EŞİK Meclis’te: “Yeni anayasa gündeminin bir parçası olmayın”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kadın milletvekilleriyle birlikte açıklamada bulundu. Açıklamada, kadın-erkek eşitliğinin bir demokrasi meselesi olduğu vurgulandı, anayasa değişikliğine karşı çıkıldı, “Laikliği çekinerek savunan ya da sözünü etmeyen tüm toplumsal kesimleri, tüm kadınları ve laiklik ve eşitlikten yana tüm milletvekillerini göreve çağırıyoruz” denildi.

TBMM’deki açıklamaya, EŞİK gönüllülerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) kadın milletvekilleri katıldı. İktidarın, anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı’na yeniden götürmek istemesine tepki gösterildi, “Devletlere kadın erkek eşitliğini sağlamak suretiyle kadına karşı şiddeti önleme görevi yükleyen İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz olarak çekilmek, kadını ‘erkeğin malı’ döver, sever, hatta boyun eğmezse öldürür anlayışına hizmet eden en kritik geri adımlardan biri olmuştur. Şimdi sil baştan medeni yasa, sil baştan anayasa yazma girişimleri ile ülkenin tüm kaynaklarına el konulduğu gibi hayatlarımıza da el konulmak istenmektedir” denildi.

İktidarın bu anayasa değişikliğiyle “aileyi koruma” altında kadınları ve çocukları baskıya ve şiddete mahkûm edildiğinin vurgulandığı açıklama şöyle devam etti:

“Nafaka hakkı, boşanmanın hızlandırılması, aile arabuluculuğu, karma eğitim, erkekleri mağdur ettiği iddia edilen 6284 sayılı şiddet yasası tartışmaya açılarak toplumdaki eşitlik fikri ve kadınların hayatları ve emekleri değersizleştirmeye çalışılmaktadır. Medeni yasa ve laik, eşitlikçi aile hukuku, seküler dindar, genç yaşlı, yoksul zengin, köylü kentli, A partili B partili fark etmeksizin bu ülkede yaşayan herkesin, kadın, erkek, çocuk hepimizin eşit yurttaşlık güvencesidir. Medeni yasa kadınların eşit yurttaşlık hakkı ve doğumdan ölüme tüm haklarına saygı demektir. Eşitliği sağlayan yasaları her fırsatta aşındıran iktidarın ‘Medeni yasanın aile hukuku bölümünü sil baştan ele alacağız’ demesi bir tehlike işaretidir.”

“Yeni anayasa gündeminin bir parçası olmayın”

Anayasa değişikliğiyle birlikte LGBTİ+’lara karşı da nefret suçunun işlendiğinin belirtildiği açıklamada, “Nefret suçlarını önleyecek hükümler içereceği iddiasıyla gündeme getirilen yeni anayasa taslağını hazırlayan iktidarın, her gün her dakika RTÜK, Aile Bakanlığı gibi kamu kurumlarını da bir parçası yaparak LGBTİ+’lara karşı nefret suçu işliyor olması trajik bir ikilem olmasından öte, insan haklarına karşı büyük bir saygısızlıktır. LGBTİ evliliklere anayasal yasak getirme girişimleri ile ayrımcılık anayasal hale getirilmeye, aile çeşitliliği ve evlilik eşitliği yok edilmeye çalışılmaktadır. Anayasanın aile ile ilgili 41 maddesinde önerilen değişikliğin bir amacı da, erkek çok eşliliğinin önünün anayasal olarak açılmasıdır. Yeni anayasa gündeminin bir parçası olmayın, bu oyunu bozun, müzakere dahi etmeyin” denildi.

Açıklama şöyle sonlandı: 

“Bu gidişe dur demek için yapılması gereken tek şey; amasız fakatsız, hiçbir gerekçe öne sürmeden toplumsal muhalefetin tüm kesimlerinin ve muhalefet partilerinin ortak bir karşı duruş sergilemesidir. ‘Yok canım, o kadar da değil’ diyen; iktidarın tek derdi ekonomik krizi gölgelemek diyerek olan biteni görmezden gelen; kadın haklarının tırpanlanmasını daha sonra, hiç gelmeyen uygun bir zamanda konuşulacak ikincil bir mesele olarak gören; laikliği çekinerek savunan ya da sözünü etmeyen tüm toplumsal kesimleri, tüm kadınları ve laiklik ve eşitlikten yana tüm milletvekillerini göreve çağırıyoruz.”

OKUYUN: EŞİK’ten muhalefete çağrı: “Anayasa değişikliği teklifi laiklik ilkesine aykırı, müzakere dahi etmeyin”

Anayasa değişikliği tartışması

Anayasa değişikliği tartışmaları 2023 Genel Seçimleri öncesi başladı. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsüyle ilgili kanun çıkarılmasını önerdi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu öneriyi bir üst çıtaya çıkardı ve “Biz daha öte bir teklif edelim. Eğer dürüstten, samimiysen, çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım. 5735 sayılı Anayasa değişikliği teklifini, kamuda çalışmayı da kapsayacak şekilde, aksi yönde düzenleme yapılamayacağı kaydıyla yeniden çıkartalım” dedi.

İktidar, anayasanın 24. ve 41. maddesinde değişikliğe gidilmesi yönünde muhalefete çağrı yaptı. Yasa teklifi, anayasanın “din ve vicdan hürriyeti” 24. maddesinde başörtüsü serbestisi, “ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. maddesinde ise evlilik tanımında değişikliği istedi.

CHP ve AKP arasında tartışmalara yol açan değişiklik önerileri Meclis’te görüşülemedi ve araya seçimler girince de yasa teklifleri kadük oldu. Bu nedenle TBMM Başkanlığı’na yeni bir teklif verilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Eylül’deki Anayasa Sempozyumu’nda konuya ilişkin konuştu. Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı iddiamızı hayata geçirmek için altyapımızı güçlendirmek, vizyonumuzu geliştirmek yetmiyor. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Bizi darbe anayasası gölgesinden kurtaracak olması bile tek başına önemlidir. Tabii ki yeni anayasa Türkiye’yi bir masal diyarı haline getirmeyecektir. Ama yeni anayasanın Türkiye’ye çok şey katacağı gerçektir” dedi.

OKUYUN: Başörtüsü tartışması | Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na anayasa değişikliği çağrısı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.