Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın şikâyet ettiği renkler LGBTİ+ haklarını mı yoksa BM’nin hedeflerini mi temsil ediyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 78. Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na girerken basamakların “LGBTİ+ renkleri”ne boyanmasından rahatsız olduğunu dile getirdi.

Bu konuyu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmek istediğini belirten Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Beni en çok rahatsız eden konulardan bir tanesi herhalde sizin de dikkatinizi çekmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Burayla ne yapılmak istendiği önem arz ediyor. Şu anda liderlerden bir tanesi LGBT’ci bir diğer lider LGBT’ye karşı, böyle bir durum var. Ne yapılmak isteniyor? Ben şahsen Genel Sekreterle fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Şu anda dünyada ne kadar LGBT’ci var? Bu basamaklarda onların ne kadar hakkı varsa, LGBT’ye karşı olanların da bu denli var. Çünkü bu bir insani mesele ve buradan rahatsız olanların olduğunu da bilmek lazım.”

Antonio Guterres konuşurken.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri mi, LGBTİ+ bayrağı mı?

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi, New York’taki BM Genel Merkezi’ndeki Genel Kurul Salonu’nda 18 Eylül Pazartesi başlamıştı. Bazı diplomatlar, 17 hedef için BM’deki bazı bölümlerin 17 farklı renge boyandığını ve Erdoğan’ın bu hedeflerin renkleri ile LGBTİ+’ların haklarını temsil eden gökkuşağı bayrağı ile karıştırmış olabileceğini söyledi.

Antonio Guterres, LGBTİ+’lara verdiği destek ile bilinen biri. Buna rağmen, BM Genel Merkezi’nde gökkuşağı renkleri bulunmamakta. Guterres’in sözcüsü de Erdoğan’ın sözleriyle ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri nedir?

Eşcinsellik Türkiye’de suç değil. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun bir süredir LGBTİ+ hareketi marjinal olarak tanımlayan bir siyaset yürütüyor. 2015 yılından bu yana İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü’ne müsaade edilmiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında kabul edilen ve 2030 yılına kadar dünya genelinde sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan bir dizi uluslararası hedeftir. SKH, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda sürdürülebilirlik hedeflerini kapsar ve dünya çapında yoksulluğu azaltmayı, eşitsizlikleri önlemeyi, çevresel sürdürülebilirliği sağlamayı ve refahı artırmayı amaçlar.

SKH, 17 farklı hedef ve bunlara yönelik 169 alt hedeften oluşur. İşte Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ana başlıkları:

  1. Yoksulluğu sona erdirme
  2. Açlığı sona erdirme, gıda güvencesini sağlama
  3. Sağlık ve iyi yaşam koşullarını teşvik etme
  4. Nitelikli eğitimi teşvik etme
  5. Cinsiyet eşitliğini destekleme
  6. Temiz su ve sanitasyona erişimi artırma
  7. Temiz ve uygun enerjiye erişimi artırma
  8. Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etme
  9. Sanayi, yenilikçilik ve altyapıyı geliştirme
  10. Eşitsizlikleri azaltma
  11. Sürdürülebilir şehirler ve yerleşimleri teşvik etme
  12. Sürdürülebilir tüketim ve üretimi teşvik etme
  13. İklim eylemi için acil önlemler alma
  14. Deniz ve sualtı yaşamını koruma
  15. Kara ekosistemlerini, ormanları ve biyoçeşitliliği koruma
  16. Barış, adalet ve güçlü kurumları teşvik etme
  17. Küresel işbirliği ve ortaklıkları güçlendirme

Bu hedefler, sürdürülebilir bir dünya inşa etme yolunda uluslararası toplumun çabalarını yönlendirmek ve koordine etmek amacıyla belirlenmiştir. Ülkeler, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini yerine getirmek için kendi politika ve uygulamalarını geliştirme ve uygulama sorumluluğuna sahip ancak bu hedeflere ulaşmak için uluslararası işbirliği ve kaynak paylaşımı da önemlidir.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.