Yeni bir yatırımcıysanız bilmediğiniz fakat sürekli duyduğunuz pek çok yeni terimle karşılaşırsınız. Özellikle borsa ve kripto yatırımcısıysanız, “ayı piyasası” terimini sıklıkla duyabilirsiniz. Ayı piyasası nedir, ne kadar sürer, tercihleri nasıl etkiler?
Yatırımcıların en sık kullandığı terimlerden “ayı piyasası”, aslında piyasaların kötüye gittiği döneme verilen isimdir.
Özellikle borsa ve kripto piyasalarında algı ve beklentiler çok önemli yer tutar. Eğer yatırımcıların algısı ve beklentileri kötüyse, piyasa bir müddet kötüye gitmeye eğilimlidir. Bu kötüye gidilen sürece “ayı piyasası” denir.
Ayı piyasasında yatırımcılar genellikle satış yapma eğilimindedir. Bunun nedeni ilerleyen süreçte fiyatların daha da düşeceğini düşünmeleridir. Burada karşımıza bir kısır döngü de çıkıyor.
Fiyatlar düşer, satış yapılır.
Satış yapıldıkça fiyatlar daha da düşer.
Koşulları oluşturan çok fazla neden olabilir. Ekonomik zorluklar, yüksek işsizlik, düşük tüketici güveni, şirket kârlarının düşmesi gibi faktörler ayı piyasasını tetikleyebilir.
Sonuçları nelerdir?
Ayı piyasası süresince talep azalır. Hiçbir yatırımcı önünü göremediği veya değerinin düşeceğine inandığı bir ürünü satın almak istemez.
Yatırımcılar bu süreçte parasını piyasadan çeker, harcama yapmaz, alım yapmaz. Bu nedenle de borsada işlem gören şirketlerin kâr oranları ve çektikleri sermaye düşer.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yeni sermaye alamayan şirketler, yatırım yapamaz ve bunun sonucunda yeni istihdam alanları yaratamaz. Hatta ellerindeki işgücünü azaltmak durumunda kalabilirler.
Ayı piyasası ne kadar sürer?
Ayı piyasasının ne kadar süreceği durumlara, beklentiye ve koşullara göre değişiklik gösterir. Haftalık, aylık hatta yıllık olarak ayı piyasası dönemine girilebilir fakat yine de bazı finansal ürünlerde dönemsel ayı piyasası yaşanabilir.
Arz-talep dengesi, yatırımcının risk iştahı, öngörülebilirlik ve beklentiler sürecin uzamasında veya kısalmasında etkilidir.