Program editörü: Aliye Altınışık
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırının ardından muhalefet partilerinin liderleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup konuşmalarında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sahip çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, suç örgütlerine karşı yürütülen operasyonları takdir ederken, Yerlikaya’ya destek mesajları verdi. Bu mesajların anlamını Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır ve Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, Gökçe Çiçek Kösedağı’na değerlendirdi.
Siyasetçilerin gündeminde TBMM’nin yeni yasama yılına başladığı 1 Ekim günü, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırı vardı. Tüm genel başkanlar konuşmalarında saldırıyı kınarken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya da destek mesajı verdi. Ali Yerlikaya göreve geldiği günden bu yana eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaşanan gerilim de kamuoyunun gündeminde.
OKUYUN: Muhalefet partileri Ali Yerlikaya’yı paylaşamıyor
Ruşen Çakır bunun, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile başlayan, Hakan Fidan ve Ali Yerlikaya ile devam eden bir durum olduğunun altını çizerek, “Önceden ‘Erdoğan iyi ama çevresi kötü deniyordu’, şimdi ise ‘Erdoğan kötü ama çevresi iyi’ stratejisine dönülmüş gibi” dedi.
“Yapıcı muhalefet” stratejisinin de muhalefetin lehine olmadığını söyleyen Çakır, “Muhalefet doğru olana ‘doğru’, yanlış olana ‘yanlış’ diyerek yapıcı muhalefet perspektifini hayata geçirmeye çalışıyor ve iktidarın iyi yönlerinin kalın bir şekilde altını çiziyor. Ancak bu bir stratejiden ziyade siyaset üretememenin getirdiği bir durum” diye devam etti.
“Neye muhalefet edeceksiniz?”
Çakır, “Muhalefetin buna karşı Ali Yerlikaya’ya sahip çıkarken kullandığı üsluba bakınca, bu partilerin birbirine çok yakın olduğunu düşündürüyor.” yorumunu yaptı.
“Soylu’nun bakanlığı dönemindeki sert politikanın, muhalefetin hepsini ayrı ayrı hedef alan üslubunun intikamını almak gibi bir boyutu da var” diyen Çakır, şu soruyu sordu:
“İçişleri, dışişleri ve ekonomi gibi en önemli konuların bakanlarını olumluyorsanız o zaman neyi eleştireceksiniz, neye muhalefet edeceksiniz?”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş ise Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) önce belli konularda tüm siyasilerin devlet politikasına sahip çıktığını, muhalefetin de siyasetten arınmış “devlet adamlığı” pozisyonuna dönüş açısından iktidara dolaylı destek verme ihtimalini hatırlattı.
Çakır ise bu hatırlatmayla ilgili, “Öyle olduğu belli. ‘Biz de iktidarda olsak böyle yapardık’ demek istiyor olabilirler. Ali Yerlikaya kısmen bilgilendirmiş ama mesela Hakan Fidan, Mehmet Şimşek bu politikalarla ilgili muhalefet partilerini bilgilendiriyor mu? Benim bildiğim kadarıyla hayır. Kendileri o kişiler tarafından muhatap alınmıyor ama o kişileri takdir ediyorlar. ‘Bu isimlerin yaptıkları yanlış ama muhalefet bu yanlışı sahipleniyor’ demek de doğru olmayabilir. Yerlikaya’nın Soylu’dan sonra insanları biraz rahatlattığı muhakkak. Ama siyaseti izleyen bizler için biraz fazla bir sahiplenme olduğu da muhakkak” dedi.