinde veto edilmesi halinde 21 Eylül Perşembe sabahından itibaren ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımayacaklarını açıklamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, dün (21 Eylül)  kararı veto ettiğini açıklayarak, bundan sonra ÖHO’lar için gelir desteği verilmeyeceğini söylemişti. 

Bir günde 1810 yurttaş ÖHO’lar için ABB’ye ihbarda bulundu

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Özel Halk Otobüsleri’yle (ÖHO) yaşanan süreç ve kurallara uymayan otobüs esnafına ilişkin bilgi notu paylaştı. ABB, otobüslere alınmama konusu ile ilgili 21 Eylül 2023 tarihinde ABB’ye 754 adet öğrenci abonmanlı, bin 56 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam bin 810 yurttaştan ihbar geldiğini açıkladı.

“Bilerek EGO’yu batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındı”

Sabah saatlerinde ABB’nin yaptığı açıklamaya göre diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra dokuz adet aracın parka çekildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, belediyelerin ücretsiz taşımaya karşılık bütçesinden para ödeme zorunluluğunun olmadığını ve eski dönemde de böyle bir desteğin hiç yapılmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“İlk kez 2020 yılında olmak üzere, biniş ücretlerine fahiş oranda zam yapılmaması ve zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olunması amacıyla özel halk otobüslerine düzenli destek ödemesi yapıldı. Verilen destek tutarı 200 milyon TL’yi buldu. Tüm bu sürece rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesinin mali durumu analiz edilmeden, Belediye Meclisindeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel halk otobüsü işleticilerine fahiş oranlarda ve EGO’yu batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındı. Bu, Ankara halkının parasıdır. EGO’nun batmasını ve çalışamaz hale gelmesini hedefleyen karar veto edildi.”

“Yerel seçimler öncesi sadece Ankara’da aldıkları bu karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmeyeceğiz”

Açıklamada, desteğin Bakanlık tarafından verildiği belirtilerek “Bakanlık tarafından verilen desteği beğenmeyenlerin başvuracağı yer belediye değil, kanunla ücretsiz taşıma hakkını belirleyen ve bunun karşılığında ödeme yapan kurumlardır. Hele ki tüm Türkiye’de böyle bir sistem uygulanıyorken, manidar bir zamanlamayla yaklaşan seçimler öncesi sadece Ankara’da aldıkları bu kanunsuz karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmemiz mümkün değildir” denildi.

EGO’nun zararı yaklaşık üç milyar lira

EGO Genel Müdürlüğü’nden dün (21 Eylül) yapılan basın açıklamasında ise EGO tarafından verilen şehir içi toplu taşımacılık hizmetinde artan işletme maliyetleri nedeniyle 2023 Eylül ayı itibarıyla zararlarının üç milyar TL’ye yaklaştığı vurgulanmıştı.

Kara: “20 araç parka çekildi”

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, indirimli ve ücretsiz kart sahiplerini taşımama kararlarının arkasında olduklarını ve şu anda araçların şehit aileleri, gazi ve basın mensupları dışında ücretsiz yolcuları taşımadığını söyledi. 

EGO Genel Müdürlüğü Otobüs Daire Başkanlığı’nın her saatte bir aracı parka çektiğini belirten Kara, şunları dedi:

“Otobüs Daire Başkanı’mıza buradan sesleniyorum, tüm araçları parka alsın biz de kurtulalım. Belediye tarafından parka çekilenler var bunların sayısı 20’yi bulmuştur. Biz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızdan bir sonuç bekliyoruz.”

“15 Ekim itibariyle Ankara’da yaşanan bu sorun tüm Türkiye’de de yaşanacak”

“Pazartesi günü esnaflarımız çalışmama kararı aldı. Mecbur kaldık. Araçlarımız cezaya maruz kalıyor. Ceza almaktansa çalışmamak daha hayırlı. Hem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız tarafından hem diğer gruplardan bu işin çözülmesi lazım. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kredi talebi Meclis’te onaylanmadı. Eğer kredi verilmeyecekse bizim suçumuz ne? Seçime kalmış altı ay. Diyelim ki kredi onayı çıkmadı. Biz bedava mı çalışacağız? Biz kamuoyunda şov yapmak peşinde değiliz. Esnafı, vatandaşları mağdur etmek peşinde değiliz. Bizim akaryakıt alabilecek paramız yok. Biz 4736 Sayılı Kanun’a göre ücretsizleri taşımak zorundayız. Böyle bir kanun çıkmış. Amenna ama kanun şunu da söylüyor; büyükşehir belediyeleri sübvanse edebilir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın bu konuya son noktayı koymasını istiyoruz. Araçlarımızda tartışmalar yaşanıyor bunları tasvip etmiyoruz. Şoförü döven yolcular var. 15 Ekim itibariyle Ankara’da yaşanan bu sorun tüm Türkiye’de de yaşanacak. Önleminin alınması lazım.”

Mevzuatta, indirimli ve ücretsiz kart hakkına sahip olan kalemler ise şöyle geçiyor:

-Asgari yüzde 40 engelli olanlar,

-Ağır engellilerle bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri,

-Gaziler,

-Şehit ve gazi yakınları,

-65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları,

Ayrıca Resmi Gazete’de 6 Nisan 2022 tarihinde yayımlanan ücretsiz seyahat ve ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemelerine dair yönetmelik değişikliğine göre Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin 995 TL, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin 500 TL ve Büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık bin 200 TL gelir desteği verilmesi karara bağlandı.

Bu destekler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Bakanlık, bu destekleri belediye hesabına yatırıyor, belediyeler de bu desteği ÖHO işletmecilerine veriyor. ABB ise pandemi sürecinde taşınan serbest yolcu başına bir bedel ödemeye başladı. Pandemiden sonra ise bu uygulamadan vazgeçildi. ÖHO işletmecileri ise hem bakanlığın verdiği desteği az buluyor hem de belediyenin desteğinin devam etmesini ve bunun da artırılmasını talep ediyor. ABB yetkilileri ise ücretsiz taşımanın kanunla belirlendiğini ve bunun için yasa değişikliği yapılması gerektiğini, ABB tarafından sağlanan desteğin ise yasal bir sorunluluk olmamasına karşın, pandemi süreciyle sınırlı olduğunu belirtiyorlar. ABB yetkilileri, ÖHO esnafının uygulamaya ilişkin itirazlarının adresinin belediye değil, Bakanlık ve hükümet olduğunu ileri sürüyor.

AnkaraKart’ın ise dört tip kartı bulunuyor. Bunlardan biri “Tam AnkaraKart” ve bu karta herhangi bir indirim uygulanmıyor, anonim bir kart olarak kullanılıyor. “İndirimli AnkaraKart”a ise sadece öğrenci ve öğretmenler başvurabiliyor. “Serbest AnkaraKart”ı ise 65 yaş ve üzeri yurttaşlar, engelliler ve engelli refakatçileri ve basın mensupları kullanabiliyor. “Manyetik Bilet” olarak bilinen tek kullanımlık biletlerde her geçiş için yeni bir tek kullanımlık kart alınması gerekiyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.