Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Singapur’da araç sahibi olmak neden lüks?

Dünyanın en pahalı otomobil piyasası Singapur’da araç sahibi olmak büyük lüks. Çünkü araba fiyatlarına, 100 bin dolara kadar çıkan Hak Sahipliği Sertifikası (COE) uygulaması da ekleniyor. Biraz daha somutlaştırmak gerekirse Singapur’da araç sahibi olmak isteyen bir kişi, öncelikle 106 bin dolar vererek ruhsatını satın almalı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), 106 bin dolara dört Toyoto Camry Hybrid alınabiliyor.

5,9 milyon kişinin yaşadığı Singapur’da araç kullanmak için devlet tarafından verilen ve 10 yıl geçerli bir ruhsata ihtiyacınız var: Hak Sahipliği Sertifikası (COE). Bu uygulama 1990lı yıllarda devreye girdi.

Singapur’un hedefi, “az otomobilli” bir şehir devleti olmak. Hükümet, toplu taşımayı teşvik etmek ve trafiği kontrol etmeyi hedefliyor. Bu yüzden de sınırlı sayıda araca ruhsat veriyor. Şu anda bu sertifikayı almanın ücreti 106 bin 376 Amerikan doları. Bu da, 146 bin Singapur dolarına tekabül ediyor. Ülkede yıllık ortalama hane halkı geliri 121 bin 188 Singapur doları.

COE ruhsatı.

Singapur’da bir araba almanın maliyeti ne kadar?

COE, tescil ücretleri ve vergiler de hesaplanınca şu anda Singapur’da standart paket Toyota Camry Hybrid’i 251 bin 388 dolara satın alabiliyorsunuz. ABD’de ise bu aracı 28 bin dolara satın alabilirsiniz.

Singapur’da 2020’de daha az insan araç kullanıyordu. Bu yüzden COE fiyatı 30 bin dolara kadar düşmüştü. Koronavirüs salgınıyla birlikte artan fiyatlarla araba satın almak, orta gelirli Singapurlular için bir hayal, hatta “Singapur rüyası”.

Bir sigorta acentesi ve iki çocuk babası olan 40 yaşındaki Jason Guan, ilk arabası Toyota Rush’ı 2008 yılında COE fiyatı da dahil olmak üzere 65 bin dolara satın almış. Artık arabasız bir yaşam süren Guan, ülkedeki diğer avantajları yakalamaya çalışıyor. “Arabasız olmak sizi nasıl etkiliyor?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

“Singapur hâlâ iyi ve istikrarlı bir eğitim sistemine sahip. Bu yüzden durum beni pek etkilemiyor. Güvenlik açısından da hâlâ en güvenli ülkelerden biri.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.