Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşil Sol Parti’de büyük değişim | Parti ismi, tüzük ve eş başkanlar değişecek

Yeşil Sol Parti’nin 15 Ekim Pazar günü Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapacağı 4. Olağan Kongresi’nde partinin ismi, tüzük ve eş başkanlar değişecek ve parti baştan ayağa yeni bir kimliğe bürünecek. Meclisi (PM) üye sayısı azaltılacak ve PM üyelerinin büyük bir çoğunluğu değişecek.  Kongreye kadar geçecek iki günde bir karar değişikliği olmazsa, Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğuları Oluç yeni partinin, yeni eş genel başkanları olacak.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 4. Olağan Büyük Kongresi 15 Ekim Pazar günü saat 10.00’da Ankara-Ulus’taki Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak. Kongrede partinin ismi, tüzük ve eş başkanların değişmesi bekleniyor. Medyascope’un, Yeşil Sol Partili yetkililerden aldığı bilgiye göre partinin tüzüğünde çeşitli başlıklarda değişiklikler yapılması planlanıyor, Parti Meclisi üyelerinde de büyük bir değişiklik olacak. 

Parti ismi ve eş başkanlar

Yeşil Sol Parti’nin örgütlerinden ve partililerden partinin yeni ismi konusunda öneriler toplanmış ve bu önerilerde öne çıkan isimler arasında beşi ön plana çıkmıştı.  Bu isimler arasında Demokratik Halklar Partisi (DHP) ismi öne çıktı ve Kongrede bu ismin seçilmesi bekleniyor. Yeşil Sol Parti’nin eş başkanlarının kimler olması gerektiğine yönelik yapılan eğilim yoklamasında da Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ile Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan’ın ismi öne çıktı. 

Kongre tarihine kadar iki isim üzerinde karar kılınması bekleniyordu. Edinilen bilgiye göre eş başkanlık için Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan’ın ismi kesinleşti. Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç’un ise eş başkan olmasına kesin gözüyle bakılmasına karşın henüz bir kesinlik yok. Medyascope’a bilgi veren yetkililer yine de temkini elden bırakmıyorlar, “Bizim partide son ana kadar yine de bir kesinlik olmaz.” Son karar, 15 Ekim’de Atatürk Spor Salonu’nda yapılacak Yeşil Sol Parti’nin 4. Olağan Kongresi’nde verilecek.

Parti ismi nasıl seçildi?

Parti ismini belirlerken halk toplantılarında, il, ilçe komisyonlarında sandık kurulduğu ve bizzat parti tabanının önerdiği isimlerin seçenekleri oluşturduğu belirtilmişti. 33 yıl önce 1991 yılında kurulan Halkın Emek Partisi (HEP)’den buna yana Kürt siyasal parti geleneğinde yer alan “demokrasi”, “halk”, “emek”, “özgürlük” kavramları üzerine duruldu. Bu kavramların dışındaki isimlendirmelerin tabanda karşılık bulmadığını ve halkın çok benimsemediği söylendi.

Kongrenin teması: “Özgürlük için Yeniden”

Yapılacak olağan kongrenin temasının “Özgürlük için Yeniden” olarak belirlendi. Parti yetkilileri bunun gerekçesini ise “Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, Anayasa’nın bile askıya alındığı, uygulanmadığı ceberut bir sisteminin içerisinde yaşanıldığı” ve özgürlük kavramının partileri için vazgeçemeyecekleri temel bir kavram olduğu sözleriyle açıkladılar.   

Tüzük değişikliği ve yapılacaklar

Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünün detaylı bir tüzük olduğu belirtilerek yapılacak değişikliklerin tek bir başlıkta olmayacağı, parti isim değişikliği yapılmasına olanak verecek bir değişiklik, parti meclisi üye sayısında değişiklik olacağını belirttiler.

Parti Meclis üye sayısının, daha etkin politika üretilmesi açısından sayısının “daha makul” bir rakama çekileceği konuşuluyor. Sayıda biraz kısıtlamaya gidileceği, HDP’yle kıyasladığında Yeşil Sol Parti’nin PM üye sayısı daha fazla. Yeşil Sol Parti’nin 60, HDP’nin ise 40 PM üyesi var. Partili kaynaklardan edinilen bilgiye göre Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde yer alan sayının fazla olduğu, HDP’nin 40 olan PM sayısının da biraz artırılarak, yeni partinin yeni tüzüğünde PM üye sayısının 50 olarak belirlenmesi bekleniyor.

