Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi eylemlerinin akademisyenleri, öğrencileri ve atanmış rektörleri

Boğaziçi Üniversitesi’ne 2 Ocak 2021’de Melih Bulu’nun rektör atanması ile başlayan, 21 Ağustos 2021’de de Naci İnci’nin rektörlüğe getirilmesiyle devam eden eylemlerde simge isimler öne çıktı. Bu isimlerin içerisinde hem öğrenciler, hem akademisyenler hem de atanan rektörler var.

Melih Bulu

İlk atanan rektör: Melih Bulu

Resmî Gazete’de adı geçtiği andan itibaren tartışmaların odasında olan isim: Melih Bulu. Haliç Üniversitesi’nde 2020-2021 yıllarında rektör olan Bulu, 2 Ocak 2021’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne atandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktorasını da Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı.

Bulu’nun kariyeri akademi ile sınırlı kalmadı. Siyasî kariyerinde başarıyı yakalayamayan Bulu, 2002 yılında AKP’nin Sarıyer İlçe Başkanlığı’nın kurucuları arasındayken, 2009 Yerel Seçimleri’nde Ataşehir Belediye Başkanı, 2015 Genel Seçimleri’nde ise milletvekilliği için aday adayı oldu ancak her iki seçimde de aday gösterilmedi.

Tüm Türkiye Bulu’yu siyasî kariyerinden değil, Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne atamasının ardından tanıdı. Siyasî faaliyetleri, Boğaziçi Üniversitesi dışından gelen ilk rektör olması ve atanmış olması nedeniyle 4 Ocak 2021 itibariyle üniversite öğrencileri ve akademisyenleri tarafından protesto edildi. Melih Bulu altı ay içerisinde eylemlerin biteceğini düşüyordu ancak eylemler aradan geçen 1000 güne rağmen devam ederken, Bulu da 15 Temmuz 2021’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile bu görevden alındı.

Naci İnci

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanan diğer rektörü: Naci İnci

1999-2005 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Naci İnci’nin 2005’ten sonraki adresi Boğaziçi Üniversitesi oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde profesör olarak başladığı akademi hayatına ve 2014-2018 yılına kadar Fizik Bölümü’nün başkanlığını yaptı.

Naci İnci, Melih Bulu’nun rektör olmasının ardından rektör yardımcısı olarak görevlendirildi. 15 Temmuz 2021’de Melih Bulu’nun görevden alınması üzerine rektör vekili olarak atandı. 21 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Mehmet Naci İnci’nin atanmasına tepki gösterdi. Naci İnci görevine hâlâ devam ediyor. 

Eylemler sırasında Prof. Dr. Naci İnci’nin makam arabasının çıkışını engellendiği iddiasıyla 14 öğrenci yargılandı. Mahkeme heyeti Ersin Berke Gök’e 18 ay, diğer öğrencilere de birer yıl hapis cezası verdi. Karar kesinleşene kadar öğrenciler cezaevine girmeyecek.

Can Candan

Eylemlerin simge ismi: Can Candan

Boğaziçi eylemleri öğrencilerle sınırlı kalmadı. Akademisyenlerin ve öğretim görevlileri de bu süreçte simge oldu. Bu isimlerin başında Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi ve belgesel sinemacı Can Candan geliyor. Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun atanmasıyla başlayan eylemlerde en ön saflarda yer alan, öğrencilerin ve üniversitenin hakkını arayan Can Candan’ın üç kez görevine son verildi.

15 Temmuz 2021’de Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından Naci İnci’nin ilk icraatı, öğretim görevlisi Can Candan’ın görevine son vermek oldu. Can Candan, 3 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı. Boğaziçi Üniversitesi’nin yönetimi, mahkeme kararına rağmen akademisyen Can Candan’ın görevine üçüncü kez son verdi. 

22 Mayıs 2023’te mahkeme, Can Candan hakkında verilen kararı hukuksuz buldu ve Candan göreve döndü. Ancak yine bir engelle karşılaştı. Nisan 2023’te idare mahkemesinin ikinci kez kendisini haklı ve üniversite yönetiminin kararını hukuksuz bulması üzerine rektörlük Haziran 2023’te Candan’ı göreve ikinci kez iade etti. 17 Temmuz 2023’te rektörlük, mahkeme kararlarına rağmen üçüncü kez Candan’ın görevine bir kez daha son verdi.

Berke Gök ve Perit Özen

Berke Gök, fizik bölümü son sınıfta, bizzat Naci İnci’nin öğrencisi. Caner Perit Özen de tarih bölümü öğrencisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterilen Gök ve Özen, tam 94 gün cezaevinde kaldı. 

Naci İnci’nin şikâyetiyle tutuklanan Berke Gök ve Perit Özen’in aralarında bulunduğu 12 öğrenci “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”“kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “görevi yaptırmamak için direnme”“kamu malına zarar verme” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” suçlamalarıyla yargılandı.  Her iki öğrenci de Metris Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde kaldılar. Berke Gök ile Caner Perit Özen 7 Ocak 2022’deki duruşmada tahliye edildi. 

Şubat 2023’te de cezalar belli oldu. Berke Gök ve Perit Özen dahil 14 Boğaziçi öğrencisinin, protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle yargılandığı davada hüküm açıklandı. Berke Gök 18 ay ceza verilirken diğer tüm öğrencilere birer yıl hapis cezası verildi. Davada istinaf yolu açık. Karar kesinleşene kadar öğrenciler cezaevine girmeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.