Parti Meclis üyelerinin büyük bir çoğunluğunun da yenilenmesi bekleniyor. Parti meclisi üyelerini belirlemek için kurulan mutabakat komisyonu iki partinin tüm PM üyeleriyle tek tek görüştü. Bölgelerde, illerde kurulan mutabakat komisyonlarından öneriler ve isimler alındı ve bu kişilerle de görüşmeler yapıldı. Böylece çok geniş bir Parti meclisi aday önerisi havuzu oluşturuldu ve yeni PM üyeleri bu havuzda yer alan isimlerden oluşacak..

AKP, MHP ve HÜDA-PAR kongreye davet edilmedi

Kongreye birçok muhalefet partisinin davet edildiği öğrenildi. Davet edilen partiler aslında Yeşil Sol Parti’nin de bayramlaştığı, siyasi ilişkilerinin olduğu ve görüşülen partiler yer alırken, AKP, MHP ve HÜDA-PAR’a davet gönderilmedi. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan AKP kongresine de Yeşil Sol Parti ve HDP davet edilmemişti. Kongreye çok sayıda demokratik kitle örgütü ve kişiye davetiye gönderildi. Yurtdışından da bir çok kişi ve kuruma davetiye gönderildiği ve yurt dışından da katılanlar olacağı belirtildi.

Yerel seçimler

Edinilen bilgilere göre kongreden sonra yeni partinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu başlığı altında bir konferans yapacağı ve o konferanslarda yerel seçimler için aday belirleme ve seçimlerde işbirliği yapılacak yerlerin değerlendirileceği öğrenildi.

Tutuklu Kürt siyasetçilerin kongreye mesaj göndermesi bekleniyor

Parti yetkilileri, her dönem kongre sürecini tutuklu siyasetçilerle beraber yürüttüklerini belirterek özellikle partinin önceki dönem eş genel başkanları, tutuklu milletvekilleri, belediye eş başkanlarıyla tartışmaların yürütüldüğü belirtildi. Sistematik olarak cezaevlerine ziyaretlerin yapıldığını böylece alınan görüş, önerilerin çoğu konferans sürecinde kararlara yansıtıldığı vurgulandı. Yetkililer, her zaman cezaevindeki tutuklu Kürt siyasetçilerin kongrelerini selamlamaya dönük mesajları olduğunu belirterek halk ile kongre bileşenine bu mesajların yine geleceği ve okunacağı belirtildi.

Kürt sorunu ve Partinin yol haritası

Kürt sorununun temel sorunları olduğunu belirten parti yetkilileri, partinin de öncelikli olarak çözmek istediği başlıklarından birinin Kürt sorunu olduğunu vurguladı. Bundan sonraki süreçte de yeni partilerinde Türkiye’deki bütün sorunlarda olduğu gibi en temel sorunları olarak belirtilen “Kürt sorunu”nu dillendirmek, Kürt halkının taleplerini Meclis’te ve sokakta en üst perdeden ifade etmek için ellerinden gelen her şeyi yapacakları belirtildi. 

Parti yetkilileri İsrail-Filistin savaşının Kürt sorununa olumlu bir etkisi olacağını düşünmediklerini belirterek Türkiye’de iki yüzlü politikanın sürdüğünü belirttiler. Hem muhalefetin hem de iktidarın Filistin’e dair söz söylediğini fakat Türkiye’nin Rojava’ya çok ciddi saldırıları olduğunu ancak buna ilişkin muhalefet partilerinden bir itiraz gelmediğine dikkat çektiler. İsrail’in Gazze’de elektrik, su, hastane ve okulları bombalamasını hatırlatan parti yetkilisi, Türkiye’nin de Rojava’daki okulları, hastaneleri, barajları, buğday filolarını ve oradaki gaz üretim tesislerini bombaladığını söyledi. Bölgedeki şiddetin yeni bir şiddeti doğurmasından da endişeli olduklarını söyleyen parti yetkilileri,  Kürt sorunu için de bütün demokrasi çevrelerinin çaba harcaması gerektiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.